Friday, June 7, 2013

ေသြး ဖိအား က် ဆင္းေစႏုိင္ သည့္ နည္း လမ္း သစ္ မ်ား

Photo: ေသြးဖိအား က်ဆင္းေစႏုိင္သည့္ နည္းလမ္းသစ္မ်ား
Friday, June 7 , 2013

သင့္ေသြးဖိအား ျမင့္တက္ေနတာကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ ခက္ခဲေနပါသလား။ ေအာက္ပါတုိ႔ဟာ သိပၸံနည္းက် ေဖာ္ထုတ္ထားတဲ့ ေသြးဖိအား က်င္ဆင္းေစႏုိင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြ ျဖစ္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခကိုလည္း ၆၇ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။

၁။ ေသြးေၾကာသန္မာေအာင္ ေျမပဲစားပါ
ေျမပဲရဲ႕ အနီေရာင္အခြံကို မခြဘဲ စားသံုးရင္ ေသြးေၾကာေတြ ေရာင္ရမ္းမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ေဖာ္ထုတ္ထားပါတယ္။ ေျမပဲရဲ႕ အနီေရာင္အခြံမွာ ရီဗက္ရက္စ္ထေရာ ျဒပ္ေပါင္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ပါ။ ေန႔စဥ္ အခြံပါေျမပဲကို ခြက္တစ္ဝက္စာ စားသံုးတာေၾကာင့္ တစ္လအတြင္း ေသြးဖိအား မွတ္ရွစ္မွတ္အထိ က်ဆင္းႏုိင္တယ္လို႔ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈ ဆုိင္ရာ ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

၂။ ေစာင္းတီးသံ နားေထာင္ၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈမ်ား ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ေစာင္းတီးသံလိုမ်ိဳး ၿငိမ့္ေညာင္းတဲ့ သီခ်င္းသံေတြကို ၁၀ မိနစ္ခန္႔ နားေထာင္႐ံုနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈေတြ ေလ်ာ့သြားၿပီး ေသြးဖိအားကုိ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတတီေတြက အႀကံေပးထားပါတယ္။

၃။ ပင္လယ္စာ စားပါ
ဆယ္လမြန္ငါး၊ ပုစြန္၊ ဂဏန္း ဒါမွမဟုတ္ ငါးၾကင္း၊ ငါးတန္လိုမ်ိဳး ပင္လယ္စာေတြကုိ တစ္ပတ္ သံုးႀကိမ္ စားသံုးရင္ ေသြးဖိအား က်င္ဆင္းႏုိင္တယ္လို႔ ဝါရွင္တန္ ေဆးတကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက အႀကံေပးထားပါတယ္။ ဒီပင္လယ္စာေတြမွာ အက္စ္သာလ္ဇမ္ဘင္းန္ေခၚတဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ေသြးေၾကာေတြ ပိတ္ဆို႔မႈျဖစ္ေစတဲ့ ေသြးခဲဖတ္ေတြ မျဖစ္ေအာင္ တားျမစ္ႏုိင္တာေၾကာင့္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

၄။ ေသြးဖိအား ႐ုတ္တရက္ ျမင့္တက္မလာေအာင္ ပဲပိစပ္ စားပါ
ပဲပိစပ္ ဒါမွမဟုတ္ ပဲႏုိ႔နဲ႔ တုိဟူးလုိမ်ိဳး ပဲပိစပ္ထုတ္ကုန္ေတြကို တစ္ပတ္သံုးႀကိမ္ စားသံုးတာေၾကာင့္ ႏွစ္လအတြင္း ေသြးဖိအား ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔ အေမရိကန္ ႏွလံုးေရာဂါဌာနမွ ထုတ္ေဖာ္ ထားပါတယ္။ ပဲပိစပ္မွာ ပါဝင္တဲ့ အုိင္အိုဖလိုဗင္း ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ေသြးဖိအား က်ဆင္းေစတဲ့ ေဆးဝါးေတြလုိမ်ိဳး ျပဳမႈႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။

၅။ ေသြးဖိအား က်ဆင္းေအာင္ အုန္းရည္ေသာက္ပါ
မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈအရ ေန႔စဥ္ အုန္းစိမ္းရည္ ႏွစ္ခြက္ ေသာက္သံုးတာေၾကာင့္ ေသြးတုိးေရာဂါရွိသူေတြရဲ႕ ၇၁ ရာခိုိင္ႏႈန္းဟာ ေသြးဖိအား အမွတ္ ၁၂ မွတ္ က်ဆင္းတယ္လုိ႔ ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ အုန္းစိမ္းရည္ တစ္ခြက္မွာ ပိုတက္စီယမ္ ၇၅၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ဗဟုိအာ႐ံုေၾကာစနစ္ကုိ ေအးခ်မ္းမႈရွိေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြ ပ်က္စီးမႈ ျဖစ္ေစတဲ့ ေသြးဖိအား ျမင့္တက္မႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ထားႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။

၆။ ႏွလံုးက်န္းမာေရး ေကာင္းေအာင္ ဖာလာေစ့ စားပါ
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္စာ ဖာလာေစ့ကုိ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ ေသြးတုိးေရာဂါရွိသူေတြဟာ ၁၂ ပတ္အတြင္း ေသြးဖိအား ပံုမွန္ျပန္ျဖစ္သြားတယ္လုိ႔ ေလ့လာမႈႏွစ္ခုအရ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။ ဖာလာေစ့မွာ ပါဝင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ေသြးေၾကာေတြကို Relax ရေစတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအား ျမင့္တက္မႈမရွိေအာင္ ကြာကြယ္ႏုိင္တယ္ုလို႔ ဆုိပါတယ္။

၇။ ေသြးေၾကာပြင့္ေအာင္ သံလြင္ဆီ စားပါ
အီတလီႏုိင္ငံမွာ မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈအရ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းစာ သံလြင္ဆီကို ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူေတြဟာ ေသြးတုိးက်ေဆး ေသာက္ရတာ တစ္ဝက္ခန္႔ ေလ်ာ့က်သြားတယ္လုိ႔ သိရွိရပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ ပါဝင္တဲ့ အပင္ျဒပ္ေပါင္း ေပၚလီဖီေနာေတြဟာ ေသြးေၾကာနံရံေတြကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္းမႈ ရွိေစတဲ့အတြက္ ေသြးေၾကာမာက်စ္မႈနဲ႔ က်ဥ္းေျမာင္းမႈ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ထားႏုိင္တာေၾကာင့္လို႔ ဆုိပါတယ္။

၈။ ေသြးေၾကာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေပ်ာက္ေအာင္ ေလ့က်င္ခန္းျပဳလုပ္ပါ
ေသြးဖိအားက်ဆင္းဖို႔အတြက္ ေခၽြးထြက္ရေလာက္ေအာင္ ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္စရာ မလုိအပ္ပါဘူး။ ထိုက္ခ်ိ၊ ေယာဂ ဒါမွမဟုတ္ ေရကူးတာလိုမ်ိဳး ေလ့က်င့္ခန္းေတြကုိ တစ္ႀကိမ္ မိနစ္ ၃၀ ႏႈန္းနဲ႔ တစ္ပတ္ေလးႀကိမ္ ျပဳလုပ္႐ံုနဲ႔ တစ္လအတြင္း ေသြးဖိအား က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔ ေယးလ္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ဒီလုိေလ့က်င့္ခန္းမ်ိဳးေတြ ျပဳလုပ္တာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြ ပြင့္ၿပီး ႏွလံုးတြင္း ေသြးေရာက္ရွိမႈဟာ ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမုိ ေကာင္းမြန္လာတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ေသြးေၾကာအတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈေတြကိုလည္း တြန္းလွန္ႏုိင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

Tips

ေအာက္ပါ အစားအစာေတြကုိ စားပါ

ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း အလက္ဇင္ဟာ ေသြးဖိအားကို ငါးနာရီၾကာမွ် က်ဆင္းေစႏုိင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ဥ စားေပးပါ။

ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ပိုလွ်ံတဲ့ အရည္ေတြကို ဖယ္ရွားပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ခြက္တစ္ဝက္ ေန႔စဥ္ စားသံုး႐ံုနဲ႔ ေသြးဖိအား အမွတ္ ခုႏွစ္မွတ္အထိ က်ဆင္းသြားႏုိင္ပါတယ္။

ေအာက္ပါအစာေတြကို ေရွာင္ပါ

ကဖင္းပါဝင္တဲ့ ေကာ္ဖီနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ေတြဟာ သင့္ကို ေသြးဖိအား ျမင့္တက္ေစႏုိင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ကဖင္းနဲ႔ ေဆာ္ဒါပါဝင္တဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြဟာ ေသြဖိအား ျမင့္တက္ႏုိင္ေျခ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္း အထိ ျမင့္တက္ႏုိင္တယ္လုိ႔ ဟားဗတ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ကဖင္းနဲ႔ အခ်ိဳရည္ေတြကို တြဲၿပီး ေသာက္သံုးတဲ့အတြက္ ေသြးေၾကာတင္းက်ပ္သြားတာေၾကာင့္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

DID YOU KNOW?

သင့္ရဲ႕ အသက္ ၈၅ ႏွစ္ေက်ာ္ အဘြားမွာ ေသြးဖိအား အနည္းငယ္ ျမင့္တက္ေနတာဟာ စုိးရိမ္စရာ မရွိဘူးဆိုတာ သင့္သိပါသလား။ အသက္ႀကီးသူေတြမွာ ေသြးဖိအား ျမင့္တက္တာဟာ သူတုိ႔မွာ ႀကီးမွားတဲ့ ႏွလံုးျပႆနာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့ လကၡဏာလို႔ ဆက္ဆက္စ္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ေဖာ္ထုတ္ထားပါတယ္။ ႏွလံုးသန္မာတယ္ဆုိတဲ့ လကၡဏာပါလုိ႔ ဆုိပါတယ္။

ေဒါက္တာခင္မုိးမိုး
BY GOOD HEALTH
သင့္ေသြးဖိအား ျမင့္တက္ေနတာကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ ခက္ခဲေနပါသလား။ ေအာက္ပါတုိ႔ဟာ သိပၸံ နည္းက် ေဖာ္ ထုတ္ထားတဲ့ ေသြးဖိအား က်င္ဆင္းေစႏုိင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြ ျဖစ္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခကိုလည္း ၆၇ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။

၁။ ေသြးေၾကာသန္မာေအာင္ ေျမပဲစားပါ
ေျမပဲရဲ႕ အနီေရာင္အခြံကို မခြဘဲ စားသံုးရင္ ေသြးေၾကာေတြ ေရာင္ရမ္းမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ေဖာ္ထုတ္ထားပါတယ္။ ေျမပဲရဲ႕ အနီေရာင္အခြံမွာ ရီဗက္ရက္စ္ ထေရာ ျဒပ္ေပါင္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ပါ။ ေန႔စဥ္ အခြံပါေျမပဲကို ခြက္တစ္ဝက္စာ စားသံုးတာေၾကာင့္ တစ္လအတြင္း ေသြးဖိအား မွတ္ရွစ္မွတ္အထိ က်ဆင္းႏုိင္တယ္လို႔ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈ ဆုိင္ရာ ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

၂။ ေစာင္းတီးသံ နားေထာင္ၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈမ်ား ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ေစာင္းတီးသံလိုမ်ိဳး ၿငိမ့္ေညာင္းတဲ့ သီခ်င္းသံေတြကို ၁၀ မိနစ္ခန္႔ နားေထာင္႐ံုနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈေတြ ေလ်ာ့ သြားၿပီး ေသြးဖိအားကုိ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတတီေတြက အႀကံေပးထားပါတယ္။

၃။ ပင္လယ္စာ စားပါ
ဆယ္လမြန္ငါး၊ ပုစြန္၊ ဂဏန္း ဒါမွမဟုတ္ ငါးၾကင္း၊ ငါးတန္လိုမ်ိဳး ပင္လယ္စာေတြကုိ တစ္ပတ္ သံုးႀကိမ္ စားသံုးရင္ ေသြးဖိအား က်င္ဆင္းႏုိင္တယ္လို႔ ဝါရွင္တန္ ေဆးတကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက အႀကံေပးထားပါတယ္။ ဒီပင္လယ္စာေတြမွာ အက္စ္သာလ္ဇမ္ဘင္းန္ေခၚတဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ေသြးေၾကာေတြ ပိတ္ဆို႔မႈျဖစ္ေစတဲ့ ေသြးခဲဖတ္ေတြ မျဖစ္ေအာင္ တားျမစ္ႏုိင္တာေၾကာင့္ လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

၄။ ေသြးဖိအား ႐ုတ္တရက္ ျမင့္တက္မလာေအာင္ ပဲပိစပ္ စားပါ
ပဲပိစပ္ ဒါမွမဟုတ္ ပဲႏုိ႔နဲ႔ တုိဟူးလုိမ်ိဳး ပဲပိစပ္ထုတ္ကုန္ေတြကို တစ္ပတ္သံုးႀကိမ္ စားသံုးတာေၾကာင့္ ႏွစ္လ အတြင္း ေသြးဖိအား ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔ အေမရိကန္ ႏွလံုးေရာဂါဌာနမွ ထုတ္ေဖာ္ ထားပါတယ္။ ပဲပိစပ္မွာ ပါဝင္တဲ့ အုိင္အိုဖလိုဗင္း ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ေသြးဖိအား က်ဆင္းေစတဲ့ ေဆး ဝါးေတြလုိမ်ိဳး ျပဳမႈႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။

၅။ ေသြးဖိအား က်ဆင္းေအာင္ အုန္းရည္ေသာက္ပါ
မၾကာခင္ကျပဳလုပ္တဲ့ေလ့လာမႈအရ ေန႔စဥ္ အုန္းစိမ္းရည္ ႏွစ္ခြက္ ေသာက္သံုး တာေၾကာင့္ ေသြး တုိးေရာဂါရွိသူေတြရဲ႕ ၇၁ ရာခိုိင္ႏႈန္းဟာ ေသြးဖိအား အမွတ္ ၁၂ မွတ္ က်ဆင္းတယ္လုိ႔ ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ အုန္းစိမ္းရည္ တစ္ခြက္မွာ ပိုတက္စီယမ္ ၇၅၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ဗဟုိအာ႐ံုေၾကာစနစ္ကုိ ေအးခ်မ္းမႈရွိေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြ ပ်က္စီးမႈ ျဖစ္ေစတဲ့ ေသြး ဖိအား ျမင့္တက္မႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ထားႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။

၆။ ႏွလံုးက်န္းမာေရး ေကာင္းေအာင္ ဖာလာေစ့ စားပါ
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္စာ ဖာလာေစ့ကုိ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ ေသြးတုိးေရာဂါရွိသူေတြဟာ ၁၂ ပတ္အတြင္း ေသြးဖိအား ပံုမွန္ျပန္ျဖစ္သြားတယ္လုိ႔ ေလ့လာမႈႏွစ္ခုအရ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။ ဖာလာေစ့မွာ ပါဝင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ေသြးေၾကာေတြကို Relax ရေစတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအား ျမင့္တက္မႈမရွိေအာင္ ကြာကြယ္ႏုိင္တယ္ုလို႔ ဆုိပါတယ္။

၇။ ေသြးေၾကာပြင့္ေအာင္ သံလြင္ဆီ စားပါ
အီတလီႏုိင္ငံမွာ မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈအရ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းစာ သံလြင္ဆီ ကို ေန႔စဥ္ စားသံုးတဲ့ ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူေတြဟာ ေသြးတုိးက်ေဆး ေသာက္ရတာ တစ္ဝက္ခန္႔ ေလ်ာ့က်သြားတယ္ လုိ႔ သိရွိရပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာပါဝင္တဲ့ အပင္ျဒပ္ေပါင္း ေပၚလီဖီေနာေတြဟာ ေသြးေၾကာနံရံေတြ ကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္းမႈ ရွိေစတဲ့အတြက္ ေသြးေၾကာမာက်စ္မႈနဲ႔ က်ဥ္းေျမာင္းမႈ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ ထားႏုိင္တာေၾကာင့္လို႔ ဆုိပါတယ္။

၈။ ေသြးေၾကာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေပ်ာက္ေအာင္ ေလ့က်င္ခန္းျပဳလုပ္ပါ
ေသြးဖိအားက်ဆင္းဖို႔အတြက္ ေခၽြးထြက္ရေလာက္ေအာင္ ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္စရာ မလုိအပ္ပါဘူး။ ထိုက္ခ်ိ၊ ေယာဂ ဒါမွမဟုတ္ ေရကူးတာလိုမ်ိဳး ေလ့က်င့္ခန္းေတြကုိ တစ္ႀကိမ္ မိနစ္ ၃၀ ႏႈန္းနဲ႔ တစ္ပတ္ေလးႀကိမ္ ျပဳလုပ္႐ံုနဲ႔ တစ္လအတြင္း ေသြးဖိအား က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔ ေယးလ္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ဒီလုိေလ့က်င့္ခန္းမ်ိဳးေတြ ျပဳလုပ္တာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြ ပြင့္ၿပီး ႏွလံုး တြင္း ေသြးေရာက္ရွိမႈဟာ ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမုိ ေကာင္းမြန္လာတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ေသြးေၾကာ အတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈေတြကိုလည္း တြန္းလွန္ႏုိင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

Tips

ေအာက္ပါ အစားအစာေတြကုိ စားပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း အလက္ဇင္ဟာ ေသြးဖိအားကို ငါးနာရီၾကာမွ် က်ဆင္းေစႏုိင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ဥ စားေပးပါ။

ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ပိုလွ်ံတဲ့ အရည္ေတြကို ဖယ္ရွားပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ခြက္တစ္ဝက္ ေန႔စဥ္ စားသံုး႐ံုနဲ႔ ေသြးဖိအား အမွတ္ ခုႏွစ္မွတ္အထိ က်ဆင္းသြားႏုိင္ပါတယ္။

ေအာက္ပါအစာေတြကို ေရွာင္ပါ
ကဖင္းပါဝင္တဲ့ ေကာ္ဖီနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ေတြဟာ သင့္ကို ေသြးဖိအား ျမင့္တက္ေစႏုိင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ကဖင္းနဲ႔ ေဆာ္ဒါပါဝင္တဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြဟာ ေသြဖိအား ျမင့္တက္ႏုိင္ေျခ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္း အထိ ျမင့္တက္ႏုိင္တယ္လုိ႔ ဟားဗတ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ကဖင္းနဲ႔ အခ်ိဳရည္ေတြကို တြဲၿပီး ေသာက္သံုးတဲ့အတြက္ ေသြးေၾကာတင္းက်ပ္သြားတာေၾကာင့္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

DID YOU KNOW?
သင့္ရဲ႕ အသက္ ၈၅ ႏွစ္ေက်ာ္ အဘြားမွာ ေသြးဖိအား အနည္းငယ္ ျမင့္တက္ေနတာဟာ စုိးရိမ္စရာ မရွိဘူးဆိုတာ သင့္သိပါသလား။ အသက္ႀကီးသူေတြမွာ ေသြးဖိအား ျမင့္တက္တာဟာ သူတုိ႔မွာ ႀကီးမွား တဲ့ ႏွလံုးျပႆနာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့ လကၡဏာလို႔ ဆက္ဆက္စ္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ေဖာ္ထုတ္ထားပါတယ္။ ႏွလံုးသန္မာတယ္ဆုိတဲ့ လကၡဏာပါလုိ႔ ဆုိပါတယ္။

ေဒါက္တာခင္မုိးမိုး
BY GOOD HEALTH

No comments:

Post a Comment