Monday, May 11, 2015

အေႂကြးဝယ္ကတ္ (Credit Card) မ်ား ထုတ္လုပ္ရန္ ဗဟိုဘဏ္ ခြင့္ျပဳ

ႀကဳိတင္ေငြျဖည့္သြင္းရန္ မလိုဘဲ အေႂကြးစနစ္ျဖင့္ ေငြေပးေခ်ႏိုင္မည့္ အေႂကြးဝယ္ကတ္ (Credit Card) ထုတ္လုပ္ခြင့္ကို ျပည္တြင္းဘဏ္မ်ား လုပ္ကိုင္ႏိုင္ရန္ ဗဟိုဘဏ္က ခြင့္ျပဳလိုက္ေၾကာင္း Myanmar Payment Union (MPU) အဖြဲ႔ အမႈေဆာင္အရာရွိခ်ဳပ္ ဦးေဇာ္လင္းထြဋ္က The Voice သို႔ ေျပာၾကားသည္။
အေႂကြးဝယ္ကတ္ (Credit Card) မ်ား ထုတ္လုပ္ခြင့္ကို ေမလ ၈ ရက္ေန႔က ျမန္မာႏိုင္ငံေတာ္ဗဟိုဘဏ္က ခြင့္ျပဳေပးခဲ့ျခင္း ျဖစ္ၿပီး ျပည္တြင္းဘဏ္မ်ား အဆင္သင့္ျဖစ္ပါက စတင္ထုတ္လုပ္ႏိုင္ၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ရွင္းျပသည္။

“ျပည္တြင္းဘဏ္ေတြ အသင့္ျဖစ္ရင္ ထုတ္ႏိုင္မယ္။ ထုတ္မယ့္ဘဏ္ေတြက ဗဟိုဘဏ္ကို Business Plan (လုပ္ငန္းအစီအစဥ္) တို႔၊ လုပ္ထုံးလုပ္နည္းတို႔ကို တင္ျပရမယ္” ဟု ဦးေဇာ္လင္းထြဋ္က ဆိုသည္။
ႀကဳိတင္ေငြျဖည့္သြင္းရန္ မလိုဘဲ ဘဏ္တြင္ ေလွ်ာက္ထား၍ အသုံးျပဳႏိုင္မည့္ Credit Card မ်ား ထုတ္လုပ္ရန္ ဘဏ္ေခ်းေငြရယူလိုသူမ်ား၏ အလုပ္အကိုင္၊ ေငြျပန္ဆပ္ႏိုင္သည့္ အေျခအေနမ်ားကို စစ္ေဆးမည့္ ခရက္ဒစ္ဗ်ဴ႐ို (Credit Bureau) ကို အရင္တည္ေထာင္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ကေမာၻဇဘဏ္ အႀကီးတန္းအႀကံေပး ဦးသန္းလြင္က ေျပာဆိုသည္။
“စားသုံးသူရဲ႕ သမိုင္းေၾကာင္းကို မသိဘဲနဲ႔ Credit (အေႂကြး) ဘယ္လိုေပးမလဲ။ စားသုံးသူရဲ႕ သတင္းအခ်က္အလက္ကို ရဖို႔က ခရက္ဒစ္ဗ်ဴ႐ို လိုတယ္။ ဒါက သူ႔ဓေလ့ပဲ။ စားသုံးသူရဲ႕ သမိုင္းေၾကာင္းကို မသိဘဲ ထုတ္ေခ်းရင္ အရင္ကလို ျပန္ျဖစ္မွာေပါ့။ မဆပ္ဘဲ ထြက္ေျပးတာတို႔၊ မဆပ္ႏိုင္ေတာ့တာတို႔ ျဖစ္မွာေပါ့” ဟု ၎က ေထာက္ျပသည္။
ထို႔အျပင္ ခရက္ဒစ္ဗ်ဴ႐ို မပါဝင္ဘဲ အေႂကြးဝယ္ကတ္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေသာ္လည္း လုပ္ကိုင္ႏိုင္မည့္ နယ္ပယ္က်ဥ္းေျမာင္းႏိုင္ေၾကာင္း ဦးသန္းလြင္က ထပ္ေလာင္းေျပာၾကားသည္။
Credit Card ထုတ္လုပ္ပါက ဝင္ေငြႏွင့္ ကိုက္ညီသည့္ ႏႈန္းထားကို ေသခ်ာစိစစ္ရန္ လိုအပ္ၿပီး စည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္း မ်ားစြာ ရွိလာႏိုင္ေၾကာင္း ဧရာဝတီဘဏ္ အုပ္ခ်ဳပ္မႈဒါ႐ိုက္တာ ဦးၿဖဳိးေအာင္က သုံးသပ္ေျပာဆိုသည္။
လက္ရွိ ထုတ္လုပ္ခြင့္ေပးလိုက္သည့္ အေႂကြးဝယ္ကတ္စနစ္တြင္ Credit Risk (အေႂကြးစြန္႔စားမႈ) ရွိႏိုင္ၿပီး ဗဟိုဘဏ္၏ Electronic Payment စည္းမ်ဥ္းမ်ားကို လိုက္နာရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း Myanmar Payment Union အဖြဲ႔ထံမွ သိရသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အေႂကြးဝယ္ကတ္မ်ားကို ျပည္တြင္းဘဏ္မ်ားက လုပ္ကိုင္ခဲ့ဖူးၿပီး ၂၀၀၃ ခုႏွစ္အတြင္း ဘဏ္လုပ္ငန္းမ်ား အက်ပ္အတည္း ျဖစ္ေပၚမႈေၾကာင့္ အဆိုပါစနစ္လည္း ရပ္ဆိုင္းခဲ့ရသည္။

The Voice Weekly

No comments:

Post a Comment