ဧရာဝတီတိုင္းေဒသႀကီး ပုသိမ္ၿမိဳ႕နယ္ ေရွာျပာေက်း႐ြာရွိ ေနအိမ္မ်ားႏွင့္ အေျခခံပညာ အထက္တန္းေက်ာင္းခြဲတို႔တြင္ ႂကြက္မ်ား အစုလိုက္အၿပံဳလိုက္ ေသဆုံးခဲ့မႈသည္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းႏွင့္ ကူးစက္ေရာဂါတို႔ေၾကာင့္ ေသဆုံးျခင္း မဟုတ္၍ ေဒသခံမ်ားအတြက္ အႏၲရာယ္ မရွိေၾကာင္း ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ရွိ စိုက္ပ်ိဳးေရးဦးစီးဌာန (႐ုံးခ်ဳပ္)၊ သီးႏွံကာကြယ္ေရး ဌာနခြဲမွ ႂကြက္ေဂဟ ပညာရွင္ ေဒါက္တာညိဳမီေထြးက ေျပာၾကားသည္။
“ေသဆုံးတဲ့ ႂကြက္ေတြမွာ အသည္း ရွိေနတဲ့အတြက္ ဓာတုပစၥည္းေတြေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္တာ မဟုတ္ဘူး၊ သူတို႔ အစာအိမ္ထဲမွာ မီးေသြးမႈန္႔၊ အုန္းဆံမႈန္႔၊ ႂကြက္အၿမီး ျပတ္ငယ္ေတြ၊ အေမြးစုေတြ ရွိေနတာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ အစာျပတ္တဲ့ အခ်ိန္မွာ အခ်င္းခ်င္း ကိုက္ျဖတ္ စားေသာက္လို႔ ေသဆုံးတယ္လို႔ ယူဆလို႔ ရတယ္။ ပလိပ္ေရာဂါေၾကာင့္ ဆိုရင္ အသက္ႏုတဲ့ ႂကြက္ဝမ္းပူ (အိမ္ႂကြက္) ေတြက အရင္ေသဆုံးရမယ္” ဟု ေဒါက္တာညိဳမီေထြးက ရွင္းျပသည္။
ႂကြက္မ်ား အစုလိုက္အၿပံဳလိုက္ ေသဆုံးမႈႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေအာက္ျမန္မာႏိုင္ငံ ကူးစက္ေရာဂါ ကာကြယ္ေရးဌာနက ေဒါက္တာၿဖိဳးၿဖိဳးေက်ာ္ႏွင့္ တိုင္းက်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနတို႔မွ အရာထမ္းမ်ား သြားေရာက္ စစ္ေဆးခဲ့သည့္ အျပင္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ အမ်ိဳးသားဓာတ္ခြဲ ဌာနသို႔ ႂကြက္ေသ နမူနာမ်ားကို ေပးပို႔ စစ္ေဆးခဲ့ရာ ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆုံးျခင္း မဟုတ္ဘဲ ရာသီဥတု ပူျပင္းမႈႏွင့္ အစာျပတ္မႈေၾကာင့္ ေသဆုံးခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ဧရာဝတီတိုင္းေဒသႀကီး၊ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနမွဴး႐ုံး အထူးေရာဂါ ႏွိမ္နင္းေရးဌာန တာဝန္ခံအရာရွိက ေျပာၾကားသည္။
“ပုသိမ္ၿမိဳ႕နယ္၊ ေလးမ်က္ႏွာၿမိဳ႕နယ္ႏွင့္ ဓႏုျဖဴၿမိဳ႕နယ္ေတြမွာ ႂကြက္ေတြ အစုလိုက္အၿပံဳလိုက္ ေသဆုံးတဲ့ အတြက္ အမ်ိဳးသားဓာတ္ခြဲ ဌာနကို ေပးပို႔စစ္ေဆးခဲ့တာ ပုလိပ္ေရာဂါ မေတြ႔ဘူးလို႔ အေျဖ ျပန္ပို႔ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ပိုးေမြးၿပီး သုေတသန ျပဳလုပ္ဦးမယ္” ဟု ၎က ေျပာဆိုသည္။
ႂကြက္ဖားေလာင္းႏွင့္ ႂကြက္ဝမ္းပူမ်ားသည္ အုပ္စုလိုက္ ေနတတ္ၿပီး ေျမႂကြက္မ်ားမွာမူ တစ္ေကာင္ခ်င္း ေနေလ့ရွိကာ အစာကို သိုေလွာင္ စားသုံးတတ္ေၾကာင္း၊ ႂကြက္ဝမ္းပူမ်ားမွာ မည္သည့္အစာကို စားသည္ျဖစ္ေစ အသက္ရွင္ ရပ္တည္ေနႏိုင္ေၾကာင္း၊ ႂကြက္ဖားေလာင္းမ်ားမွာ စပါး၊ ဆန္၊ ျမက္သီးတို႔ကိုသာ စားသုံးေလ့ ရွိၿပီး အစာကို သိုေလွာင္ထားေလ့ မရွိေၾကာင္း၊ ၎တို႔မွာ အစာေရစာ ျပတ္လပ္မႈ ရွိလာပါက အျခားအစာကို စားသုံးတတ္ျခင္း မရွိေၾကာင္း စိုက္ပ်ိဳးေရးဦးစီးဌာန ႂကြက္ေရာဂါ ကာကြယ္ေရး ဌာနခြဲမွ ႂကြက္ေဂဟေဗဒ ပညာရွင္က ရွင္းျပသည္။
The Voice Weekly
No comments:
Post a Comment