Thursday, October 30, 2014

အာဟာရဓာတ္ေျခာက္မ်ဳိး ေန႔စဥ္စားသုံးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာႏွင့္အျခားေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ႏုိင္


တစ္ေန႔လွ်င္ အာဟာရဓာတ္ေျခာက္မ်ဳိး ျပည့္စုံေအာင္ စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာႏွင့္ အျခားေရာဂါမ်ားအား ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း အေထြေထြေရာဂါကုဆရာ၀န္ႀကီးအခ်ဳိ႕က အႀကံျပဳေျပာၾကားသည္။

‘‘လူတစ္ေယာက္ တစ္ေန႔ကို အာဟာရဓာတ္ေျခာက္မ်ဳိးစုံေအာင္ စားေပးမယ္ဆုိရင္ ကင္ဆာေတြအျပင္ အ၀လြန္၊ ေသြးတုိး၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ႏွလုံးေရာဂါေတြနဲ႔ တျခားဘယေတြမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတယ္’’ဟု လႈိင္ၿမိဳ႕နယ္ရွိ အေထြေထြေရာဂါကုဆရာ၀န္တစ္ဦးကဆုိသည္။

ယင္းအာဟာရဓာတ္ေျခာက္မ်ဳိးမွာ ေရဓာတ္၊ ကစီဓာတ္၊ အသားဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဓာတ္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားျဖစ္ၿပီး လူတစ္ဦးသည္ ေန႔စဥ္ ငါး၊ ပုစြန္၊ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဘဲေသြး၊ ပဲျပား၊ တုိ႔ဟူး၊ ပဲႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း၊ ဆန္၊ ေျပာင္း၊ ေပါင္မုန္႔၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ေကာက္ညႇင္းႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာမုန္႔၊ ပိန္းဥ၊ ကန္စြန္းဥ၊ အာလူး၊ ေထာပတ္ႏွင့္ ဆီအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၀လံမ်ားႏွင့္ သံပရာသီး၊ မာလကာသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတုိ႔ကို စားသုံးရမည္ျဖစ္သည္။



ထုိ႔အျပင္ ယင္းအာဟာရဓာတ္ေျခာက္မ်ဳိးက လူ႔ခႏၶာကုိယ္ဖြံ႕ၿဖဳိးက်န္းမာေစေရးအတြက္ လုိအပ္ေသာ အေထာက္အကူျဖစ္၍ အသက္အရြယ္ႏွင့္ ခႏၶာကုိယ္အခ်ဳိးအစားေပၚမူတည္ကာ သင့္တင့္မွ်တစြာစားသုံးရန္ လုိအပ္သည္ဟု ေဆးသုေတသနဦးစီးဌာန ဒုတိယၫႊန္ၾကားေရးမွဴး(ၿငိမ္း) ေဒါက္တာရဲတင့္လြင္ကေျပာသည္။

‘‘ဒီန႔စားတဲ့ဟာမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီး၀လံလည္းပါရမယ္။ ေနာက္အသားရရင္ရ၊ မရရင္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးထဲက ပါရမယ္။ အဆီကေတာ့ နည္းနည္းပဲယူမယ္။ ကစီဓာတ္အေနနဲ႔ကေတာ့ ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းေတြပါရမယ္။ ႏုိ႕က်ေတာ့လည္း ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြပါရမယ္ဆုိၿပီး ေန႔တစ္ေန႔မွာစားသုံးရင္ အဲဒါေတြ ေရြးခ်ယ္စားသုံးႏုိင္ရမယ္’’ဟု ၎ကဆုိသည္။

ေရသည္ ခႏၶာကုိယ္အတြင္းရွိ ဆဲလ္တည္ေဆာက္ေပးျခင္းႏွင့္ ခႏၶာကုိယ္အပူထိန္းေပးျခင္း၊ အသားသည္ ခႏၶာကုိယ္ႀကီးထြားမႈႏွင့္ ျပဳျပင္တည္ေဆာက္မႈစြမ္းအင္ေပးျခင္း၊ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားသည္ ေရာဂါကာကြယ္မႈႏွင့္ စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္ေပးျခင္းတုိ႔ကို အဓိကလုပ္ေဆာင္ေပးသည္။ ယင္းဓာတ္မ်ားခ်ဳိ႕တဲ့ပါက ေနာက္ဆက္တြဲဆုိးက်ဳိးအျဖစ္ ကင္ဆာအပါအ၀င္ အျခားေရာဂါမ်ား ၀င္ေရာက္ရန္ လြယ္ကူေစႏုိင္သည္။
7daydaily

No comments:

Post a Comment