လတ္ဆတ္ ေသာသစ္သီးမ်ားကို စားသုံးပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါေဘးဥပဒ္ကို ေလ်ာ့ နည္းေစနိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
အထူးသျဖင့္ လတ္ဆတ္ ေသာ ဘလူးဘယ္ရီသီး၊ စပ်စ္သီး၊ ပန္းသီးႏွင့္
သစ္ေတာ္သီးမ်ားကို စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ေဘးဥပဒ္ကို
ေလ်ာ့ပါးေစမႈႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနသည္ဟု ဆိုသည္။
သို႔ရာတြင္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္
မ်ား ပိုမိုေသာက္သုံးျခင္းက ဆီး ခ်ိဳေရာဂါေဘးဥပဒ္ကို တိုးပြားေစ သည္ဟု
ေလ့လာဆန္းစစ္မႈတစ္ ခုတြင္ ေဖာ္ျပထားေၾကာင္းသိရ သည္။ ၿဗိတိသၽွ၊
အေမရိကန္ႏွင့္ စင္ကာပူသုေတသီ တို႔သည္ အေမ ရိကန္ျပည္ေထာင္စုတြင္ ေဆာင္
ရြက္ခဲ့သည့္ ႀကီးမားေသာက်န္း မာေရး စမ္းသပ္ စစ္ေဆးမႈသုံးခုမွ
အခ်က္အလက္မ်ားကို ေလ့လာ ဆန္းစစ္ခဲ့ၾကျခင္းျဖစ္သည္။
က်န္းမာေရးစမ္းသပ္စစ္ ေဆးမႈတြင္ သူနာျပဳႏွင့္ တျခား ေသာ
ေၾကးစားက်န္းမာေရးျပဳစု ေစာင့္ရွာက္သူ ၁၈၇၀၀ဝတို႔ က ပါဝင္ခဲ့ၾကေၾကာင္း
သိရသည္။
သုေတသီတို႔က ပါဝင္သူ တို႔၏က်န္းမာေရးကို ႏွစ္ကာလ အတန္ၾကာ
ေစာင့္ၾကည့္စစ္ေဆး မႈျပဳခဲ့ၾကၿပီး သူတို႔၏ စားသုံးမႈ အေလ့အထ၊
ကိုယ္အေလးခ်ိန္၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈႏွင့္ တျခားေသာလူေန
မႈဟန္ပန္မ်ားကို ပုံမွန္ေမးျမန္းခဲ့ ေၾကာင္း သိရသည္။
ေလ့လာဆန္းစစ္မႈျပဳစဥ္ ကာလအတြင္း ပါဝင္စမ္းသပ္ခံသူ ၆ဒသမ၅ရာခိုင္ႏႈန္းခန႔္
ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ ႀကီးထြားရင့္သန္လာသည္ ကို ေတြ႕ၾကရသည္ဟု ဆိုသည္။
ရက္သတၱပတ္တိုင္း အနည္းဆုံး သစ္သီးႏွစ္ႀကိမ္ စားသုံးသူတို႔၏ အမ်ိဳးအစားႏွင့္
ဆီးခ်ိဳေရာဂါေဘး ဥပဒ္က်ဆင္းေသာ္လည္း ႏွိုင္းယွဥ္ ခ်က္အရ တစ္လလၽွင္
တစ္ႀကိမ္ သာ သစ္သီးစားသုံးသူတို႔ထက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေဘးဥပဒ္ ၂၃ရာခိုင္
ႏႈန္းေလ်ာ့ပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရ သည္။
တျခားတစ္ဖက္တြင္ ေန႔စဥ္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ တစ္ႀကိမ္ထက္ ပိုမိုေသာက္သုံးသူတို႔တြင္မ ူ
ဆီး ခ်ိဳေရာဂါေဘးဥပဒ္ ၂၁ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးပြားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္ဟု
ဆိုသည္။ ရက္သတၱပတ္လၽွင္ သစ္ သီးသုံးႀကိမ္ စားသုံးသူမ်ားမွာမူ
ဆီးခ်ိဳေရာဂါေဘးဥပဒ္ ခုနစ္ရာ ခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့ပါးေစေၾကာင္ း ေတြ႕ ရွိရသည္။
သစ္သီးႏွင့္ သစ္သီးေဖ်ာ္ ရည္တို႔ရွိ အာဟာရဓာတ္တန္ဖိုး
ခ်င္းအတူတူျဖစ္ေသာ္လည္း ကြာ ျခားသည့္ အခ်က္မွာ သစ္သီးသည္ အဖတ္တစ္ဝက္ျဖစ္ၿပီး
တျခား တစ္ခုမွာ အရည္ျဖစ္ေနျခင္းျဖစ္ သည္ဟုဆိုသည္။ အရည္သည္ အဖတ္ထက္
အစာအိမ္ရွိရာသို႔ ပိုမိုလ်င္ျမန္စြာေရာက္ရွိသ ည့္ အတြက္ ေသြးထဲရွိဂလူးကို႔စ္ႏွင့္ အင္ဆူလင္ပမာဏာကို ပိုမိုႀကီး မားစြာေျပာင္းလဲေစေၾကာင္း သု ေတသီတို႔က ေဖာ္ျပခဲ့ၾကသည္။
ရန္ကုန္တုိင္းေန႔စဥ္သတင္းစာ
No comments:
Post a Comment