Thursday, August 28, 2014

ပုရစ္နဲ႔ပုိးေကာင္မ်ားေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္း ထုိင္းမွာ အလုပ္ျဖစ္ေန

Photo: ပုရစ္နဲ႔ပုိးေကာင္မ်ားေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္း ထုိင္းမွာ အလုပ္ျဖစ္ေန
Thursday, August 28, 2014

ပုရစ္ေၾကာ္ကုိ ျပည္တြင္းမွာလည္း ေၾကာ္စား၊ ႏုိင္ငံတကာကုိလည္း တင္ပုိ႔ေရာင္းခ်ေနတာကေတာ့ အိမ္နီးခ်င္း ထိုင္းႏိုင္ငံပါပဲ။ 
    
တႏုိင္ငံလုံးမွာ ပရစ္နဲ႔ အလားတူ ပုိးေကာင္ေတြကုိ ေမြးျမဴေနၾကတာ လုပ္ငန္းေပါင္း ႏွစ္ေသာင္းေက်ာ္ မွတ္ပုံတင္ထားတာ ရိွတယ္လုိ႔ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာအဖဲြ႔က ေျပာေၾကာင္း ဧရာ၀တီအဂၤလိပ္ပုိင္း စာမ်က္ႏွာ သတင္းတပုဒ္မွာ ေရးထားပါတယ္။ Edible Insects a Boon to Thailand’s Farmers ဆုိတ့ဲ အဲဒီသတင္းကုိ   http://www.irrawaddy.org/asia/edible-insects-boon-thailands-farmers.html
မွာ ဖတ္နုိင္ပါတယ္။ အနည္းငယ္ ေကာက္ႏုတ္ ေဖာ္ျပရရင္ ... ျပည္ပကုိ တန္ခ်ိန္ ၇,၅ဝဝ ႏွစ္စဥ္ တင္ပုိ႔ေနရတယ္ ဆုိေတာ့ နည္းနည္းေနာေနာ ပမာဏမွ မဟုတ္ဘဲ။

ဒီလုပ္ငန္းေၾကာင့္ စုိက္ပ်ဳိးေရးအဆင္မေျပတ့ဲ လယ္သမားေတြ ဝင္ေငြေကာင္းလာတယ္လုိ႔ ဆုိတယ္။

ပရစ္နဲ႔ အလားတူ အေကာင္ေတြကုိ စားေသာက္တ့ဲ ႏုိင္ငံေပါင္း တရာနီးပါး ရိွတယ္လုိ႔ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာအဖဲြ႔က ဆုိပါတယ္။

တရုတ္ျပည္မွာဆုိရင္ ဒီလုိအေကာင္ေတြကုိ အစားအစားအျဖစ္ေရာ ေဆး၀ါးအျဖစ္ပါ အသုံးျပဳလာတာ ႏွစ္ေပါင္း ငါးေထာင္ေက်ာ္ပါျပီိ တ့ဲ။
ျပီးခ့ဲတ့ဲနွစ္ေတြအတြင္း ဒီလုိအေကာင္ေတြ ေမြးျမဴ အေျခာက္လွန္းျပီး အလွကုန္ နဲ႔ ေဆးဝါး ထုတ္လုပ္ေရး လုပ္ငန္းေတြကုိ ေရာင္းတ့ဲ လုပ္ငန္းေၾကာင့္ ၾကြယ္ဝလာသူေတြ ရိွပါတယ္။

ပုရစ္ေတြေမြးျမဴတ့ဲအတြက္ အပုိဝင္ေငြ ရရိွၾကတယ္၊ ဒီလုိ ေမြးျမဴရတာ မခက္ခဲဘူး၊ ပုရစ္လုိမ်ဳိး ပုိးေကာင္ေတြမွာ အာဟာရဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ေနတယ္လို႔ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာအဖဲြ႔ရဲ႕ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ အစီရင္ခံစာတေစာင္မွာ ေရးပါတယ္။

"ပုိးေကာင္ေတြနည္းနည္းေလးစားတာဟာ ဗီတာမင္မ်ဳိးစုံပါဝင္တ့ဲေဆး သုံးစဲြရသလုိပါပဲ" လို႔ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာအဖဲြ႔ အႀကီးတန္းအရာရိွ  Patrick B. Durst က ေျပာပါတယ္။
ပုရစ္ ၆ ေအာင္စ နဲ႔ အမဲသား ၆ ေအာင္စကုိ ယွဥ္ျပီး ေလ့လာမယ္ ဆုိရင္ ပုရစ္မွာ ဗီတာမင္ ဘီတူး ၂ ဆ နီးပါး ပုိမ်ားတာ ေတြ႔ရမယ္၊ လူကုိ ဆုိးက်ဳိးျဖစ္ေစတ့ဲ ျပည့္၀ဆီ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းတာ ေတြ႔ရပါမယ္ တ့ဲ။

အေမရိကန္မွာလည္း ဒီႏွစ္ထဲ ပုရစ္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္း ေပၚလာဖုိ႔ အစီအစဥ္ ရိွပါတယ္။ Pennsylvania ျပည္နယ္ Youngstown မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ဆန္ဖရန္စစၥကုိက Don Bugito   ဆုိတ့ဲ ဆုိင္မွာလည္း ပုိးေကာင္ေတြ ေရာင္းေနပါျပီ။ ပုိးေကာင္ကုိ ဟင္းလ်ာထဲမွာတင္မက ေရခဲမုန္႔ေပၚမွာလည္း တင္ျပီး ေရာင္းပါတယ္ တ့ဲ။ 

ျပင္သစ္မွာလည္း ေရာင္းတ့ဲဆုိင္ ရိွပါျပီ။

ထုိင္းမွာေတာ့ ေက်းလက္ေရာ ျမိဳ႕ျပပါ ဒီလုိပုိးေကာင္အမ်ဳိးေပါင္း ၂ဝဝ ဝန္းက်င္ကုိ စားသုံးေနၾကတာပါ။
ျမန္မာ၊ ကေမၻာဒီယား၊ လာအုိ၊ တရုတ္နုိင္ငံေတြဘက္ကေန အလုံးအရင္း တင္သြင္း စားသုံးပါတယ္။
ၾကက္၊ ဝက္၊ အမဲထက္ ေစ်းမ်ားတ့ဲ ပုိးေကာင္ေတြေတာင္ ရိွပါရဲ႕။

ျပည္တြင္းစားသုံးမႈမ်ားျပား ျပည္ပအ၀ယ္လုိက္တ့ဲအတြက္ ပုိးေမြးျမဴတ့ဲ ေတာင္သူေတြအတြက္ေတာ့ ေရႊပါပဲ။
ကုိယ့္ကေလး ေကာလိပ္ေက်ာင္းပုိ႔ဖုိ႔အတြက္ ေငြပုိထြက္လာၾကပါတယ္။

ဧရာဝတီ

ပုရစ္လုိမ်ဳိး ပုိးေကာင္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းခြင္မွ ျမင္ကြင္းတခု
ပုရစ္လုိမ်ဳိး ပုိးေကာင္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းခြင္မွ ျမင္ကြင္းတခု
ပုရစ္ေၾကာ္ကုိ ျပည္တြင္းမွာလည္း ေၾကာ္စား၊ ႏုိင္ငံတကာကုိလည္း တင္ပုိ႔ေရာင္းခ်ေနတာကေတာ့ အိမ္နီးခ်င္း ထိုင္းႏိုင္ငံပါပဲ။တႏုိင္ငံလုံးမွာ ပရစ္နဲ႔ အလားတူ ပုိးေကာင္ေတြကုိ ေမြးျမဴေနၾကတာ လုပ္ငန္းေပါင္း ႏွစ္ေသာင္းေက်ာ္ မွတ္ပုံတင္ထားတာ ရိွတယ္လုိ႔ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာအဖဲြ႔က ေျပာေၾကာင္း ဧရာ၀တီအဂၤလိပ္ပုိင္း စာမ်က္ႏွာ သတင္းတပုဒ္မွာ ေရးထားပါတယ္။ Edible Insects a Boon to Thailand’s Farmers ဆုိတ့ဲ အဲဒီသတင္းကုိ   http://www.irrawaddy.org/asia/edible-insects-boon-thailands-farmers.html
မွာ ဖတ္နုိင္ပါတယ္။ အနည္းငယ္ ေကာက္ႏုတ္ ေဖာ္ျပရရင္ ... ျပည္ပကုိ တန္ခ်ိန္ ၇,၅ဝဝ ႏွစ္စဥ္ တင္ပုိ႔ေနရတယ္ ဆုိေတာ့ နည္းနည္းေနာေနာ ပမာဏမွ မဟုတ္ဘဲ။
ဒီလုပ္ငန္းေၾကာင့္ စုိက္ပ်ဳိးေရးအဆင္မေျပတ့ဲ လယ္သမားေတြ ဝင္ေငြေကာင္းလာတယ္လုိ႔ ဆုိတယ္။ပရစ္နဲ႔ အလားတူ အေကာင္ေတြကုိ စားေသာက္တ့ဲ ႏုိင္ငံေပါင္း တရာနီးပါး ရိွတယ္လုိ႔ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာအဖဲြ႔က ဆုိပါတယ္။တရုတ္ျပည္မွာဆုိရင္ ဒီလုိအေကာင္ေတြကုိ အစားအစားအျဖစ္ေရာ ေဆး၀ါးအျဖစ္ပါ အသုံးျပဳလာတာ ႏွစ္ေပါင္း ငါးေထာင္ေက်ာ္ပါျပီိ တ့ဲ။ျပီးခ့ဲတ့ဲနွစ္ေတြအတြင္း ဒီလုိအေကာင္ေတြ ေမြးျမဴ အေျခာက္လွန္းျပီး အလွကုန္ နဲ႔ ေဆးဝါး ထုတ္လုပ္ေရး လုပ္ငန္းေတြကုိ ေရာင္းတ့ဲ လုပ္ငန္းေၾကာင့္ ၾကြယ္ဝလာသူေတြ ရိွပါတယ္။ပုရစ္ေတြေမြးျမဴတ့ဲအတြက္ အပုိဝင္ေငြ ရရိွၾကတယ္၊ ဒီလုိ ေမြးျမဴရတာ မခက္ခဲဘူး၊ ပုရစ္လုိမ်ဳိး ပုိးေကာင္ေတြမွာ အာဟာရဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ေနတယ္လို႔ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာအဖဲြ႔ရဲ႕ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ အစီရင္ခံစာတေစာင္မွာ ေရးပါတယ္။"ပုိးေကာင္ေတြ နည္းနည္းေလးစားတာဟာ ဗီတာမင္မ်ဳိးစုံပါဝင္တ့ဲေဆး သုံးစဲြရသလုိပါပဲ" လို႔ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာအဖဲြ႔ အႀကီးတန္းအရာရိွ  Patrick B. Durst က ေျပာပါတယ္။
ပုရစ္ ၆ ေအာင္စ နဲ႔ အမဲသား ၆ ေအာင္စကုိ ယွဥ္ျပီး ေလ့လာမယ္ ဆုိရင္ ပုရစ္မွာ ဗီတာမင္ ဘီတူး ၂ ဆ နီးပါး ပုိမ်ားတာ ေတြ႔ရမယ္၊ လူကုိ ဆုိးက်ဳိးျဖစ္ေစတ့ဲ ျပည့္၀ဆီ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းတာ ေတြ႔ရပါမယ္ တ့ဲ။
အေမရိကန္မွာလည္း ဒီႏွစ္ထဲ ပုရစ္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္း ေပၚလာဖုိ႔ အစီအစဥ္ ရိွပါတယ္။ Pennsylvania ျပည္နယ္ Youngstown မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဆန္ဖရန္စစၥကုိက Don Bugito   ဆုိတ့ဲ ဆုိင္မွာလည္း ပုိးေကာင္ေတြ ေရာင္းေနပါျပီ။ ပုိးေကာင္ကုိ ဟင္းလ်ာထဲမွာတင္မက ေရခဲမုန္႔ေပၚမွာလည္း တင္ျပီး ေရာင္းပါတယ္ တ့ဲ။ ျပင္သစ္မွာလည္း ေရာင္းတ့ဲဆုိင္ ရိွပါျပီ။ထုိင္းမွာေတာ့ ေက်းလက္ေရာ ျမိဳ႕ျပပါ ဒီလုိပုိးေကာင္အမ်ဳိးေပါင္း ၂ဝဝ ဝန္းက်င္ကုိ စားသုံးေနၾကတာပါ။ျမန္မာ၊ ကေမၻာဒီယား၊ လာအုိ၊ တရုတ္နုိင္ငံေတြဘက္ကေန အလုံးအရင္း တင္သြင္း စားသုံးပါတယ္။ၾကက္၊ ဝက္၊ အမဲထက္ ေစ်းမ်ားတ့ဲ ပုိးေကာင္ေတြေတာင္ ရိွပါရဲ႕။
ျပည္တြင္းစားသုံးမႈမ်ားျပား ျပည္ပအ၀ယ္လုိက္တ့ဲအတြက္ ပုိးေမြးျမဴတ့ဲ ေတာင္သူေတြအတြက္ေတာ့ ေရႊပါပဲ။ကုိယ့္ကေလး ေကာလိပ္ေက်ာင္းပုိ႔ဖုိ႔အတြက္ ေငြပုိထြက္လာၾကပါတယ္။
ဧရာဝတီ


No comments:

Post a Comment