Friday, April 25, 2014

အပူခ်ိန္ႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းအႏၲရာယ္


လာမည့္ ေမလ ၂၃ ရက္ေန႔ကို အပူခ်ိန္လူသတ္သမား၏ အႏၲရာယ္သတိျပဳလိုက္နာ ေဆာင္ရြက္ေရးေန႔ (A Major Killer Heat Awareness Day) ျဖစ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေျပာဆိုလ်က္ရွိသည္။ ဆိုလိုသည္မွာ အပူခ်ိန္ကို သတိျပဳေရွာင္ၾကဥ္ႏိုင္ရန္ အသိေပးႏႈိးေဆာ္လိုက္ျခင္းျဖစ္ ပါသည္။ ေန႔အပူခ်ိန္ ျမင့္တက္ လာခ်ိန္တြင္ အဓိကအားျဖင့္ အပူလွ်ပ္ျခင္း (Heat Stoke) အျဖစ္မ်ားျခင္း၊ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုးႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာျပတ္ျခင္း စေသာ အသက္အႏၲရာယ္ၿခိမ္းေျခာက္ႏိုင္ သည့္ေရာဂါမ်ား ခံစားရေလ့ရွိပါသည္။
ရာသီဥတုပူျပင္းမႈေၾကာင့္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္တြင္ ျပင္းထန္သည့္ အပူခ်ိန္ကို တုိးေစပါသည္။ ယင္းကဲ့သုိ႔ ခံစားရသည့္ အပူခ်ိန္ကို (Feel Temperature) ဟုေခၚဆိုၾကပါသည္။ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ခံစား ရသည့္ အပူခ်ိန္
၅၄ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ (၁၃ဝ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္) ေက်ာ္လြန္ပါက အသက္အႏၲရာယ္ၿခိမ္းေျခာက္ႏိုင္သည့္ အဆင့္ (Extreme Danger Level) အျဖစ္ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕က သတ္မွတ္ထားေၾကာင္း သိရပါသည္။ ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာျပတ္ျခင္းျဖစ္ႏိုင္သည့္ အေနအထားျဖစ္ပါသည္။
ဤအသက္အႏၲရာယ္ျဖစ္ႏိုင္သည့္ အပူခ်ိန္ျပင္းထန္စြာ ခံစားရမႈမ်ားသည္ ဧၿပီလလယ္မွ မိုးႀကိဳကာလ ေမလ အတြင္း ပုိမိုျဖစ္ေပၚႏိုင္ေၾကာင္း မိုးေလဝသပညာရွင္မ်ားက တြက္ဆထားသည္။ ဤကာလ အတြင္း ေန၏ပူျပင္းမႈေၾကာင့္ ေလပူဒဏ္ကို ခံစားရသည့္အျပင္ မုတ္သံုအႀကိဳ ကာလျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ ေလထုအတြင္း ပူေႏြးေသာေရေငြ႕စိုထိုင္းဆတိုးလာၿပီး အသက္အႏၲရာယ္ ၿခိမ္းေျခာက္ႏိုင္ကာ အပူခ်ိန္ကို ျပင္းထန္စြာ ခံစားရႏိုင္ပါသည္။ အရပ္စကားႏွင့္ဆိုရလွ်င္ ပူစပ္ပူေလာင္ရာ သီဥတုဒဏ္ကို ျပင္းထန္စြာ ခံစားရႏိုင္ပါသည္။
ထိုကာလအတြင္း ေသြးတိုး၊ ႏွလံုးေရာဂါအေျခခံရွိသူမ်ား အေနျဖင့္ သတိျပဳေနထိုင္သင့္ ပါသည္။ ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာျပတ္ျခင္းကဲ့သို႔ေသာ အသက္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ႏိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ခံစားရတတ္ပါသည္။ အစားအေသာက္အေနအထုိင္ သတိျပဳ ဆင္ျခင္ၾကဖို႔ လိုပါသည္။ အပူခ်ိန္သည္ ထိုကာလအတြင္း အသံတိတ္လူသတ္သမား (Silent Killer) ဟုလည္း ေခၚဆိုၾက ပါသည္။ အပူခ်ိန္ကို ေပါ့ေပါ့ဆဆမမွတ္ယူသင့္ပါ။ အထူးသျဖင့္ အာ႐ံုေၾကာဆိုင္ရာေရာဂါ ခံစားေနရသူမ်ား သတိထားရမည့္အခ်ိန္ ျဖစ္ပါသည္။ ျပင္းထန္လြန္းေသာ အလုပ္မ်ား လုပ္ကိုင္ျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ၿပီး ေအးျမသည့္ေနရာမ်ားတြင္ ေနထုိင္ျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ ပါသည္။ အပူခ်ိန္လြန္ကဲမႈျဖစ္ေပၚေနခ်ိန္တြင္ အသိသတိႏွင့္ ေနထိုင္စားေသာက္ရန္ လိုအပ္ပါေၾကာင္း။ ။

No comments:

Post a Comment