အီရတ္ႏိုင္ငံသို႔ အဓိကထားတင္ပို႔ေနသည္႔ ငါးျမစ္ခ်င္းေစ်းကြက္မွာ
အရည္အေသြးေၾကာင္႔ အ၀ယ္နည္းသြားေၾကာင္း ျပည္ပပို႔ကုန္ လုပ္ငန္း ရွင္မ်ားထံမွ
သိရွိရသည္။
“ကိန္းဂဏန္းအရေတာ ့မသိဘူး။ သို႔ေသာ္ အီရတ္က အရင္က တအား
၀ယ္တယ္။ ဒါေပမယ့္ အခု ေနာက္ပိုင္း အီရတ္ကို ပို႔တဲ့ containerေတြေတာင္ ျပန္ပို႔တာေတြရွိတယ္။ ေရာင္းသူ၀ယ္သူ စာခ်ဳပ္ ခ်ဳပ္ၿပီးမွ မ၀ယ္ဘဲနဲ႔ ျပန္လႊတ္တယ္ဆိုရင္ ဒါတခုခုမွားလို႔၊ ဘာေၾကာင့္မွားတာလဲဆိုတာ အေျဖရွာ သင့္ တယ္။ export လုပ္တဲ့အခါ ျမန္မာ့ငါးေဟ့ဆိုၿပီး လက္ခေမာင္းခတ္ႏိုင္ရမယ္။ မဟုတ္ရင္ ျမန္မာငါးကို ၀ယ္မေနနဲ႔ေတာ့ကြာ ေရဒီေလာက္ထိုးေနရင္ဆိုတဲ့ အေနအထားေတြ ျဖစ္လာႏိုင္တယ္ ” ဟု မအူပင္ၿမိဳ႕ နယ္မွ ငါးေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းရွင္ ေဒါက္တာျမင့္စိန္က ေျပာသည္။
ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ားသို႔ တင္ပို႔ရာတြင္ ၾကာရွည္ခံရန္အတြက္ ငါးျမစ္ခ်င္းငါးအားေက်ာခြဲ၍ ေရခဲထည့္ ျခင္းႏွင့္ ဗိုက္ခြဲ၍ ေရခဲထည့္ျခင္းကို ၂၀၀၇ခုႏွစ္မွ စတင္ျပဳလုပ္ခဲ႔ေၾကာင္း ထိုသို႔ပို႔ရာတြင္ အမ်ားဆုံး စားသုံးေသာ အီရတ္ႏိုင္ငံ မွ ယခုေနာက္ပိုင္းမွ စ၍ တင္ပို႔လိုက္သည္႔ ငါးမ်ားကို ျပန္ပို႔သည္႔အဆင္႔အထိ ရွိလာခဲ့ၿပီး အ၀ယ္နည္းလာေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႔ခ်ဳပ္မွ သိရွိရသည္။
ထိုသို႔ ၀ယ္လိုအားနည္းသြားရျခင္းမွာ ငါးပမာဏ(၁၀၀ %)တြင္ ေရခဲပမာဏမွာ (၂၀ %) သတ္မွတ္ ထားေသာ္လည္း ယခုအခါ ၄င္းရာခိုင္ႏႈန္းထက္ပိုမိုစြာ ထည့္လာၾကျခင္းႏွင့္ ဗိုက္ကိုခြဲ၍ ေရခဲ ထည့္ ျခင္း အျပင္ ေက်ာကိုခြဲ၍ ေရခဲထည့္ျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ငါးအရသာပ်က္သြားျခင္း စသည့္ အခ်က္ မ်ား ေၾကာင့္ ျဖစ္ သည္ဟု သိရသည္။
ေရခဲထည့္ရာ၌ ေက်ာခြဲ၍ ေရခဲထည့္လိုက္ျခင္းျဖင့္ ငါးေက်ာတြင္ရွိေသာ တစ္ရႈးမ်ားအား သြား ထိကာ ေရကိုစုပ္ယူၿပီး အသား ထဲသို႔ေရစိမ့္၀င္မႈမ်ားျပားေစျခင္းႏွင့္ ထည့္လိုက္ေသာ ေရခဲထဲတြင္ ပိုးမႊား တစ္စုံတရာ ပါသြားပါကလည္း စားသုံးသူအား ထိခိုက္ေစႏိုင္ ေသာေၾကာင့္ ေက်ာ ခြဲ၍ ေရခဲ ထည့္ ျပည္ ပ ပို႔ျခင္းမ်ားအား မျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္းကိုလည္း ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္း အဖြဲ႔ခ်ဳပ္မွ အႀကံျပဳထား သည္။
ဗိုက္ခြဲ၍ ေရခဲထည့္ရာ၌ ဗိုက္တြင္ရွိေသာ ပယ္ရီဟု ေခၚေသာ အျဖဴေရာင္အေျပာင္ အသားမ်ားမွ အသားထဲ သို႔ ေရမ၀င္ႏိုင္ေအာင္ ကာကြယ္ထားသည့္အတြက္ေၾကာင့္ ေရစိမ့္၀င္မႈပမာဏ နည္းပါးေစၿပီး ငါးအရ သာ မပ်က္ေစျခင္းေၾကာင့္ ဗိုက္ခြဲ၍ ေရခဲထည့္ျခင္း သာ ျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္း ကိုလည္း ငါးေမြးသူမ်ားမွ အၾကံျပဳေျပာဆိုၾကသည္။
အီရတ္၌ ငါးစားသုံးရာတြင္ ကင္စားျခင္းေၾကာင့္ ေက်ာခြဲ၍ ေရခဲပမာဏ ပိုထည့္ထားေသာ ငါးသည္ ကင္လိုက္ေသာအခါ အရသာ ပိုပ်က္သြားေစႏိုင္ေၾကာင္းလည္း သိရွိရသည္။
“ အရင္တုန္းက ေက်ာခြဲၿပီး ျပည္ပပို႔တာကို exporter အမ်ားစုကေတာ္ေတာ္ကန္႔ကြက္ခဲ့ၾကတာ။ ၿပီးေတာ့ အရင္တုန္းက ေရခဲပမာဏ က (၅ %) ပဲထည့္ရတာ။အခုဆို ၂၀%ထိ ထည့္ခြင့္ေပးထား တယ္။ တခ်ိဳ႕ေတြ ကေတာ့ သူတို႔ Quality သူတို႔ထိန္းတဲ့အေနနဲ႔ ေရခဲကိုလည္း (၂၀%)ပဲထည့္ၿပီး ဗိုက္ခြဲတဲ့ စနစ္နဲ႔ ပို႔ၾကတယ္။ သတ္မွတ္ထားတာနဲ႔ မကိုက္ညီရင္ ဘယ္လိုအေရးယူမလဲဆိုတာေတြကို ေဆာင္ရြက္ေပး မွ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ ျပည္ပငါးေစ်းကြက္ မပ်က္မွာလို႔ ထင္ပါတယ္ ” ဟု ျပည္ပပို႔ကုန္ လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
၄င္းကိစၥႏွင့္ပတ္သက္၍ ၂၀၁၂ခုႏွစ္မွစကာ ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ေရလုပ္ငန္း၀န္ႀကီးဌာနမွ ၀န္ႀကီး ကိုယ္တိုင္ ေဆြးေႏြးျခင္း ျပဳလုပ္ေနေၾကာင္းကိုလည္း ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငနး္အဖြဲ႔ခ်ဳပ္မွ နာယက ဦးစိုး၀င္းက ဆိုသည္။
၂၀၁၂-၂၀၁၃ ဘ႑ာေရးနွစ္တြင္း ျပည္ပသို႔တင္ပို႔ေသာ ငါးတန္ဖိုးမွာ အေမရိကန္ေဒၚလာ (၆၅၀)သန္းခန္႔ ရွိေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႔ခ်ဳပ္မွ သိရသည္။
ယမင္း(ျမစ္မခ)
Myit Makha Mediagroup
“ကိန္းဂဏန္းအရေတာ ့မသိဘူး။ သို႔ေသာ္ အီရတ္က အရင္က တအား
၀ယ္တယ္။ ဒါေပမယ့္ အခု ေနာက္ပိုင္း အီရတ္ကို ပို႔တဲ့ containerေတြေတာင္ ျပန္ပို႔တာေတြရွိတယ္။ ေရာင္းသူ၀ယ္သူ စာခ်ဳပ္ ခ်ဳပ္ၿပီးမွ မ၀ယ္ဘဲနဲ႔ ျပန္လႊတ္တယ္ဆိုရင္ ဒါတခုခုမွားလို႔၊ ဘာေၾကာင့္မွားတာလဲဆိုတာ အေျဖရွာ သင့္ တယ္။ export လုပ္တဲ့အခါ ျမန္မာ့ငါးေဟ့ဆိုၿပီး လက္ခေမာင္းခတ္ႏိုင္ရမယ္။ မဟုတ္ရင္ ျမန္မာငါးကို ၀ယ္မေနနဲ႔ေတာ့ကြာ ေရဒီေလာက္ထိုးေနရင္ဆိုတဲ့ အေနအထားေတြ ျဖစ္လာႏိုင္တယ္ ” ဟု မအူပင္ၿမိဳ႕ နယ္မွ ငါးေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းရွင္ ေဒါက္တာျမင့္စိန္က ေျပာသည္။
ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ားသို႔ တင္ပို႔ရာတြင္ ၾကာရွည္ခံရန္အတြက္ ငါးျမစ္ခ်င္းငါးအားေက်ာခြဲ၍ ေရခဲထည့္ ျခင္းႏွင့္ ဗိုက္ခြဲ၍ ေရခဲထည့္ျခင္းကို ၂၀၀၇ခုႏွစ္မွ စတင္ျပဳလုပ္ခဲ႔ေၾကာင္း ထိုသို႔ပို႔ရာတြင္ အမ်ားဆုံး စားသုံးေသာ အီရတ္ႏိုင္ငံ မွ ယခုေနာက္ပိုင္းမွ စ၍ တင္ပို႔လိုက္သည္႔ ငါးမ်ားကို ျပန္ပို႔သည္႔အဆင္႔အထိ ရွိလာခဲ့ၿပီး အ၀ယ္နည္းလာေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႔ခ်ဳပ္မွ သိရွိရသည္။
ထိုသို႔ ၀ယ္လိုအားနည္းသြားရျခင္းမွာ ငါးပမာဏ(၁၀၀ %)တြင္ ေရခဲပမာဏမွာ (၂၀ %) သတ္မွတ္ ထားေသာ္လည္း ယခုအခါ ၄င္းရာခိုင္ႏႈန္းထက္ပိုမိုစြာ ထည့္လာၾကျခင္းႏွင့္ ဗိုက္ကိုခြဲ၍ ေရခဲ ထည့္ ျခင္း အျပင္ ေက်ာကိုခြဲ၍ ေရခဲထည့္ျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ငါးအရသာပ်က္သြားျခင္း စသည့္ အခ်က္ မ်ား ေၾကာင့္ ျဖစ္ သည္ဟု သိရသည္။
ေရခဲထည့္ရာ၌ ေက်ာခြဲ၍ ေရခဲထည့္လိုက္ျခင္းျဖင့္ ငါးေက်ာတြင္ရွိေသာ တစ္ရႈးမ်ားအား သြား ထိကာ ေရကိုစုပ္ယူၿပီး အသား ထဲသို႔ေရစိမ့္၀င္မႈမ်ားျပားေစျခင္းႏွင့္ ထည့္လိုက္ေသာ ေရခဲထဲတြင္ ပိုးမႊား တစ္စုံတရာ ပါသြားပါကလည္း စားသုံးသူအား ထိခိုက္ေစႏိုင္ ေသာေၾကာင့္ ေက်ာ ခြဲ၍ ေရခဲ ထည့္ ျပည္ ပ ပို႔ျခင္းမ်ားအား မျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္းကိုလည္း ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္း အဖြဲ႔ခ်ဳပ္မွ အႀကံျပဳထား သည္။
ဗိုက္ခြဲ၍ ေရခဲထည့္ရာ၌ ဗိုက္တြင္ရွိေသာ ပယ္ရီဟု ေခၚေသာ အျဖဴေရာင္အေျပာင္ အသားမ်ားမွ အသားထဲ သို႔ ေရမ၀င္ႏိုင္ေအာင္ ကာကြယ္ထားသည့္အတြက္ေၾကာင့္ ေရစိမ့္၀င္မႈပမာဏ နည္းပါးေစၿပီး ငါးအရ သာ မပ်က္ေစျခင္းေၾကာင့္ ဗိုက္ခြဲ၍ ေရခဲထည့္ျခင္း သာ ျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္း ကိုလည္း ငါးေမြးသူမ်ားမွ အၾကံျပဳေျပာဆိုၾကသည္။
အီရတ္၌ ငါးစားသုံးရာတြင္ ကင္စားျခင္းေၾကာင့္ ေက်ာခြဲ၍ ေရခဲပမာဏ ပိုထည့္ထားေသာ ငါးသည္ ကင္လိုက္ေသာအခါ အရသာ ပိုပ်က္သြားေစႏိုင္ေၾကာင္းလည္း သိရွိရသည္။
“ အရင္တုန္းက ေက်ာခြဲၿပီး ျပည္ပပို႔တာကို exporter အမ်ားစုကေတာ္ေတာ္ကန္႔ကြက္ခဲ့ၾကတာ။ ၿပီးေတာ့ အရင္တုန္းက ေရခဲပမာဏ က (၅ %) ပဲထည့္ရတာ။အခုဆို ၂၀%ထိ ထည့္ခြင့္ေပးထား တယ္။ တခ်ိဳ႕ေတြ ကေတာ့ သူတို႔ Quality သူတို႔ထိန္းတဲ့အေနနဲ႔ ေရခဲကိုလည္း (၂၀%)ပဲထည့္ၿပီး ဗိုက္ခြဲတဲ့ စနစ္နဲ႔ ပို႔ၾကတယ္။ သတ္မွတ္ထားတာနဲ႔ မကိုက္ညီရင္ ဘယ္လိုအေရးယူမလဲဆိုတာေတြကို ေဆာင္ရြက္ေပး မွ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ ျပည္ပငါးေစ်းကြက္ မပ်က္မွာလို႔ ထင္ပါတယ္ ” ဟု ျပည္ပပို႔ကုန္ လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
၄င္းကိစၥႏွင့္ပတ္သက္၍ ၂၀၁၂ခုႏွစ္မွစကာ ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ေရလုပ္ငန္း၀န္ႀကီးဌာနမွ ၀န္ႀကီး ကိုယ္တိုင္ ေဆြးေႏြးျခင္း ျပဳလုပ္ေနေၾကာင္းကိုလည္း ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငနး္အဖြဲ႔ခ်ဳပ္မွ နာယက ဦးစိုး၀င္းက ဆိုသည္။
၂၀၁၂-၂၀၁၃ ဘ႑ာေရးနွစ္တြင္း ျပည္ပသို႔တင္ပို႔ေသာ ငါးတန္ဖိုးမွာ အေမရိကန္ေဒၚလာ (၆၅၀)သန္းခန္႔ ရွိေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႔ခ်ဳပ္မွ သိရသည္။
ယမင္း(ျမစ္မခ)
Myit Makha Mediagroup
No comments:
Post a Comment