အလြယ္တကူ ရယူ သံုးစဲြေနၾကသည့္ တစ္ခါသံုး ၀ါးတူမ်ားသည္ အသည္းကင္ဆာ
ျဖစ္ႏိုင္သည့္အတြက္ မသံုးစဲြသင့္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ
ကာကြယ္ေရး အသင္းမွ အသင္း၀င္ ေဒၚရီလြင္ေက်ာ္ေဇာက ၁၅-၃-၂၀၁၃ ရက္တြင္ေျပာၾကားသည္။ “ကၽြန္မတို႔ အသင္း က ျပည္သူေတြ စားသံုးဖို႔မသင့္တဲ့
အစားအေသာက္ေတြကို အျမဲ ေလ့လာ စစ္ေဆးေနပါသည္။ အခု ေနာက္ဆံုး စစ္ေဆး
ေတြ႕ရိွ ခ်က္ေတြ အရဆိုရင္ ၀ါးတူေတြမွာ မိႈေတြ ေပါက္လာတယ္ ဆိုတာ ကို ေတြ႕ရတယ္။
ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ၀ါးတူ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား က ေပါင္း မထားပါဘူး။ ၀ါးပင္ကိုခုတ္ၿပီး ထြက္လာတဲ့၀ါးကိုပဲ အဆင္ေျပသလို အေခ်ာသတ္ၿပီးသံုးတာ ျဖစ္တယ္။
ဒီေတာ့ ငါးရက္ေလာက္ဆိုရင္ မိႈေတြက မျမင္ရေပမယ့္ ရိွေနပါၿပီ။ ဒီေတာ့
မိႈပါတဲ့ တူကို သံုးမိတဲ့အတြက္ မိႈေတြကို စားသလို ျဖစ္သြားႏိုင္တယ္။
အသည္းကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ တတ္ႏိုင္ရင္ ၀ါးတူကို မသံုးဘဲ သစ္သားတူ၊
စတီးတူေတြကိုပဲ သံုးသင့္တယ္။ ပလတ္စတစ္တူက်ေတာ့ အပူနဲ႔ ေတြ႕ရင္
ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တာေတြရိွတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ေရွာင္သင့္တယ္” ဟု ယင္းက
ေျပာၾကားသည္။ အျခား ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ားသည္ ၀ါးမ်ားကို ေသခ်ာေပါင္းခံၿပီးမွ
၀ါးတူျဖတ္စက္ထဲသို႔ ထည့္ေလ့ရိွၿပီး ျပည္တြင္းမွ ၀ါးတူမ်ားသည္ ေပါင္းခံျခင္းမရိွေၾကာင္း သိရသည္။ လက္ရိွ ေစ်းကြက္တြင္ သံုးေနေသာ တစ္ခါသံုးတူမ်ားသည္
ေစ်းကြက္သို႔ ေရာက္ရိွရန္အတြက္ တူျဖစ္ၿပီး ပါကင္ထုတ္ၿပီး ၇ ရက္ခန္႔
အနည္းဆံုးၾကာကာ အဆိုပါ အခ်ိန္တြင္ မိႈမ်ားသည္ ႏွစ္ရက္သားခန္႔ ရိွၿပီး
ျဖစ္ေၾကာင္းသိရသည္။ အဆိုပါ မိႈမ်ားသည္ ေသးငယ္ၿပီး လူမ်က္စိႏွင့္
ျမင္ႏိုင္ရန္ ၂၇ ရက္ ၾကာေအာင္ ေစာင့္ရေၾကာင္းသိရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္
ေဆးလိပ္မေသာက္၊ ကြမ္းမစား၊ အရက္မေသာက္ဘဲ အသည္းကင္ဆာျဖစ္သူ ပမာဏ
ျမင့္တက္ လာျခင္းသည္ ၀ါးတူအသံုးျပဳမႈေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
(ျပည္ျမန္မာ ဂ်ာနယ္)
(ျပည္ျမန္မာ ဂ်ာနယ္)
No comments:
Post a Comment