Sunday, April 20, 2014

အေျခခံစားေသာက္ကုန္ေစ်းႏႈန္းမ်ား အတက္မရပ္ေသး၊ သၾကၤန္အၿပီးတြင္ ေစ်းျပန္မက်ဘဲ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၁၀၀ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ဆက္တက္


ျမန္မာ့သားေကာင္း's photo.
မီတာခတိုးျမႇင့္မႈ၊ ႏိုင္ငံ့၀န္ထမ္းမ်ား လစာတိုးျမႇင့္မႈဟူေသာ အရွိန္ႏွစ္ခုေၾကာင့္ စတင္ျမင့္တက္လာေသာ အေျခခံ စားေသာက္ကုန္ေစ်းႏႈန္းမ်ားသည္ သႀကၤန္ႏွစ္ကူးကာလ ေရာက္ရွိမႈ အရွိန္ေၾကာင့္ ဆက္လက္ျမင့္ တက္ခဲ့ျပန္သည္။

ႏွစ္စဥ္ ႏွစ္ကူးကာလနီးကပ္ျခင္းႏွင့္ ႏွစ္ကူးကာလအတြင္း၌ အေျခခံစားေသာက္ကုန္ေစ်းႏႈန္း မ်ား ျမင့္ တက္ေလ့ရွိၿပီး ႏွစ္ကူးအလြန္တြင္ ျပန္က်ျမဲျဖစ္သည္။


ယခုႏွစ္တြင္မူ ႏွစ္ကူးကာလ လြန္ေျမာက္ေသာ္လည္း ျပန္လည္က်ဆင္းျခင္း မရွိဘဲ အေျခခံ စားေသာက္ကုန္ေစ်းႏႈန္းအခ်ဳိ႕မွာ ပို၍ပင္ ျမင့္တက္လာေနသည္။

ေစ်းႏႈန္းျပန္လည္က်ဆင္းရမည့္အစား သားငါးေစ်းႏႈန္းမ်ားသည္ အနည္းဆံုး သႀကၤန္မတိုင္ခင္ေစ်းမ်ားထက္ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ အခ်ဳိ႕ရာခုိင္ႏႈန္း ၁၀၀ အထိ ခုန္တက္လာခဲ့ျခင္းျဖစ္ရာ ႏွစ္ကူးကာလေၾကာင့္ တက္ျခင္းမဟုတ္ေတာ့ဘဲ မီတာခႏွင့္ ႏိုင္ငံ့၀န္ထမ္းမ်ား လစာတိုးမႈကို အေျချပဳ၍ ျမင့္ တက္ျခင္းမ်ဳိး ျဖစ္ေနသည္။

သႀကၤန္ကာလနီးခ်ိန္မွ စတင္ကာ အေျခခံစားေသာ ကုန္မ်ားျဖစ္ေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းႏွင့္ အာလူးေစ်းႏႈန္းမ်ား စတင္ျမင့္တက္ခဲ့ၿပီး ယခုသႀကၤန္ကာလ ၿပီးဆုံးခ်ိန္တြင္လည္း ေစ်းႏႈန္းမ်ား ဆက္လက္ျမင့္တက္ေနဆဲျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ၾကက္သြန္နီ တစ္ပိႆာယခင္ က်ပ္ ၆၀၀ မွ ယခု ၈၀၀၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တစ္ပိႆာ ယခင္ က်ပ္ ၁၈၀၀မွ ယခု ၂၅၀၀၊ အာလူး တစ္ပိႆာ ယခင္က်ပ္ ၆၀၀ မွ ယခု ၈၀၀၊ ခ်င္း တစ္ပိ ႆာ လွ်င္ ယခင္က်ပ္ ၂၀၀ မွ ယခု က်ပ္ ၄၀၀၀၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥတစ္လံုးလွ်င္ ယခင္ က်ပ္ ၁၀၀၊ ၁၁၀မွ ယခုက်ပ္ ၁၃၀၊ ၁၅၀ အထိ အသီးသီး ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

“ခ်င္းေစ်းဆိုရင္ ခုထိမက်ေသးဘူး။ ၂၀၀၀ ကေန တက္သြားတာ။ ဒါေပမဲ့ ၾကက္သြန္နီကေတာ့ တစ္ပိႆာကို ၅၀ ေလာက္ပဲ က်သြားတယ္။ သိသိသာသာ က်သြားတာေတာ့ မရွိဘူး။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ကုန္စည္ဒိုင္မွာေတာင္ ေစ်းအက် သိပ္မရွိေတာ့ လက္လီေစ်းကြက္ဆိုရင္ေတာ့ က်ဖို႔ မရွိေသးဘူး။ အခုရက္ပိုင္းေတာ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြက အနီေတာ႔ ေစ်းနည္းနည္း ပိုက်တယ္။ ဒါေပမဲ့ သယ္ယူစရိတ္နဲ႕ ျပန္တြက္ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ လက္လီေရာင္းသမားေတြက ေစ်းကို အရမ္းခ်ေရာင္းမွာ မဟုတ္ဘူး”ဟု ဘုရင့္ေနာင္ကုန္စည္ဒိုင္မွ သိရသည္။
ၾကက္သား တစ္ပိႆာ ယခင္ က်ပ္ ၃၀၀၀ မွ ၈၀၀၀၊ ယခုအခါတြင္ ၇၀၀၀မွ ၁၂၀၀၀၊ ၀က္သား တစ္ပိႆာ က်ပ္ ယခင္ ၅၀၀၀ မွ ၇၀၀၀၊ ယခု က်ပ္ ၇၀၀၀မွ ၉၀၀၀၊အမဲသား တစ္ပိႆာ ယခင္က်ပ္ ၆၀၀၀မွ ၈၀၀၀၊ ယခုက်ပ္ ၇၀၀၀မွ ၁၀၀၀၀၊ ငါးၾကင္း ယခင္ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၄၀၀၀မွ ယခုက်ပ္ ၈၀၀၀၊ ငါးျမစ္ခ်င္း ယခင္တစ္ပိႆာက်ပ္ ၂၀၀၀ မွ ယခုက်ပ္ ၄၀၀၀ အသီးသီး ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ငါးေစ်းႏႈန္းမ်ားမွာ ရာခုိင္ႏႈန္း ၁၀၀ (တစ္ဆ)ျမင့္တက္ေနၿပီး အသားေစ်းမ်ားမ်ာ ရာခုိင္ႏႈန္း ၄၀ ခန္႔ တက္လာသည္ကုိ ေတြ႕ရသည္။

“ဆန္၊ ဆီေတြကေတာ့ သိပ္မတက္ဘူး။ ေစ်းသိသိသာသာ တက္တာက ကုန္ေျခာက္ေတြနဲ႔ သားငါးေတြက တက္တယ္။ ငါးၾကင္းေတြဆုိရင္ တစ္ပိႆာ ၈၀၀၀ ရွိတယ္။ ေစ်းႏႈန္းကေတာ့ တက္ၿပီးရင္ ျပန္က်႐ိုး ထံုးစံမွမ႐ွိတာ။
သႀကၤန္တက္ေစ်းအတုိင္းပဲ ျဖစ္သြားတာ မ်ားတယ္”ဟု တာေမြၿမိဳ႔နယ္ေန အိမ္ရွင္မတစ္ဦးက ဆုိသည္။

ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္ရာတြင္ အနိမ့္ဆံုးက်ပ္ ၂၀၀၀ မွ ၄၀၀၀ အထိလည္းေကာင္း၊ ကုန္ေျခာက္ေစ်းႏႈန္းမ်ားမွာ က်ပ္ ၅၀ မွ ၁၀၀၀ အထိ ယခင္ေစ်းႏႈန္းထက္ ျမင့္တက္ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

ထို႔ျပင္ ဗဟိုစံျပငါးေစ်းမွ ငါးဒိုင္တစ္ဦးက “ဒီသႀကၤန္ မတိုင္ခင္ကတည္းက ကုန္အ၀င္နည္းလို႕ေစ်းတက္တာ။ ေနာက္ၿပီး ငါးသေဘၤာေတြကလည္း အထြက္နည္းတယ္။ငါးအရလည္း နည္းတယ္။ ဒါေၾကာင့္ခါတိုင္း ေစ်းထက္ ႏွစ္ဆေလာက္ ငါးေစ်းေတြ တက္သြားတယ္။ အဲဒါမွ ကြၽန္ေတာ္တို႔အတြက္ ကိုက္မွာ။ အရင္ တီလားဗီးယား တစ္ပိႆာ ၁၀၀၀ ေစ်းကေန ၂၀၀၀ နီးနီးေလာက္ျဖစ္တယ္”ဟု ဆိုသည္။

ကုန္ေျခာက္ႏွင့္ သားငါးေစ်းႏႈန္းမွာမူ သႀကၤန္မတုိင္ခင္ကပင္ တက္ရိပ္ျပခဲ့ၿပီး သႀကၤန္ေက်ာ္လြန္ေသာ္လည္း ေစ်းႏႈန္းက်ဆင္းျခင္း မရွိေသးဘဲ ဆန္၊ ဆီေစ်းႏႈန္းမွာမူ သႀကၤန္မတုိင္ခင္ႏွင့္ သၾကၤန္အၿပီးတြင္လည္း ေစ်းအတက္အက်မရွိဘဲ ေစ်းၿငိမ္ေနေၾကာင္း သိရသည္။ ယင္းကဲ့သို႔ ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္မႈရွိရာ၌ ဒိုင္မွ၀ယ္ယူရသည့္ လက္ကားေစ်းႏႈန္း မွာသိသာစြာျမင့္တက္ျခင္းမရွိဘဲ လက္လီအေရာင္းေစ်းကြက္၌သာ ေစ်းႏႈန္းမ်ားဆက္လက္ျမင့္တက္ေနျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ယခုေစ်းကြက္မွာ ႏွစ္ကူးအလြန္ကာလ ေစ်းႏႈန္းမ်ားျဖစ္၍ မတည္ၿငိမ္ေသးဟု ဆိုႏိုင္ေသာ္လည္း အကယ္၍ ဧၿပီလကုန္ပိုင္းအထိ ယခုေစ်းႏႈန္းမ်ားအတိုင္း အေျခခံစားေသာက္ကုန္အျပင္ လူသံုးကုန္မ်ားပါ ျမင့္တက္ လာသည္ဆိုလွ်င္ အစိုးရ၏ မီတာခတိုးျမႇင့္လိုက္မႈေၾကာင့္ဟု ယတိျပတ္ေကာက္ခ်က္ခ်ႏိုင္ၿပီ ျဖစ္သည္။

လွ်ပ္စစ္မီတာခတိုးလိုက္ျခင္း၊ ၀န္ထမ္းလစာ တိုးလိုက္ျခင္း အရွိန္မ်ားျဖင့္ ကုန္ေစ်းႏႈန္းမ်ား ဆက္တိုက္ ျမင့္တက္လာေသာ္လည္း အေျခခံလုပ္သားလစာမ်ားမွာမူ တုိးျမင့္လာျခင္း မရွိသည့္အတြက္ ယခုေစ်းႏႈန္းမ်ားအတိုင္း ဆက္လက္သြားေနမည္ဆိုပါက ယခု ၂၀၁၄ ခုႏွစ္အတြင္း အေျခခံလုပ္သားမ်ား အေနျဖင့္ စား၀တ္ေနေရးအတြက္ ပိုမို ႐ုန္းကန္ရဦးမည့္ အေျခအေနေရာက္ရွိလာမည္ ျဖစ္သည္။

No comments:

Post a Comment