Wednesday, March 26, 2014

အဆိပ္ေသာက္သူကုိ ဘယ္လုိကယ္ဆယ္မလဲ



အဆိပ္ေသာက္မိၿပီ ဆိုရင္ အဆိပ္ကို မ်ဳိခ်မိတာေၾကာင့္ လမ္းေၾကာင္းတစ္ ေလွ်ာက္ရွိ ပါးစပ္၊ ခံတြင္းနဲ႔ အစာေျခ လမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ ယိုယြင္းပ်က္စီးၿပီး အသက္ကိုပါ ရန္ရွာတဲ့အထိ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
အဆိပ္ဆိုတဲ့ ေနရာမွာ ယေန႔ ေက်းလက္ေတြမွာ အလြယ္တကူ ရႏိုင္ေနတဲ့ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား အျပင္ ၿမိဳ႕ရွိ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး အေရာင္ခြၽတ္ေဆး၊ ေၾကြေၾကး ခြၽတ္ေဆး၊ ေဆးဆပ္ျပာရည္စတဲ့ ဓာတုပစၥည္း အျပင္းစား အရည္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။

အဆိပ္သင့္၊ အဆိပ္မိပါက အမ်ားအားျဖင့္ ပ်ဳိ႕အန္ၿပီး ရင္ေခါင္း၊ ဝမ္းေခါင္း ထဲက ပူေလာင္ျခင္းကို ခံစားရ တတ္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္မွာ သတိလစ္သြားၿပီး အသက္ပါ ေသဆံုး တတ္ပါတယ္။
အဆိပ္သင့္တဲ့ သူကိုေတြ႕ရင္ နီးစပ္ရာေဆး႐ံု၊ ေဆးခန္းကို ႀကိဳတင္ဆက္ သြယ္ပါ။ (သက္ဆုိင္ရာ ၿမိဳ႕နယ္ေဆး႐ံု ဖုန္းနံပါတ္ကို ႀကိဳတင္သိထား၊ စုထားသင့္ ပါတယ္) ေဆး႐ံုကို အေၾကာင္းၾကားၿပီး လူနာတင္ ယာဥ္ေခၚပါ။
လူနာတင္ယာဥ္ ေခၚေနတဲ့စပ္ၾကားမွာ လုပ္ေဆာင္သင့္ တာကေတာ့ ဘယ္လို အဆိပ္ေသာက္ လိုက္တယ္။ ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ား ေသာက္လိုက္တယ္ ဆိုတာကို သိဖို႔ပါပဲ။ အနီးအနားမွာရွိတဲ့ ပုလင္းလြတ္၊ ဘူးခြံ အပါ အဝင္ အဆိပ္ေသာက္သူ အသံုးျပဳထားတဲ့ ပစၥည္းႏွင့္ ဆက္စပ္ ပစၥည္းမ်ားကို ရွာေဖြ သိမ္းဆည္း ၿပီး ေဆး႐ံုေရာက္ရင္ ဆရာဝန္က ျပန္ျပရပါမယ္။
အဆိပ္ရည္ စြန္းေပေနတဲ့ အဝတ္အထည္မ်ားကို ခြၽတ္ပစ္ပါ။ ပါးစပ္နဲ႔ ႏႈတ္ခမ္း တစ္ဝိုက္မွာ စြန္းေပေနတဲ့ အဆိပ္အစအန အၾကြင္းအက်န္မ်ားကို သုတ္ပစ္ပါ။ လဲလွယ္တဲ့ အခါမွာ အဆိပ္မထိ ေသးတဲ့ေနရာ သို႔မဟုတ္ အေရျပားေပၚမွာ အဆိပ္ေတြ မစြန္းေပဖို႔ ဂ႐ုစိုက္ပါ။ အန္ေအာင္ ျပဳလုပ္ျခင္းေၾကာင့္ လည္ေခ်ာင္း တစ္ေလွ်ာက္က ျပန္တက္လာတဲ့ အစာမ်ားက တစ္ဆင့္ လည္ေခ်ာင္းကို ထပ္မံ ေလာင္ေစ စားေစတဲ့ အတြက္ အန္ေအာင္ မလုပ္သင့္ပါ။
ေလာင္ေစ စားေစတတ္သည့္ ဓာတုပစၥည္းေတြ ႏႈတ္ခမ္းကို ေလာင္ပါက ပါးစပ္၊ အာခံတြင္းနဲ႔ လည္ေခ်ာင္း အတြင္း အေလာင္၊ အပူေလ်ာ့ပါးေစရန္ ႏို႔ေအး သို႔မဟုတ္ ေရေအးေအး အနည္းငယ္ တုိက္သင့္ပါတယ္။
ကာယကံရွင္ကိုလည္း ႏွစ္သိမ့္ ေဖ်ာင္းဖ်ေပးပါ။ အရက္(မက္သေနာ) ဆိပ္သင့္သူဆိုရင္ေတာ့ အေအး မမိ ေစရန္ ေစာင္ၿခံဳေပးပါ။
အဆိပ္ေသာက္သူ သတိလစ္သြားပါက တေစာင္းထားပါ။ လက္ေကာက္ဝတ္ ေသြးခုန္ႏႈန္း အသက္႐ွဴ ပံုကုိ ေစာင့္ၾကည့္ေပးပါ။ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္း လြယ္ကူေစရန္ ေဆာင္ရြက္ေပးပါ။ လိုအပ္လွ်င္ ေရွးဦး သူနာျပဳစုနည္းနဲ႔ ကယ္ရမွာပါ။ အထက္ပါ အခ်က္ေတြကို ေသခ်ာစြာ မွတ္သားထားမွသာ အဆိပ္ေသာက္ သူကို ကယ္တင္ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ျျမ၀တီ

No comments:

Post a Comment