Wednesday, August 21, 2013

အစားအေသာက္တြင္ ပါဝင္ေသာ ေကာ့ပါးဓာတ္ အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္


ဝါရွင္တန္ ၾသဂုတ္ ၂ဝ

အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ ေကာ့ပါးဓာတ္သည္ အယ္ဇုိင္းမား ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနေသာ သဘာဝ ပတ္ဝန္းက်င္ ဆိုင္ရာ အဓိက အခ်က္မ်ားအနက္ တစ္ခ်က္ အပါ အဝင္ျဖစ္ေၾကာင္း အမ်ဳိးသားသိပၸံ တကၠသုိလ္ မွ ထုတ္ေဝသည့္ ဂ်ာနယ္တစ္ေစာင္တြင္ ၾသဂုတ္ ၁၉ ရက္က ေဖာ္ျပထားသည္။

ေကာ့ပါးဓာတ္သည္ အယ္ဇုိင္းမား ေရာဂါအစကို ျဖစ္ပြား ေစႏိုင္သလို ဦးေႏွာက္အတြင္း အဆိပ္ျဖစ္ေစေသာ ပ႐ိုတင္း ဓာတ္မ်ား စုပံုလာျခင္းအား ဖယ္ရွား ႏိုင္မႈကို အဟန္႔ အတား ျဖစ္ေစေသာေၾကာင့္ အယ္ဇုိင္းမား ေရာဂါကို ပိုမိုတိုးျမႇင့္ ျဖစ္ေပၚ လာေစႏုိင္ေၾကာင္း ႐ိုခ်က္စတာ တကၠသုိလ္မွ သုေတသီ မ်ားက ေျပာၾကား ထားသည္။

ေကာ့ပါးဓာတ္မ်ား စုပံုလာျခင္းသည္ ဦးေႏွာက္အတြင္းမွ B-amyloid ပ႐ိုတင္းဓာတ္မ်ား ဖယ္ရွားေပး သည့္ စနစ္မ်ားကို ပ်က္စီးေစရန္ သက္ေရာက္မႈရွိေၾကာင္း ႐ိုခ်က္စတာ တကၠသုိလ္မွ ေလ့လာေရး အဖြဲ႕ ေခါင္းေဆာင္က ေျပာၾကား ထားသည္။ ေကာ့ပါးဓာတ္ သည္ ေၾကးနီ ပိုက္လိုင္း မ်ားမွ ျဖတ္သန္း စီးဆင္းလာေသာ ေသာက္ေရမ်ား၊ အစာအာဟာရ ဆိုင္ရာ ျဖည့္စြက္ ပစၥည္းမ်ား၊ အထူးသျဖင့္ အနီေရာင္ရွိ အသားမ်ား၊ အခြံပါ ေရေနခ႐ု၊ ကဏန္း၊ ခုံးေကာင္၊ ေျမပဲ စသည့္ အခြံမာ အစံမ်ား၊ သစ္သီးမ်ားႏွင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ 
 
ျမ၀တီ

No comments:

Post a Comment