
ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြား ျခင္းသည္ အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး အသံုးျပဳေသာ အစားအစာ မ်ား စားသံုးမႈေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံစားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္ က ေျပာၾကား ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
" ဒီဆုိးေဆး ပါတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြေၾကာင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းက တစ္ႏွစ္ ထက္ တစ္ႏွစ္ပုိၿပီး ျမင့္တက္လာတယ္ ၊ ကင္ဆာ ေရာဂါ ေလ်ာ့က်ဖုိ႔အတြက္ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ အစား အေသာက္ ေကာ ၊ အေနအထုိင္ ေတြပါ ျပဳျပင္ သြားဖုိ႔ လုိအပ္ ပါတယ္ .... " ဟု ၄င္းက ထပ္မံ ေျပာၾကား ခဲ့သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ၁၀ ႏွစ္တာ ကာလအတြင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ျမင့္တက္လာ ခဲ့ၿပီး အိမ္ေထာင္စု ၄ စုတြင္ တစ္စုခန္႔မွာဆုိးေဆးေၾကာင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေၾကာင္း ၊ အခ်ိဳ႕မွာ မ်ိဳး႐ုိးေၾကာင့္ ဟု သိရသည္။
ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ လာမည့္ ၂၀၃၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ တစ္ကမၻာ လံုး အတုိင္းအတာ အရ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ျမင့္တက္ လာႏုိင္ေၾကာင္း ႏွင့္ WHO ၏ အစီရင္ခံစာ တြင္ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ အတြင္း ကမၻာ တစ္၀န္းလံုး၌ လူေပါင္း ၁ ဒသမ ၈ သန္းခန္႔ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ ပြားၿပီး ၅ သိန္းေက်ာ္ ေသဆံုး ခဲ့ေၾကာင္း သတင္း ထုတ္ျပန္ ခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရသည္။
( သိုက္ရာဇာ )
Posted From The Myawady Daily
No comments:
Post a Comment