ဆားအမ်ိဳးမ်ိဳး
အရြယ္ေရာက္သူေတြအေနနဲ႔ အစာစားတဲ့အခါမွာ ဆားကိုေလ်ာ့စားၿပီး၊ သူတုိ႔ရဲ႕
အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ အနည္းငယ္ ထည့္စားဖို႔
ကမာၻ႔က်န္းမာေရးအဖဲြ႔ခ်ဳပ္ (WHO) က
ညြန္ၾကားခ်က္အသစ္ ထုတ္ျပန္ၿပီး
တုိက္တြန္းလိုက္ပါတယ္။ ၾကာသပေတးေန႔က ထုတ္ျပန္လိုက္တဲ့ အစီရင္ခံစာမွာ
အရြယ္ေရာက္လာသူေတြအေနနဲ႔ တေန႔ကို ဆုိဒီယမ္ ၂ ဂရမ္ ဒါမွမဟုတ္ ဆား ၅
ဂရမ္ေလ်ာ့စားသင့္တယ္လို႔ WHO က ေျပာပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေန႔စဥ္စားသုံးတဲ့အစား
အစာေတြထဲမွာ အနည္းဆုံး တေန႔ကို ပိုတတ္ဆီယမ္ ၃.၅ ဂရမ္ ထည့္စားဖို႔
အႀကံျပဳထားပါတယ္။အခုလို အႀကံျပဳတာဟာ ႏွလုံးေရာဂါ နဲ႔ ေလျဖတ္ေရာဂါ ကိုျဖစ္ေစတဲ့ ေသြးတုိးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ေလ်ာ့ခ်တဲ့ ႀကိဳးပမ္းမႈ တစိတ္တပိုင္းအေနနဲ႔ ကမာၻ႔က်န္းမာေရးအဖဲြ႔ခ်ဳပ္က ေျပာပါတယ္။ ဆုိဒီယမ္ကို မ်ားေသာအားျဖင့္ ႏြားႏုိ႔၊ ၾကက္ဥ နဲ႔ အဆီအစိမ့္ေတြမွာ ေတြ႔ရၿပီး၊ ၀က္ေပါင္ေျခာက္ နဲ႔ သေရစာေတြမွာ ပိုၿပီးေတာ့ မ်ားတယ္္လို႔ WHO က ေျပာပါတယ္။ ပိုတတ္ဆီယမ္ႂကြယ္၀တဲ့ အစားအစာေတြကေတာ့ ပဲစိမ္း၊ ေျမပဲ၊ ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ နဲ႔ ဌက္ေပ်ာသီးလို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ နဲ႔ သစ္သီး၀လံေတြမွာ ေတြ႔ႏုိင္တယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။
VOA
No comments:
Post a Comment