ေရာဂါ
ေဝဒနာ တစ္ခုခုကို ခံစားေနရၿပီး က်န္းမာေရး မေကာင္း သူေတြဟာ
ခံတြင္းပ်က္ၿပီး အစာ စားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့နည္း တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ေတြ
ေလ်ာ့က် လာတတ္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားေလ်ာ့က်ၿပီး ေရာဂါေဝဒနာကို
ခံႏိုင္ရည္ရွိမႈ ေလ်ာ့နည္းလာၿပီး ပိုမို ေနထိုင္ မေကာင္းတာမ်ဳိး
ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒီလိုမျဖစ္ေစဖို႔ အစာစားခ်င္စိတ္ ျပန္ေကာင္းလာေအာင္ လိုက္နာ
သင့္တဲ့ နည္း လမ္းေတြကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
မိသားစုစံုညီ သို႔မဟုတ္ မိတ္ေဆြ သူငယ္ခ်င္းမ်ားႏွင့္အတူ စားပါ
တစ္ေယာက္တည္း
အစာစားရင္ အစာစားရမွာကို ပ်င္းေနတတ္ပါတယ္။ အစာစားခ်ိန္ဆိုတာ လူအမ်ား နဲ႔
ေပါင္းေဖာ္ၿပီး အတူစားရတဲ့အခ်ိန္ပါ။ အမ်ားနဲ႔အတူမစားရင္ အထီးက်န္တဲ့
စိတ္ခံစားမႈ ျဖစ္ေစၿပီး အစာစားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။
အိမ္မွာမိသားစုစံုညီအစာစားပါ ဒါမွမဟုတ္ အလုပ္မွာ မိတ္ေဆြ
သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔အတူ အစာစားပါ။
စားခ်င္စိတ္ရွိေသာ အစာကို စားပါ
ကၽြန္မတို႔ေတြဟာ
ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့ အစာဆိုရင္ မ်ားမ်ား စားခ်င္တတ္ၾကပါတယ္။
ခံတြင္းပ်က္ေနခ်ိန္မွာ အစာစားခ်င္စိတ္ ျဖစ္လာေအာင္ ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့အစာကို
စားေပးပါ။ ဒါေပမဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ အစာဆိုရင္ အမ်ားႀကီးမစားပါနဲ႔။
သစ္သီးေတြကို စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ေပၚၿပီး အမ်ားႀကီး မစားႏိုင္ရင္
သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္ပါ။ သစ္သီးစိတ္ေတြကို အရသာရွိေအာင္ ျပင္ဆင္ၿပီး
စားေပးပါ။
အစာကို နည္းနည္းႏွင့္ မၾကာခဏ စားပါ
ခံတြင္းပ်က္ကာ
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေနသူေတြ အေနနဲ႔ ကယ္လိုရီမ်ားမ်ား ရရွိေစဖို႔
တစ္ေန႔မွာ အစာက နည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏ စားေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ အစာကို
ငါးႀကိမ္- ေျခာ က္ႀကိမ္ခန္႔ စားေပးတာက အာဟာရဓာတ္ေတြကို ပိုမို
ရရွိေစမယ့္နည္းပါ။
ျပင္းေသာအနံ႔ပါ ဟင္းလ်ာမ်ား ေရွာင္ပါ
ခံတြင္းပ်က္ေနခ်ိန္မွာ
အရသာခံအာ႐ံုနဲ႔ အနံ႔ခံအာ႐ံု အေျပာင္းအလဲ ျဖစ္သြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒီအခ်ိန္မွာ
အနံ႔ျပင္းတဲ့ အစာေတြနဲ႔ ေဝးေဝးမွာေနပါ။ ဥပမာ- ညႇီတဲ့ အသားေတြကို
ထမင္းပြဲမွာ မပါေအာင္ သတိထားပါ။
အာဟာရျဖည့္စြက္ေဆး သံုးပါ
အာဟာရ
ျဖည့္စြက္ေဆးေတြကို မွီဝဲတာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီစားသံုးမႈ တိုးေစၿပီး
ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ျဖည့္စြက္ေဆးေတြကို
ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိး ထုတ္ထားၿပီး အနံ႔အရသာ မ်ဳိးစံု ရွိတာေၾကာင့္
ခံတြင္းပ်က္ေနသူေတြ အေနနဲ႔ အစာစားခ်င္စိတ္ တိုးလာေအာင္ မွီဝဲသင့္ပါတယ္။
ဟင္းလ်ာထဲ သဘာဝ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား ထည့္ခ်က္ပါ
သဘာဝ
ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ပါတဲ့ အစာေတြက အစာစားခ်င္စိတ္ကို
တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။ သဘာဝ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကေတာ့ င႐ုတ္ေကာင္း၊
ဂ်င္စင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ နီ၊ ေလးညႇင္း၊ စမံုစပါး၊ ခ်င္း (ဂ်င္း)၊
လက္ဖက္စိမ္း စတာေတြ ျဖစ္ၿပီး သင္ခ်က္တဲ့ ဟင္းလ်ာထဲမွာ ထည့္ခ်က္သင့္ပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Good Health
ျမ၀တီ က်န္းမာေရး
No comments:
Post a Comment