Sunday, June 30, 2013

ႏွစ္ ၂၀အတြင္း ရခိုင္ေဒသ ေရငန္ပုစြန္ထြက္ႏႈန္း ေလးပုံသုံးပုံက်ဆင္း

Photo: ႏွစ္ ၂၀အတြင္း ရခိုင္ေဒသ ေရငန္ပုစြန္ထြက္ႏႈန္း ေလးပုံသုံးပုံက်ဆင္း
Sunday, June 30, 2013

သဘာဝအတိုင္း ေမြးျမဴေသာ ရခိုင္ျပည္နယ္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းသည္ ၁၉၉၀ ျပည့္ႏွစ္မွ လက္ရွိအခ်ိန္ထိ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ ေက်ာ္အတြင္း ပုစြန္ထြက္ႏႈန္း ငါးဆခန္႔ က်ဆင္းသြားေၾကာင္း ရခိုင္ျပည္နယ္ ငါးေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္း အဖြဲ႕ခ်ဳပ္ ဒုတိယဥကၠ႒ ဦးစံေက်ာ္လွက The Voice သို႔ ေျပာၾကားသည္။

ယင္းကဲ့သို႔ ဆယ္စုႏွစ္ ႏွစ္စုအတြင္း ပုစြန္ထြက္ႏႈန္း က်ဆင္းျခင္းသည္ ပင္လယ္ျပင္အတြင္း သဘာဝအေလ်ာက္ ဒီေရေတာမ်ား ျပဳန္းတီးလာၿပီး ငါးသယံဇာတ ရွားပါးလာျခင္းႏွင့္ ေခတ္မီကိရိယာမ်ား သုံး၍ ငါး ၊ ပုစြန္ အလြန္အကြၽံ ဖမ္းဆီးမႈမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ကာ ၁၉၉၀ ျပည့္ႏွစ္ ဝန္းက်င္ခန္႔က သဘာဝနည္းျဖင့္ ေရငန္ပုစြန္ တစ္ဧကေမြးျမဴလွ်င္ ပုစြန္အထြက္ႏႈန္း ၂၀ ကီလိုဂရမ္မွ ၄၀ ကီလိုဂရမ္ခန္႔ ရရွိခဲ့ရာမွ လက္ရွိတြင္ ၄ ကီလိုဂရမ္မွ အမ်ားဆုံး ၁၀ ကီလိုဂရမ္ခန္႔သာ ထြက္ရွိေတာ့သည္ဟု ၎ကဆိုသည္။

သဘာဝအတိုင္း ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴသည့္နည္းမွာ ပင္လယ္ေရ တက္ခ်ိန္တြင္ ပင္လယ္ေရအတြင္း ပါရွိလာသည့္ ပုစြန္မ်ားကို ေရက်ခ်ိန္တြင္ ျပန္ပါမသြားေစရန္ တားဆီးေမြးျမဴေသာ နည္းစနစ္ ျဖစ္ၿပီး အစာအတြက္ ရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံမႈ မျပဳဘဲ သဘာဝ အစာျဖင့္သာ ေမြးျမဴသည့္ လုပ္ငန္း ျဖစ္သည္ဟု ေဒသခံ ေရငန္ ပုစြန္ ေမြးျမေရးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ဆိုသည္။

အဆိုပါ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းမ်ားကို ရခိုင္ျပည္နယ္အတြင္း ေမာင္ေတာ၊ ရေသ့ေတာင္၊ပုဏၰားကြၽန္း၊ ေပါက္ေတာ၊ မင္းျပား၊ ေျမပုံ၊ရမ္းၿဗဲႏွင့္ ေက်ာက္ျဖဴၿမဳိ႕တုိ႔တြင္ ေမြးျမဴလ်က္ ရွိသည္ဟု ေဒသခံ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းရွင္မ်ားထံမွ စုံစမ္းသိရွိရသည္။

“ပုစြန္ေမြးတဲ့ ကန္ေတြက ႏွစ္ေတြၾကာလာေတာ့ ျပန္ျပင္ဖို႔ လိုေနၿပီ။ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းရွင္ေတြက အရင္းအႏွီးနဲ႔ နည္းပညာ လိုအပ္ေနတယ္” ဟု စစ္ေတြၿမဳိ႕တြင္ ေရငန္ပုစြန္ကို သဘာဝအတိုင္း ေမြးျမဴေနသည့္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။

ရာသီဥတု ေဖာက္ျပန္မႈႏွင့္ သဘာဝတရား ေျပာင္းလဲလာမႈမ်ားေၾကာင့္ ပင္လယ္ျပင္အတြင္း ပုစြန္သားေပါက္မ်ား ရွားပါးလ်က္ ရွိၿပီး သဘာဝနည္းျဖင့္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴသည့္ လုပ္ငန္းမ်ားလည္း အထြက္ႏႈန္းမ်ား သိသာစြာ က်ဆင္းလာလ်က္ ရွိေၾကာင္း ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး ပညာရွင္ ေဒါက္တာ ေက်ာ္ထြန္းျမင့္က ေျပာၾကားသည္။

ယင္းအေျခအေန မ်ားေၾကာင့္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး နည္းစနစ္ကို ေျပာင္းလဲရန္ လိုအပ္လ်က္ရွိၿပီး ပုစြန္ထြက္ႏႈန္း ျမင့္တက္လာေစရန္အတြက္ ေခတ္မီ နည္းပညာမ်ားျဖင့္ ေမြးျမဴရန္ လိုအပ္လ်က္ ရွိသည္ဟု ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရးပညာရွင္ ေဒါက္တာေက်ာ္ထြန္းျမင့္က ေျပာၾကားသည္။

“သဘာဝအတိုင္း ေမြးတဲ့ကန္ေတြက ဧက ၁၀၀ ၊ ၁၅၀ ေလာက္ က်ယ္တယ္။ ေခတ္မီနည္းနဲ႔ ေမြးတဲ့ ကန္ေတြရဲ႕ အက်ယ္က ႏွစ္ဧက ဝန္းက်င္ေလာက္ရွိၿပီး တစ္ဧကကို ပုစြန္အထြက္ႏႈန္းက သုံးတန္ခြဲနီးပါးေလာက္ ထြက္တယ္” ဟု ၎ကဆိုသည္။

ယင္းသို႔ ပင္လယ္ျပင္ ငါးသယံဇာတ ရွားပါးလာမႈႏွင့္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရးတြင္ အထြက္ႏႈန္း က်ဆင္းလာမႈေၾကာင့္ စစ္ေတြၿမဳိ႕ရွိ ေရထြက္ပို႔ကုန္ ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္သည့္ အေအးခန္း စက္႐ုံအခ်ဳိ႕ကို ပိတ္ထားရလ်က္ ရွိၿပီး ရခိုင္ျပည္နယ္ တစ္ဝန္းလုံးတြင္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး ဧက တစ္သိန္း နီးပါးခန္႔ ရွိေၾကာင္း ရခိုင္ျပည္နယ္ငါး လုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္ထံမွ သိရသည္။

The Voice Weekly
သဘာဝအတိုင္း ေမြးျမဴေသာ ရခိုင္ျပည္နယ္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းသည္ ၁၉၉၀ ျပည့္ႏွစ္မွ လက္ရွိအခ်ိန္ထိ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ ေက်ာ္အတြင္း ပုစြန္ထြက္ႏႈန္း ငါးဆခန္႔ က်ဆင္းသြားေၾကာင္း ရခိုင္ျပည္နယ္ ငါးေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္း အဖြဲ႕ခ်ဳပ္ ဒုတိယဥကၠ႒ ဦးစံေက်ာ္လွက The Voice သို႔ ေျပာၾကားသည္။ ယင္းကဲ့သို႔ ဆယ္စုႏွစ္ ႏွစ္စုအတြင္း ပုစြန္ထြက္ႏႈန္း က်ဆင္းျခင္းသည္ ပင္လယ္ျပင္အတြင္း သဘာဝအေလ်ာက္ ဒီေရေတာမ်ား ျပဳန္းတီးလာၿပီး ငါးသယံဇာတ ရွားပါးလာျခင္းႏွင့္ ေခတ္မီကိရိယာမ်ား သုံး၍ ငါး ၊ ပုစြန္ အလြန္အကြၽံ ဖမ္းဆီးမႈမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ကာ ၁၉၉၀ ျပည့္ႏွစ္ ဝန္းက်င္ခန္႔က သဘာဝနည္းျဖင့္ ေရငန္ပုစြန္ တစ္ဧကေမြးျမဴလွ်င္ ပုစြန္အထြက္ႏႈန္း ၂၀ ကီလိုဂရမ္မွ ၄၀ ကီလိုဂရမ္ခန္႔ ရရွိခဲ့ရာမွ လက္ရွိတြင္ ၄ ကီလိုဂရမ္မွ အမ်ားဆုံး ၁၀ ကီလိုဂရမ္ခန္႔သာ ထြက္ရွိေတာ့သည္ဟု ၎ကဆိုသည္။

သဘာဝအတိုင္း ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴသည့္နည္းမွာ ပင္လယ္ေရ တက္ခ်ိန္တြင္ ပင္လယ္ေရအတြင္း ပါရွိလာသည့္ ပုစြန္မ်ားကို ေရက်ခ်ိန္တြင္ ျပန္ပါမသြားေစရန္ တားဆီးေမြးျမဴေသာ နည္းစနစ္ ျဖစ္ၿပီး အစာအတြက္ ရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံမႈ မျပဳဘဲ သဘာဝ အစာျဖင့္သာ ေမြးျမဴသည့္ လုပ္ငန္း ျဖစ္ သည္ဟု ေဒသခံ ေရငန္ ပုစြန္ ေမြးျမေရးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ဆိုသည္။

အဆိုပါ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းမ်ားကို ရခိုင္ျပည္နယ္အတြင္း ေမာင္ေတာ၊ ရေသ့ေတာင္၊ ပုဏၰားကြၽန္း၊ ေပါက္ေတာ၊ မင္းျပား၊ ေျမပုံ၊ရမ္းၿဗဲႏွင့္ ေက်ာက္ျဖဴၿမဳိ႕တုိ႔တြင္ ေမြးျမဴလ်က္ ရွိသည္ ဟု ေဒသခံ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းရွင္မ်ားထံမွ စုံစမ္းသိရွိရသည္။

“ပုစြန္ေမြးတဲ့ ကန္ေတြက ႏွစ္ေတြၾကာလာေတာ့ ျပန္ျပင္ဖို႔ လိုေနၿပီ။ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းရွင္ေတြက အရင္းအႏွီးနဲ႔ နည္းပညာ လိုအပ္ေနတယ္” ဟု စစ္ေတြၿမဳိ႕တြင္ ေရငန္ပုစြန္ကို သဘာဝ အတိုင္း ေမြးျမဴေနသည့္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။

ရာသီဥတု ေဖာက္ျပန္မႈႏွင့္ သဘာဝတရား ေျပာင္းလဲလာမႈမ်ားေၾကာင့္ ပင္လယ္ျပင္အတြင္း ပုစြန္သားေပါက္ မ်ား ရွားပါးလ်က္ ရွိၿပီး သဘာဝနည္းျဖင့္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴသည့္ လုပ္ငန္းမ်ားလည္း အထြက္ႏႈန္းမ်ား သိသာစြာ က်ဆင္းလာလ်က္ ရွိေၾကာင္း ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး ပညာရွင္ ေဒါက္တာ ေက်ာ္ထြန္းျမင့္က ေျပာၾကားသည္။

ယင္းအေျခအေန မ်ားေၾကာင့္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး နည္းစနစ္ကို ေျပာင္းလဲရန္ လိုအပ္လ်က္ရွိၿပီး ပုစြန္ထြက္ႏႈန္း ျမင့္တက္လာေစရန္အတြက္ ေခတ္မီ နည္းပညာမ်ားျဖင့္ ေမြးျမဴရန္ လိုအပ္လ်က္ ရွိသည္ဟု ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရးပညာရွင္ ေဒါက္တာေက်ာ္ထြန္းျမင့္က ေျပာၾကားသည္။

“သဘာဝအတိုင္း ေမြးတဲ့ကန္ေတြက ဧက ၁၀၀ ၊ ၁၅၀ ေလာက္ က်ယ္တယ္။ ေခတ္မီနည္းနဲ႔ ေမြးတဲ့ ကန္ေတြရဲ႕ အက်ယ္က ႏွစ္ဧက ဝန္းက်င္ေလာက္ရွိၿပီး တစ္ဧကကို ပုစြန္အထြက္ႏႈန္းက သုံးတန္ခြဲနီးပါးေလာက္ ထြက္တယ္” ဟု ၎ကဆိုသည္။

ယင္းသို႔ ပင္လယ္ျပင္ ငါးသယံဇာတ ရွားပါးလာမႈႏွင့္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရးတြင္ အထြက္ႏႈန္း က်ဆင္းလာမႈေၾကာင့္ စစ္ေတြၿမဳိ႕ရွိ ေရထြက္ပို႔ကုန္ ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္သည့္ အေအးခန္း စက္႐ုံအခ်ဳိ႕ကို ပိတ္ထားရလ်က္ ရွိၿပီး ရခိုင္ျပည္နယ္ တစ္ဝန္းလုံးတြင္ ေရငန္ပုစြန္ ေမြးျမဴေရး ဧက တစ္သိန္း နီးပါးခန္႔ ရွိေၾကာင္း ရခိုင္ျပည္နယ္ငါး လုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္ထံမွ သိရသည္။

The Voice Weekly

No comments:

Post a Comment