အခုဆိုရင္
ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူ အမ်ားစုအတြက္ အတန္းတင္ စာေမးပြဲ
ေျဖဆိုဖို႔ နီးကပ္လာပါၿပီ။ စာေမးပြဲမွာ ေကာင္းေကာင္း ေျဖ ဆိုႏိုင္ဖို႔ဆိုရင္
သင္ ခန္းစာေတြကို ေၾကညက္ေအာင္ ေလ့လာထားဖို႔ လိုသလို က်န္းမာေရးလည္း
ေကာင္းမြန္ေနဖို႔ လိုပါတယ္။ ေက်ာင္း သား၊ ေက်ာင္းသူေတြ က်န္းမာဖို ႔ရာအတြက္
အာဟာရ ျပည့္ဝေန သင့္ပါတယ္။ စာေမး ပြဲကာလ တစ္ေလွ်ာက္လံုးေရာ သင္ခန္းစာေတြကို
အျပင္းအထန္ မွတ္သားေန သူေတြအေနနဲ႔ပါ က်န္းမာေနေစဖို႔ စားသင့္၊
ေရွာင္သင့္တဲ့ အစား အေသာက္ေတြကို ေရးသားလိုက္ ရပါတယ္။
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ
ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥစားရင္ စာေမးပြဲမွာ သုညပဲ ရလိမ့္မယ္ ဆိုၿပီး စေနာက္ကာ
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကို တခ်ိဳ႕က ေရွာင္ေလ့ ရွိပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ
မရွိ မျဖစ္ ေဖာ့စ္ဖိုလစ္ပစ္၊ ကိုလင္း၊ သံဓာတ္ နဲ႔ အရည္အေသြးျမင့္
ပ႐ိုတင္းဓာတ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္အတြက္ အ ေကာင္းဆံုး အစာျဖစ္ကာ
စာေမးပြဲကာ လအတြင္း စားသင့္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီပါေသာ အစားအစာ ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ
ဗီတာမင္စီပါတဲ့ အစာကို တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္-သံုးႀကိမ္ စားတာေၾကာင့္ ကိုယ္
ခံစြမ္းအားကို ျမင့္တက္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ကေန သံဓာတ္စုပ္ယူမႈကို အားေကာင္း
ေစကာ ဦးေႏွာက္ဆီသို႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ ေရာက္ရွိမႈ မ်ားေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
ဉာဏ္ရႊင္လန္းေစဖို႔ ခ်ဥ္တဲ့အသီးေတြ၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္
ဟင္းသီးဟင္း ရကြ ္ေတြ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ င႐ုတ္သီးမွည့္၊ မာလကာသီးနဲ႔
ကၫြတ္တို႔လို ဗီတာမင္စီ ပါတဲ့ အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
ငါးဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ
တစ္ပတ္မွာ အနည္းဆံုး ငါး သံုး ႀကိမ္စားေပးပါ။ ဆာဒင္းနဲ႔ ဆယ္လ္မြန္တို႔
လို အဆီမ်ားတဲ့ ငါးေတြမွာ မွတ္Óဏ္ အားေကာင္းေစတဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး
အက္စစ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီး ဘာေၾကာင့္္ စားသင့္တာလဲ
ေထာပတ္သီး၊ အခြံမာတဲ့ အေစ့အ ဆန္ လက္တစ္ဆုပ္စာနဲ႔ သံလြင္ဆီတို႔ ဟာ
က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အဆီေတြ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ကို က်န္းမာေစ
ပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ
ဗီတာမင္ေအနဲ႔ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္နဲ႔
အဝါေရာင္ရင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြက ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစသလို မ်က္စိအျမင္အာ႐ံု ကို ေကာင္းမြန္ ေစတာေၾကာင့္ သင္ခန္းစာေတြကို ဖတ္
႐ႈေလ့လာေနရသူေတြ စားသင့္ပါတယ္။
အမွ်င္ပါေသာ ေကာက္ႏွံစာ ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ
အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာမွာ အမွ်င္ဓာတ္အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္
အူလႈပ္ရွားမႈ ကို ေကာင္းေစ ကာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ၿငိမ္ေစ ပါတယ္။
စိတ္ဖိစီးမႈ တြန္းလွန္ေပးႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္ဘီလည္း မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္
စိတ္တည္ၿငိမ္ေစၿပီး အရာရာကို ရွင္းရွင္းလင္းလင္း၊ ၾကည္ၾကည္ လင္လင္
ေတြးေခၚႏိုင္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ဘီက သင္ခန္းစာေတြကို ေလ့လာမွတ္သားေန
ခ်ိန္အတြင္း စြမ္းအင္တိုးေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ဘီမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့
ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္လည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ အသားမ်ားမ်ား
မစားျဖစ္တဲ့ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူေတြ အဓိက စားသင့္ပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္ ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ
ဒိန္ခ်ဥ္အလြတ္ကို စားတာက အစာ ေၾကညက္ေစၿပီး အူထဲမွာ အက်ိဳးျပဳ
ဘက္တီးရီးယားကို တိုးေစ တာေၾကာင့္ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူေတြအတြက္
သင့္ေတာ္ပါတယ္။
အခ်ိဳရည္ႏွင့္ သၾကားပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ား ဘာေၾကာင့္ ေရွာင္သင့္တာလဲ
ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ျမင့္ တက္ေစႏိုင္တဲ့ အခ်ိဳရည္နဲ႔ သၾကားပါတဲ့
အရည္ေတြက အာ႐ံုစူးစိုက္ႏိုင္ဖို႔ ခက္ခဲ တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခ်ိဳစားခ်င္
စိတ္ျပင္းျပေနရင္ အစာစားၿပီး အနည္းငယ္ပဲ ေသာက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ စားတဲ့ အစာနဲ႔
ေရာၿပီး အစာေၾက ႏွုန္းေႏွးကာ ေသြးေၾကာထဲ ေရာက္ရွိႏႈန္း ေလ်ာ့နည္း သြား
ႏိုင္ပါတယ္။
ေကာ္ဖီျပင္းျပင္း ဘာေၾကာင့္ ေရွာင္သင့္တာလဲ
တစ္ေန႔တာအတြင္း ေကာ္ဖီအနည္းငယ္ ေသာက္တာနဲ႔ အိပ္ရာမဝင္ခင္ အခ်ိန္
ေလးနာရီအတြင္း ေကာ္ဖီ မေသာက္ဘဲေနတာက အဆင္ေျပေပမယ့္ ေကာ္ဖီျပင္းျပင္းကိုေတာ့
မေသာက္မိဖို႔ လိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ကဖင္းဓာတ္က ဦးေႏွာက္ကို တက္ၾကြလြန္ေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္ၿပီး အိပ္မေပ်ာ္ ျဖစ္ေစလို႔ပါ။ တစ္ေန႔တာ ေလ့လာသင္
ယူခဲ့သမွ် မွတ္မိေနေစဖို႔ ညဘက္မွာ ႏွစ္ ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာက်ဖို႔
လိုပါတယ္။
ဆီေၾကာ္ထားေသာ အျမန္စာမ်ား ဘာေၾကာင့္ ေရွာင္သင့္တာလဲ
ဆီေၾကာ္ထားတဲ့ အျမန္စာထဲမွာပါတဲ့ ထရန္႔စ္ဖတ္စ္ေတြက ဦးေႏွာက္ထဲမွာ
လိုအပ္တဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ကို အစားျပန္မထိုးႏိုင္တဲ့အျပင္ စိတ္ဓာတ္
က်တာလို စိတ္ေဝဒနာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါ တယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ အစာေတြမွာ
ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ လြန္ကဲၿပီး အာဟာရဓာတ္ နည္းတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔လံုး ပင္ပန္းေန
ႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ ကိုယ္တြင္းရွိ ေအာက္ဆီဂ်င္ေတြကို ဦးေႏွာက္က အာ
႐ံုစူးစိုက္ႏိုင္ဖို႔ မသံုးႏိုင္ေတာ့ဘဲ အစာ ေခ် ဖ်က္ဖို႔အတြက္
သံုးေနရတာေၾကာင့္ ေလ့ လာသင္ယူႏိုင္စြမ္း ေလ်ာ့က်တတ္ ပါတယ္။
From : ဇြန္ခိုင္ဦး(ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
No comments:
Post a Comment