Wednesday, May 28, 2014

ခုနစ္ရက္အတြင္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၁၅ ေပါင္အထိ က်ဆင္းႏိုင္ေအာင္

အခုေဖာ္ျပမယ့္ နည္းလမ္းဟာ ကေနဒါႏိုင္ငံမွ ထိပ္တန္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြျဖစ္ၿပီး သၾကားစြဲလမ္းတဲ့ အေျခအေနကို အႏုိင္ယူကာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်လုိသူေတြ လိုက္နာသင့္ပါတယ္။ သၾကားဓာတ္ေတြ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ေနရာအႏွံ႔မွာ ရွိေနရင္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဓာတုလုပ္ငန္းေတြ ေျပာင္းလဲသြားၿပီး ကိုယ္တြင္းအဂၤါထဲ အဆီေတြ တြယ္ကပ္ေနသလုိ ျဖစ္သြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္တြင္းမွာ သၾကားေတြ စုေဆာင္းမႈ မရွိေအာင္ Detox လုပ္ရပါမယ္။ Detox လုပ္တာေၾကာင့္ တစ္ပတ္အတြင္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၁၅ ေပါင္အထိ ေလ်ာ့က်သြားႏုိင္ပါတယ္။

၁။ သန္႔ရွင္းတဲ့ အစာနဲ႔ စတင္ပါ
ဆုိလုိတာက သဘာဝအတုိင္းျဖစ္တဲ့ အစာေတြျဖစ္ၿပီး ဘာမွ မျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြပါ။ ဥပမာအားျဖင့္ ၾကက္ဥ၊ ငါး၊ ၾကက္သား၊ ျမက္စားႏြား၊ အခြံမာသီး၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တုိ႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ဘယ္လိုအလုပ္လုပ္သလဲ
သစ္သီးေတြမွ သဘာဝအခ်ဳိဓာတ္ေတြ ရေပမယ့္ သၾကားနဲ႔ အခ်ဳိပါဝင္တယ္လုိ႔ စာတန္းကပ္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ ထုတ္ကုန္ေတြေလာက္ ကယ္လုိရီ မမ်ားတဲ့အတြက္ အဲဒါေတြကုိ ေရွာင္ၾကဥ္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း သၾကားဓာတ္ရရွိမႈ နည္းသြားႏုိင္ပါတယ္။

၂။ တစ္ႀကိမ္ကို နည္းနည္းနဲ့ ခဏခဏစားပါ
တစ္ေန႔တာလံုးအတြက္ အစာႀကီးသံုးႀကိမ္နဲ႔ အဆာေျပအစာ သံုးႀကိမ္စားပါ။
ဘယ္လုိအလုပ္လုပ္သလဲ
သၾကားပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အစာမ်ဳိးစံုျဖစ္ေပမယ့္ အဲဒီအစာေတြကုိ ပမာဏမ်ားမ်ား စားလုိက္ တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္သြားႏုိင္ပါတယ္။ မၾကာခဏ သၾကားဓာတ္ျမင့္ တက္တာေၾကာင့္ Insulin အဆင့္ေတြ ျမင့္သြားတယ္လုိ႔ ကယ္လီဖုိးနီးယား တကၠသိုလ္မွ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ဆုိပါတယ္။ Insulin ဆုိတာ အဆီေလာင္ကၽြမ္းမႈကို ပိတ္ပင္ၿပီး အဆီစုေဆာင္းမႈကုိ အားေပးတဲ့ေဟာ္မုန္းပါ။ အစာပမာဏ အနည္းငယ္ကို မၾကာခဏ စားလိုက္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က Relax ရရွိသြားၿပီး လေပါင္းမ်ားစြာ သၾကားစုေဆာင္းမႈ မ်ားတဲ့အတြက္ ပ်က္စီးမႈျဖစ္စဥ္ေတြကုိ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။

၃။ ကစီဓာတ္အစား ပ႐ုိတင္း စားေပးပါ
ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္ေခၚတဲ့ ကစီဓာတ္ပါဝင္တဲ့ ဆန္၊ ေပါင္မုန္႔၊ ေခါက္ဆြဲ အစရွိတာေတြကို တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ထက္ ပုိမစားပါနဲ႔။ သင္အစာစားတဲ့ အခ်ိန္တုိင္း ပ႐ိုတင္းပါဝင္ေအာင္ စားေပးပါ။
ဘယ္လိုအလုပ္လုပ္သလဲ
ကစီဓာတ္ကုိ ကန္႔သတ္ၿပီးစားကာ ပ႐ုိတင္း ပုိမုိစားသံုးတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ျမင့္တက္မႈကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပ႐ုိတင္း မ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္ အခ်ိန္အၾကာႀကီး ဗိုက္ျပည့္တင္းမႈ ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။
၄။ သၾကားဓာတ္ကို ၿဖိဳခဲြႏုိင္တဲ့ အစာစားပါ
သစ္ႀကံပုိးေခါက္နဲ႔ ပန္းသီးဝုိင္ရွာလကာရည္ (Apple Cider Vinegar) ေတြပါဝင္ေအာင္ စားပါ။

ဘယ္လုိအလုပ္လုပ္သလဲ
အစာမစားခင္ Vinegar အနည္းငယ္ေသာက္လိုက္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားအဆင့္ျမင့္တက္မႈ ၈၁ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ သစ္ႀကံပုိးေခါက္မွာပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြဟာ ဆဲလ္ေတြမွ သၾကားဓာတ္ကုိ ေလာင္ကၽြမ္းႏႈန္း ပံုမွန္ထက္အဆ ၂၀ ပိုျမန္ပါတယ္။

ေဒါက္တာခင္မုိးမိုး
by Good Health

No comments:

Post a Comment