Thursday, June 27, 2013

အရက္ စြဲျခင္းေၾကာင့္ အာဟာရ ျပတ္လပ္မႈ အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ

ရဲထြဋ္ (စိတ္ပညာ)
ေန႔စဥ္ ကမၻာေပၚရွိ ဆင္းရဲခ်မ္းသာ ႏုိင္ငံႀကီးငယ္၊ ေနရာေဒသ မေရြးမွ လူေတြအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးထက္
ဆုိးက်ဳိးပဲ ျဖစ္ေပၚေစတယ္ ဆိုတာ သိရဲ႕သားနဲ႔တစ္ပိုင္တစ္ႏိုင္ကေန ၿပီးေတာ့ တခမ္းတနားႀကီး ေသာက္ သံုးေနၾကတဲ့ အရက္ကို အီသုိင္းအယ္လ္ကိုေဟာ လို႔ ေခၚေၾကာင္း သိရွိရပါတယ္။ အရက္ကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ သူမ်ားကေတာ့ ယမကာ မွီဝဲတယ္လို႔ သံုးႏႈန္း ၾကၿပီး အရက္မႏွစ္သက္သူမ်ားကေတာ့ ေသရည္ေသာက္ သံုးတယ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ ႏုိင္ငံ ႀကီး ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အရက္ ေသာက္သံုးမႈနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ တိက် စြာသုေတသန ျပဳမႈေတြ ရွိၿပီး တစ္ေန႔ကို အရက္ႏွစ္ပက္ခန္႔ ေသာက္ သံုးျခင္းက ေသြးလည္ပတ္မႈ မွန္ေစ တယ္၊ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ေစတဲ့ အတြက္ ညစာစားရာမွာ အဆင္ေျပတယ္။ လူ႔ အသည္းကလည္း တစ္ရက္ကို အရက္ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္တဲ့ ပက္ေရက အစ တိက်စြာ ထုတ္ျပန္ ထားၾက၊ အသိ ေပးထား ၾကသည့္ အျပင္ အသက္ ၁၈ ႏွစ္ေအာက္ ကေလးမ်ားအား အရက္ေသစာ မေရာင္းခ်ရ၊ ေရာင္းခ်ပါက ေရာင္းခ်သူေရာ ဝယ္ယူသည့္ လူငယ္မ်ားကိုပါ အေရးယူမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ဥပေဒ အရပါ ထိန္းခ်ဳပ္တားျမစ္ ထားၾကတာကို ေတြ႕ရွိရ ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာႏုိင္ငံလို ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲ ႏုိင္ငံမ်ား အပါအဝင္ အျခား ဆင္းရဲတဲ့ ႏုိင္ငံေတြ၊ မဖြံ႕ၿဖိဳးေသး တဲ့ ႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ ဝင္ေငြ နည္းပါးျခင္း၊ အာဟာရဆုိင္ရာ ဗဟုသုတ နည္းပါးျခင္း ေတြေၾကာင့္ နဂို အေျခအေန မွာေတာင္ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနၾကတဲ့ ၾကားက အရက္ အလြန္အကြၽံ ေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ထပ္ေပါင္းၿပီး ဆုိးရြားတဲ့ အေျခအေနေတြ ႀကံဳေတြ႕ ေနရတယ္ ဆုိတာ ေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုလို ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီး ကမၻာ့ထိပ္တန္း ႏိုင္ငံႀကီးမ်ဳိး မွာေတာင္ လူေတြ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ ရျခင္း၏ အဓိက အေၾကာင္းအရင္းမွာ အရက္စြဲျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရပါသည္။
အရက္ ေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ အတြင္းပိုင္းခႏၶာ ကိုယ္အဂၤါ အစိတ္အပိုင္း အားလံုး ထိခိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ားဆံုးႏွင့္ တုိက္႐ိုက္ ထိခုိက္ ခံရတာကေတာ့ အသည္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အရက္ အလြန္အကြၽံ ေသာက္သံုး မႈေၾကာင့္ အာဟာရ ထိခိုက္မႈကေန အသည္း ပ်က္စီးမႈထိ ျဖစ္လာႏုိင္ၿပီး ေနာက္ဆံုးမွာ အသက္ပါ ဆံုး႐ႈံး ေနၾကတာကို ေတြ႕ျမင္ေနဖူး ၾကမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လူတစ္ဦးတစ္ေယာက္ အေနနဲ႔ အရက္ စေသာက္ခါစ ႏွစ္ပက္၊ သံုးပက္ေလာက္ပဲ ေသာက္ႏိုင္တဲ့ ကာလမွာ အသည္းက လည္း ေခ် ဖ်က္ ႏုိင္ေသးတယ္။ ဝမ္းထဲမွာလည္း ပူလို႔ ထမင္း စားေကာင္းသလို ရွိလာေပမယ့္ တျဖည္းျဖည္း အရက္စြဲ လာၿပီး မေသာက္ရ မေနႏိုင္ ျဖစ္လာၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ အရက္မွ တစ္ဆင့္ အာဟာရ ျပတ္လပ္တဲ့ ေရာဂါ ဝင္လာတာမ်ဳိး ျဖစ္လာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လူ တစ္ဦးတစ္ေယာက္ဟာ အရက္ စြဲသြားၿပီဆိုရင္ အဲဒီလူဟာ အစာ စားသံုးမႈ ပမာဏ နည္းသြားျခင္း၊ စားသံုးလိုက္တဲ့ အစာထဲက အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ေသြး ထဲ ေရာက္ေအာင္ အူထဲမွ စုပ္ယူသည့္ လုပ္ငန္းစဥ္မ်ားတြင္ အရက္ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ အာဟာရ ျပည့္ဝစြာ မရႏုိင္ျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္း လုိအပ္တဲ့ အာဟာရေတြဟာ အရက္ေၾကာင့္ ပ်က္စီးကုန္တာ၊ ေသာက္တာမ်ားလို႔ မစားႏုိင္တာက တစ္ဆင့္ ခႏၶာကိုယ္မွ လုိအပ္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြအစား အရက္ေတြပဲ ျဖည့္တင္း ေနတတ္လုိ႔ ၾကာလာတာနဲ႔ အမွ် အာဟာရ ျပတ္လပ္မႈေတြ ျဖစ္လာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အရက္ကို စြဲစြဲၿမဲၿမဲ ေသာက္သူေတြ၊ အရက္ မေသာက္ မေနႏုိင္ အရက္ စြဲသူေတြမွာ ဗီတာမင္ A,D၊ ဗီတာမင္  B1,B6,B12 ၊ ဗီတာမင္ C ဒိုင္ယာစီ လို ဓာတ္ေတြနဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ ကဲ့သို႔ေသာ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ခ်ဳိ႕တဲ့ေန တာ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိ ရပါတယ္။ ေဆး သုေတသန ဆုိင္ရာ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိ ခ်က္ေတြ အရလည္း အရက္စြဲ ေနသူေတြမွာ ဗီတာမင္ B1 ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတဲ့ အတြက္  ထံုနာစို၊ ထံုနာေျခာက္ ေရာ ဂါေတြ ျဖစ္ႏုိင္ ပါတယ္။ ၎မွတစ္ဆင့္ ႏွလံုးၾကြက္ သားေတြ အားနည္း ၿပီး ႏွလံုး အလုပ္ မလုပ္ေတာ့ဘဲ အသက္ ဆံုးရတတ္ ပါတယ္။ ထုိ႔ျပင္ ဦးေႏွာက္ ထိခိုက္ၿပီး ေမ့ေလ်ာ့ျခင္း အပါအဝင္ အျခား စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ ေရာဂါေဝဒနာ အမ်ဳိးမ်ဳိး ခံစားရ ႏုိင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ A ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါ ခံစားရႏိုင္တဲ့ အျပင္ ၾကက္မ်က္ သင့္ ေရာဂါကိုပါ ခံစား ရႏုိင္ေၾကာင္း သိရွိရပါတယ္။
အရက္စြဲ ေနသူေတြ အေနနဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ႐ိုးတြင္းခ်ဥ္ဆီေတြ ထဲမွာ ေသြးနီဥေတြ ပံုမွန္ မျဖစ္ေပၚ မႀကီးထြားလာဘဲ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ ျဖစ္လာၾကတာ ေတြ႕ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အရက္ အလြန္ အကြၽံ ေသာက္သံုးမႈေၾကာင့္ အ႐ိုးပြ၊ အ႐ိုးပါး ေရာဂါျဖစ္ဖို႔ အလားအလာပိုမ်ားပါတယ္။ ထို႔ျပင္ အရက္ စြဲေနသူေတြမွာ အျခားသတၱဳအာဟာရဓာတ္မ်ား၊ ပ႐ိုတင္းႏွင့္ ကယ္လိုရီဓာတ္ မ်ားစြာဟာလည္း ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ပံုမွန္ လည္ပတ္မႈ လုပ္ငန္းေတြ မလုပ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ အာဟာရဆုိင္ရာ လိုအပ္သည့္ ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ဆံုး႐ံႈးေနၿပီး ၎ဆံုး႐ႈံးမႈမွတစ္ဆင့္ ေရရွည္အရက္စြဲလာမႈ ျမင့္မားလာသည္ႏွင့္အမွ်  အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ သည္လည္း တစ္ပါတည္း ေနာက္က ကပ္ပါ ၿခိမ္းေျခာက္လာၿပီး ေရာဂါ မ်ဳိးစံုကလည္း ဝင္ေရာက္ရန္ အသင့္ အေနအထားမွာ ရွိေနသည့္အတြက္ အရက္ ေသာက္သံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ဆင္ျခင္ သင့္ပါေၾကာင္း တုိက္ တြန္း ေရးသားလိုက္ရပါသည္။     ။

ျမ၀တီ

No comments:

Post a Comment