ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ ကြမ္းငံုျခင္း အေလ့အထေၾကာင့္ ပါးေစာင္အေျမႇးပါးသည္ ခံတြင္း ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္
ပြားမႈ အမ်ားဆံုး ေနရာျဖစ္သည္ဟု သုေတသနျပဳခ်က္ တစ္ခုအရ သိရသည္။
ပြားမႈ အမ်ားဆံုး ေနရာျဖစ္သည္ဟု သုေတသနျပဳခ်က္ တစ္ခုအရ သိရသည္။
သုေတသနအရ ခံတြင္းကင္ဆာ အမ်ဳိးအစားတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ေသာ Squamous Cell Carcinoma
အမ်ဳိးအစားေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားမႈအမ်ားဆံုးျဖစ္သည္။
အမ်ဳိးအစားေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားမႈအမ်ားဆံုးျဖစ္သည္။
အဆိုပါသုေတသနကို ဇန္န၀ါရီလ ၇ ရက္မွ ၁၁ ရက္ေန႔အထိ ျပဳလုပ္ခဲ႔ေသာ ျမန္မာႏုိင္ငံ က်န္းမာ
ေရးဆုိင္ရာ သုေတသနညီလာခံတြင္ တင္သြင္းခဲ့သည္။
ေရးဆုိင္ရာ သုေတသနညီလာခံတြင္ တင္သြင္းခဲ့သည္။
၂၀၁၂ ခုႏွစ္၊ ဇန္န၀ါရီလမွ စက္တင္ဘာလအထိ ျပဳလုပ္ခဲ႔ေသာ အဆိုပါ သုေတသနကို သြားဘက္
ဆုိင္ရာ ေဆးတကၠသိုလ္ႏွင့္ ရန္ကုန္ျပည္သူ႔ ေဆး႐ုံႀကီး မ်က္ႏွာ၊ ေမး႐ုိး၊ ခံတြင္းႏွင့္ အသားအစား
ထိုး ခြဲစိတ္ျပဳျပင္မႈဌာနမွ ခံတြင္းကင္ဆာ လူနာ ၁၂၀ ၏ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားရျခင္းအေၾကာင္းရင္းႏွင့္
ေရာဂါ ေဗဒဆုိင္ရာ အခ်က္အလက္မ်ားကို ေလ႔လာခဲ႔ျခင္းျဖစ္သည္။
ဆုိင္ရာ ေဆးတကၠသိုလ္ႏွင့္ ရန္ကုန္ျပည္သူ႔ ေဆး႐ုံႀကီး မ်က္ႏွာ၊ ေမး႐ုိး၊ ခံတြင္းႏွင့္ အသားအစား
ထိုး ခြဲစိတ္ျပဳျပင္မႈဌာနမွ ခံတြင္းကင္ဆာ လူနာ ၁၂၀ ၏ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားရျခင္းအေၾကာင္းရင္းႏွင့္
ေရာဂါ ေဗဒဆုိင္ရာ အခ်က္အလက္မ်ားကို ေလ႔လာခဲ႔ျခင္းျဖစ္သည္။
ခံတြင္းကင္ဆာသည္ အာဆီယံေဒသ၌ အျဖစ္အမ်ားဆံုးကင္ဆာေရာဂါ ငါးခုထဲတြင္ တစ္ခုအပါ
အ၀င္ျဖစ္သည္။
အ၀င္ျဖစ္သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံသည္ ကြမ္းစားျခင္း၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း အေလ႔အထမ်ား အလြန္မ်ားျပားသျဖင့္ ၎
အေလ့အထမ်ားႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေသာ ခံတြင္းကင္ဆာ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈအႏၲရာယ္ ျမင့္မားေသာ ႏိုင္ငံ
မ်ားတြင္ အပါအ၀င္ျဖစ္သည္။
အေလ့အထမ်ားႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေသာ ခံတြင္းကင္ဆာ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈအႏၲရာယ္ ျမင့္မားေသာ ႏိုင္ငံ
မ်ားတြင္ အပါအ၀င္ျဖစ္သည္။
ကမၻာ႔က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီးက ျပဳလုပ္ခဲ့သည့္ စစ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚ၌ ေဆးရြက္ႀကီးပါ၀င္သည့္
ကြမ္းယာစား သံုးမႈအမ်ားဆံုးႏုိင္ငံ ရွစ္ႏိုင္ငံတြင္ ျမန္မာ ႏုိင္ငံရွိ အမ်ဳိးသားမ်ား၏ေဆးရြက္ႀကီး ပါ၀င္
ေသာ ကြမ္းယာစားသံုးသည့္ႏႈန္းသည္ အိႏၵိယ၊ ဘဂၤလားေဒ႔ရွ္၊ သီရိလကၤာ စေသာ ႏိုင္ငံမ်ားကို
ေက်ာ္လြန္၍ ၅၁ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္းျဖင့္ စားသံုးမႈႏႈန္း အျမင့္ဆံုးျဖစ္ေနသည္။
ကြမ္းယာစား သံုးမႈအမ်ားဆံုးႏုိင္ငံ ရွစ္ႏိုင္ငံတြင္ ျမန္မာ ႏုိင္ငံရွိ အမ်ဳိးသားမ်ား၏ေဆးရြက္ႀကီး ပါ၀င္
ေသာ ကြမ္းယာစားသံုးသည့္ႏႈန္းသည္ အိႏၵိယ၊ ဘဂၤလားေဒ႔ရွ္၊ သီရိလကၤာ စေသာ ႏိုင္ငံမ်ားကို
ေက်ာ္လြန္၍ ၅၁ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္းျဖင့္ စားသံုးမႈႏႈန္း အျမင့္ဆံုးျဖစ္ေနသည္။
"ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ကြမ္းစားတဲ့ႏႈန္းက အရမ္းတက္ေနတယ္။ လူႏွစ္ေယာက္မွာ တစ္ေယာက္ႏႈန္း
စားေနတာကို ေတြ႕ရတယ္"ဟု အေရွ႕ေတာင္အာရွေဒသ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕႐ုံးခ်ဳပ္ ေဆးလိပ္
ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီးကင္းေ၀းေရးဆိုင္ရာ ေဒသဆိုင္ရာ အၾကံေပးအရာရွိ ေဒါက္တာညိဳညိဳႀကိဳင္က
ေျပာသည္။
စားေနတာကို ေတြ႕ရတယ္"ဟု အေရွ႕ေတာင္အာရွေဒသ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕႐ုံးခ်ဳပ္ ေဆးလိပ္
ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီးကင္းေ၀းေရးဆိုင္ရာ ေဒသဆိုင္ရာ အၾကံေပးအရာရွိ ေဒါက္တာညိဳညိဳႀကိဳင္က
ေျပာသည္။
"တခ်ဳိ႕က ေဆးလိပ္ကို ကြမ္းနဲ႔အစား ထိုးၿပီး ျဖတ္ဖို႔ႀကိဳးစားရင္း ကြမ္းကိုပါ စြဲသြားၾကတယ္။ အဓိက
ကေတာ႔ ကြမ္းစားတာက ေဆးလိပ္ေသာက္တာ ေလာက္ အႏၲရာယ္မမ်ားဘူးလို႔ ထင္ေနၾကတယ္"
ဟု ၎က ေျပာသည္။
ကေတာ႔ ကြမ္းစားတာက ေဆးလိပ္ေသာက္တာ ေလာက္ အႏၲရာယ္မမ်ားဘူးလို႔ ထင္ေနၾကတယ္"
ဟု ၎က ေျပာသည္။
ေဆးသုေတသနဦးစီးဌာန (ေအာက္ ျမန္မာျပည္)ႏွင္႔ သြားဘက္ဆုိင္ရာ ေဆးတကၠသိုလ္၊ ေမး႐ုိးႏွင့္
ခံတြင္း ေဆးပညာဌာနတို႔မွ ျပဳလုပ္ေသာ သုေတသနအရ ခံတြင္းကင္ဆာကို ကြမ္းယာ၀ါးျခင္း
တစ္မ်ဳိးတည္း အေလ့အထရွိေသာသူမ်ားတြင္ ေတြ႕ရကာ ၂၈ ဒသမ ၃၃ ရာခိုင္ ႏႈန္း ရွိေနသည္။
ခံတြင္း ေဆးပညာဌာနတို႔မွ ျပဳလုပ္ေသာ သုေတသနအရ ခံတြင္းကင္ဆာကို ကြမ္းယာ၀ါးျခင္း
တစ္မ်ဳိးတည္း အေလ့အထရွိေသာသူမ်ားတြင္ ေတြ႕ရကာ ၂၈ ဒသမ ၃၃ ရာခိုင္ ႏႈန္း ရွိေနသည္။
ကြမ္းယာ၀ါးျခင္းႏွင့္ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး အေလ့အထရွိသူ ၁၇ ဒသမ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း
ႏွင့္ ေဆးလိပ္တစ္မ်ဳိးတည္း ေသာက္သံုး သူ ၁၅ ဒသမ၈ ၃ ရာခုိင္ႏႈန္းတို႔ အသီးသီးရွိေၾကာင္း
ေတြ႕ရွိရသည္။
ႏွင့္ ေဆးလိပ္တစ္မ်ဳိးတည္း ေသာက္သံုး သူ ၁၅ ဒသမ၈ ၃ ရာခုိင္ႏႈန္းတို႔ အသီးသီးရွိေၾကာင္း
ေတြ႕ရွိရသည္။
ခံတြင္းကင္ဆာေ၀ဒနာရွင္ အမ်ားစု မွာ ေရာဂါႏွင္႔ပတ္သက္ေသာ ဗဟုသုတ နည္းပါးျခင္းေၾကာင္႔
ကုသမႈခံယူရာတြင္ ေနာက္က်ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။
ကုသမႈခံယူရာတြင္ ေနာက္က်ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။
ေ၀ဒနာရွင္မ်ား၏ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္းသည္ ခံတြင္းကင္ဆာအဆင့္(၄)သို႔ ေရာက္ရွိ ေနၾကသည္။
သုေတသနအရ ခံတြင္းကင္ဆာ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားတြင္ အမ်ဳိးသား ၁ ဒသမ ၆ ဦးတြင္ အမ်ဳိးသား
တစ္ဦးမွာ ခံတြင္း ကင္ဆာေရာဂါ ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း သိရသည္။
တစ္ဦးမွာ ခံတြင္း ကင္ဆာေရာဂါ ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း သိရသည္။
ေရာဂါအျဖစ္မ်ားဆံုး အသက္ အုပ္စုမွာ ၄၅ ႏွစ္မွ ၆၅ ႏွစ္အတြင္းျဖစ္ၿပီး ျဖစ္ပြားသူမ်ား၏ ၅၄ ရာခိုင္
ႏႈန္း ေက်ာ္တြင္ ေတြ႕ရသည္။
ႏႈန္း ေက်ာ္တြင္ ေတြ႕ရသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ ၂၀၀၉ ႏွင့္ ၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္က ေဆာင္ရြက္ခဲ႔ေသာ ကူးစက္ ေရာဂါမဟုတ္ေသာေရာဂါ
မ်ား ျဖစ္ပြား ေစသည့္ အေၾကာင္းအခ်က္မ်ားဆိုင္ရာ အမ်ဳိးသားအဆင့္ေလ့လာျခင္း စစ္တမ္းအရ
အသက္ ၁၅ ႏွစ္မွ ၆၄ ႏွစ္အတြင္း အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ စားသံုး သူမွာ ၃၇ ဒသမ ၇
ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ပံုမွန္ မဟုတ္ဘဲ စားသံုးသူမွာ ၁၃ ဒသမ ၇ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ လံုး၀စားသံုးျခင္းမရွိသူ ၄၈
ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိၿပီး အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ စားသံုးသူ ၁၂ ဒသမ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ပံုမွန္
မဟုတ္ဘဲ စားသံုးသူ ၃ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ လံုး၀ မစားသံုးသူ ၈၃ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းတို႔ ျဖစ္
ေၾကာင္း သိရသည္။
မ်ား ျဖစ္ပြား ေစသည့္ အေၾကာင္းအခ်က္မ်ားဆိုင္ရာ အမ်ဳိးသားအဆင့္ေလ့လာျခင္း စစ္တမ္းအရ
အသက္ ၁၅ ႏွစ္မွ ၆၄ ႏွစ္အတြင္း အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ စားသံုး သူမွာ ၃၇ ဒသမ ၇
ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ပံုမွန္ မဟုတ္ဘဲ စားသံုးသူမွာ ၁၃ ဒသမ ၇ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ လံုး၀စားသံုးျခင္းမရွိသူ ၄၈
ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိၿပီး အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ စားသံုးသူ ၁၂ ဒသမ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ပံုမွန္
မဟုတ္ဘဲ စားသံုးသူ ၃ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ လံုး၀ မစားသံုးသူ ၈၃ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းတို႔ ျဖစ္
ေၾကာင္း သိရသည္။
စစ္တမ္းအရ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ အသက္ ၂၅ ႏွစ္မွ ၃၄ ႏွစ္အတြင္းႏွင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ အသက္
၄၅ ႏွစ္မွ ၅၄ ႏွစ္အတြင္းသည္ ကြမ္းယာစားသံုးမႈ အမ်ားဆံုးျဖစ္သည္ဟု သိရသည္။
၄၅ ႏွစ္မွ ၅၄ ႏွစ္အတြင္းသည္ ကြမ္းယာစားသံုးမႈ အမ်ားဆံုးျဖစ္သည္ဟု သိရသည္။
ျမန္မာ့တိုင္းမ္
No comments:
Post a Comment