အားလုံး
သိၾကတဲ့ အသီးပါပဲ။ ႀကဳိက္တဲ့ လူလည္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမယ္ ထင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္
အမ်ဳိးသမီးေတြ ျဖစ္မယ္ ထင္ပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ တညင္းသီးပါ။ တညင္းသီးမွာ လူကုိ
အက်ဳိးျပဳတဲ႔ ဗီတာမင္ဓာတ္ပါ၀င္မႈ မရွိပါဘူး။ သူ႔မွာ ပါ၀င္တာကေတာ့ လူကုိ
ဒုကၡေပးႏုိင္တဲ့ အဆိပ္ဓာတ္ပါ။ တညင္းသီးမွာ Djenkolic acid ဆုိတဲ့
အဆိပ္ေတြ
၀.၃% ကေန ၁.၃% အထိ ပါ၀င္ပါတယ္။ တညင္းသီးဟာ အဆိပ္သင့္ တတ္တဲ့ အစားအစာတစ္ခု
ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီး အဆိပ္သင့္တာကုိ Djenkilism လုိ႔ ေခၚပါတယ္။
အဆုိး႐ြားဆုံးကေတာ့ ေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခုစလုံး တစ္ၿပဳိင္နက္ ပ်က္စီးၿပီး အသက္
ဆုံး႐ႈံးတဲ့ အထိ ျဖစ္ႏုိင္တာပါပဲ။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ တညင္သီးေပါတဲ့
ရခုိင္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ပဲခူးတုိင္း၊ ေ႐ႊက်င္နဲ႔ သံေတာင္ႀကီး
ေဒသေတြမွာ တညင္းသီး အဆိပ္သင့္မႈ အမ်ားဆုံး ေတြ႕ရပါတယ္။ တညင္းသီးေပါတဲ့
ရာသီမွာ အဆုိးဆုံးအျဖစ္မ်ားၿပီး ႏွစ္စဥ္ အဆိပ္သင့္မႈေၾကာင့္
အသက္ဆုံး႐ႈံးမႈေတြ ရွိပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အဆိပ္သင့္တဲ့အခါ
ေဆး႐ုံတက္ေရာက္ၿပီး စနစ္တက် ကုသမႈမခံယူရင္ ေသဆုံးဖုိ႔လမ္း ပုိမ်ားတယ္လုိ႔
ဆုိပါတယ္။ တညင္းသီး အဆိပ္ရဲ႕ ဖြဲ႕စည္းပုံ ေမာ္လီက်ဳးကေတာ့
အပ္ေခ်ာင္းပုံေလးေတြကုိ ပုတီးသီသလုိ သီထားတဲ့ပုံ ျဖစ္ပါတယ္။
ေတာ္ေတာ္ရွည္ၿပီး တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု အလြယ္တကူ ခ်ိတ္တြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ က်ေနာ္တုိ႔
ခႏၶာကုိယ္မွာ အဆိပ္ေတြ ၀င္လာရင္ အသည္းက ပ်က္ျပယ္ေအာင္ လုပ္ေပးပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ကေတာ့ ခႏၶာကုိယ္က အညစ္အေၾကးေတြကုိ စြန္႔ထုတ္ေပးပါတယ္။ တညင္းသီး
စားလုိက္ရင္ ပါ၀င္တဲ့ အဆိပ္ေတြဟာ ေသြးထဲကုိ အရင္ေရာက္သြားပါတယ္။ ၿပီးတဲ့အခါ
အသည္းကုိ ေရာက္ပါတယ္။ အသည္းဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲကုိ ေရာက္လာတဲ့ အဆိပ္ေတြကုိ
ပ်က္ျပယ္ေအာင္ လုပ္ေပးႏုိင္ေပမယ့္ တညင္းသီးမွာပါတဲ့ အဆိပ္ကုိေတာ့
ပ်က္ျပယ္ေအာင္ မလုပ္ႏုိင္ဘူးလုိ႔ ဆုိပါတယ္။ အဲဒီအခါ ေက်ာက္ကပ္ကေန
စြန္႔ထုတ္ဖို႔ ႀကဳိးစားရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ တညင္းသီးအဆိပ္ ေမာ္လီက်ဳးရဲ႕
တည္ေဆာက္ပုံေၾကာင့္ ဆီးျပြန္ငယ္ေလးေတြ ပိတ္ဆုိ႔တတ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး
အပ္ေခ်ာင္းပုံ အဆိပ္ ေမာ္လီက်ဳးေတြက ထုိးလုိ႔ ေသြးေၾကာေလးေတြ
ေပါက္တတ္္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ ဆီးသြားရင္ ေသြးပါတာ၊ ဆီးသြား နည္းတာေတြ
ျဖစ္လာပါမယ္။ ပုိၿပီး ဆုိးလာတဲ့အခါ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ၿပီး ဆီးလုံး၀
သြားလုိ႔မရ ျဖစ္လာပါမယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခုစလုံးက ဆီးမထြက္ႏုိင္လုိ႔
တင္းလာၿပီး မခံမရပ္ႏုိင္ေအာင္ နာက်င္လာပါမယ္။ ေသြးထဲမွာ Urea နဲ႔
အဆိပ္အေတာက္ေတြ မ်ားလာၿပီး ေဆး႐ုံကုိ အခ်ိန္မီ တက္ေရာက္ ကုသမႈမခံယူရင္ အသက္
ေသဆုံးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါကုိ ႐ုတ္တရက္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း (Acuterenal
failure) လုိ႔ ေခၚပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ သန္႔စင္စက္ (Renal dialysis) နဲ႔
အခ်ိန္မီ ကုသႏုိင္မွသာ အျမန္ဆုံး သက္သာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးစားမယ္ဆုိရင္
တညင္းသီးမွာပါတဲ့ အဆိပ္ဓာတ္ဟာ ေရမွာ အနည္းငယ္သာ ေပ်ာ္၀င္တဲ့ အဆိပ္မ်ဳိး
ျဖစ္ပါတယ္။ ေပ်ာ္၀င္ႏႈန္းက ၀.၅% သာ ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးကုိ ျပဳတ္လုိက္ရင္
အဆိပ္ဓာတ္ နည္းနည္းသာ ေပ်ာ္၀င္ၿပီး ျပည့္၀သြားတဲ့အတြက္ အဆိပ္ေတြ ထပ္ၿပီး
မေပ်ာ္ႏုိင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ေရနဲ႔ ျပဳတ္တဲ့အခါ တစ္ႀကိမ္တည္းနဲ႔
မလုံေလာက္ပါဘူး။ အနည္းဆုံး သုံးႀကိမ္မွ ငါးႀကိမ္ထိ ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ ျပဳတ္ရမွာ
ျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳတ္ၿပီတဲ့ ေရေတြကုိလည္း သြန္ပစ္ၿပီး ေရအသစ္နဲ႔
ထပ္ျပဳတ္ရမွာပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ အႏၲရာယ္ ေတာ္ေတာ္ ေလ်ာ့သြားမွာပါ။ တညင္းသီး
အဆိပ္ဟာ 300ֹC ေက်ာ္မွသာ ဓာတ္ျပယ္ ပ်က္စီးပါတယ္။ ေရဆူမွတ္ဟာ 100ֹC
သာရွိတာေၾကာင့္ ဘယ္လုိမွ ဓာတ္မျပယ္ႏုိင္ပါဘူး။ တကယ္လုိ႔မ်ား မီးဖုတ္ၿပီး
စားရင္ အဆိပ္ေတြဟာ ဓာတ္လည္း မျပယ္၊ အျပင္လည္း မေရာက္ေတာ့ 100% ခႏၶာကုိယ္ထဲ
ေရာက္ၿပီး ဒုကၡေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးကုိ ဆားရည္မွာ ၾကာၾကာစိမ္ၿပီး
စားရင္ေတာ့ အဆိပ္ေတြ ေတာ္ေတာ္ေလး ေလ်ာ့နည္းသြားတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ တညင္းသီး
အဆိပ္ဟာ ဆားရည္မွာ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္၀င္ပါတယ္။ သိပၸံနည္းအရ pH မ်ားေလေလ
ေပ်ာ္၀င္မႈ Solubility မ်ား ေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ အနံ႔ျပင္းျပင္း၊
အဆိပ္ျပင္းျပင္း တညင္းသီး စားၿပီးတဲ့အခါ ပါးစပ္မွာ နံေနတာ၊ ဆီးသြားရင္
အနံ႔ဆုိးတာေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ အဆိပ္ေတြ ၀င္ေနၿပီလုိ႔ ဆုိလုိတာပါပဲ။
တညင္းသီး အဆိပ္နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး WHO (1970), South East Journal of Tropical
Medicine (1978) စသျဖင့္ ထုတ္ျပန္ ေရးသားထားတာေတြလည္း ရွိပါတယ္လုိ႔ ဆုိတယ္။
ဒါေၾကာင့္ စားၿပီးရင္ ခႏၶာကုိယ္ကုိလည္း ဒုကၡေပးသလုိ အိမ္သာထဲမွာလည္း
အနံ႔ဆုိးေပးတဲ့ ဒီလုိအသီးကုိ တတ္ႏုိင္သမွ်ေတာ့ မစားသင့္ဘူးလုိ႔ ထင္ပါတယ္။
(ျမဝတီ)
No comments:
Post a Comment