Monday, September 16, 2013

အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး အသံုးျပဳေသာ အစားအစာမ်ား စားသံုးမႈေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈမ်ားေစ

Photo: အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး အသံုးျပဳေသာ အစားအစာမ်ား စားသံုးမႈေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈမ်ားေစ
Monday, September 16, 2013

ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြား ျခင္းသည္ အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး အသံုးျပဳေသာ အစားအစာ မ်ား စားသံုးမႈေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္ က ေျပာၾကား ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

အဆုိပါ အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး အသံုးျပဳ အစားအစာ မ်ားမွာ မွ်စ္ ၊ လက္ဖက္ အစို ၊ အေရာင္တင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ၊ ေရာင္စံု အေအး မ်ိဳးစံု ၊ ဂ်ယ္လီ ( ေရာင္စံု ) ၊ တ႐ုတ္မွ လာသည့္ မုန္႔မ်ား ၊ ပလတ္စတစ္ ထုတ္ပုိး အစား အစာ မ်ား ၊ ပုိးသတ္ေဆး ဖ်န္းထားေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ မ်ား ေၾကာင့္ အသည္း ႏွင့္ အစာအိမ္ ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြား ရလ်က္ ရွိေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာၾကား ခဲ့သည္။

" ဒီဆုိးေဆး ပါတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြေၾကာင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံ မွာ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းက တစ္ႏွစ္ထက္ တစ္ႏွစ္ ပုိၿပီး ျမင့္တက္ လာတယ္ ၊ ကင္ဆာ ေရာဂါ ေလ်ာ့က်ဖုိ႔ အတြက္ ျမန္မာႏုိင္ငံ သားေတြ အစားအေသာက္ ေကာ ၊ အေနအထုိင္ ေတြပါ ျပဳျပင္ သြားဖုိ႔ လုိအပ္ ပါတယ္ .... " ဟု ၄င္းက ထပ္မံ ေျပာၾကား ခဲ့သည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ၁၀ ႏွစ္တာ ကာလအတြင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ျမင့္တက္ လာခဲ့ၿပီး အိမ္ေထာင္စု ၄ စုတြင္ တစ္စုခန္႔မွာ ဆုိးေဆးေၾကာင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေၾကာင္း ၊ အခ်ိဳ႕မွာ မ်ိဳး႐ုိးေၾကာင့္ ဟု သိရသည္။

ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ လာမည့္ ၂၀၃၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ တစ္ကမၻာ လံုး အတုိင္းအတာ အရ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ျမင့္တက္ လာႏုိင္ေၾကာင္း ႏွင့္ WHO ၏ အစီရင္ခံစာ တြင္ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ အတြင္း ကမၻာ တစ္၀န္းလံုး၌ လူေပါင္း ၁ ဒသမ ၈ သန္းခန္႔ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ ပြားၿပီး ၅ သိန္းေက်ာ္ ေသဆံုး ခဲ့ေၾကာင္း သတင္း ထုတ္ျပန္ ခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရသည္။

( သိုက္ရာဇာ )
Posted From The Myawady Daily
ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြား ျခင္းသည္ အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး အသံုးျပဳေသာ အစားအစာ မ်ား စားသံုးမႈေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံစားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္ က ေျပာၾကား ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
အဆုိပါ အေရာင္တင္ ဆုိးေဆးအသံုးျပဳ အစားအစာမ်ားမွာမွ်စ္ ၊ လက္ဖက္အစို ၊ အေရာင္တင္ င႐ုတ္သီး မႈန္႔ ၊ ေရာင္စံု အေအး မ်ိဳးစံု ၊ ဂ်ယ္လီ ( ေရာင္စံု ) ၊ တ႐ုတ္မွ လာသည့္ မုန္႔မ်ား ၊ ပလတ္စတစ္ ထုတ္ပုိး အစားအစာ မ်ား ၊ ပုိးသတ္ေဆး ဖ်န္းထားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ေၾကာင့္ အသည္း ႏွင့္ အစာအိမ္ ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြား ရလ်က္ ရွိေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာၾကား ခဲ့သည္။

" ဒီဆုိးေဆး ပါတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြေၾကာင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းက တစ္ႏွစ္ ထက္ တစ္ႏွစ္ပုိၿပီး ျမင့္တက္လာတယ္ ၊ ကင္ဆာ ေရာဂါ ေလ်ာ့က်ဖုိ႔အတြက္ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ အစား အေသာက္ ေကာ ၊ အေနအထုိင္ ေတြပါ ျပဳျပင္ သြားဖုိ႔ လုိအပ္ ပါတယ္ .... " ဟု ၄င္းက ထပ္မံ ေျပာၾကား ခဲ့သည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ၁၀ ႏွစ္တာ ကာလအတြင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ျမင့္တက္လာ ခဲ့ၿပီး အိမ္ေထာင္စု ၄ စုတြင္ တစ္စုခန္႔မွာဆုိးေဆးေၾကာင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေၾကာင္း ၊ အခ်ိဳ႕မွာ မ်ိဳး႐ုိးေၾကာင့္ ဟု သိရသည္။

ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ လာမည့္ ၂၀၃၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ တစ္ကမၻာ လံုး အတုိင္းအတာ အရ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ျမင့္တက္ လာႏုိင္ေၾကာင္း ႏွင့္ WHO ၏ အစီရင္ခံစာ တြင္ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ အတြင္း ကမၻာ တစ္၀န္းလံုး၌ လူေပါင္း ၁ ဒသမ ၈ သန္းခန္႔ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ ပြားၿပီး ၅ သိန္းေက်ာ္ ေသဆံုး ခဲ့ေၾကာင္း သတင္း ထုတ္ျပန္ ခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရသည္။

( သိုက္ရာဇာ )
Posted From The Myawady Daily

No comments:

Post a Comment