(၁) သက္သတ္လြတ္စားပါ
အသားမပါဘဲ သက္သတ္ လြတ္ ဟင္းလ်ာေတြကို စားေပးတာ က သင့္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္း သိမ္းရာမွာ အဓိက က်တဲ့ နည္းလမ္း တစ္ခု ပါပဲ။ ပဲ ႏြယ္ပဲၫြန္႔၊ ပဲေပါင္မုန္႔ နဲ႔ ပဲဟင္းခ်ဳိေတြ စားေပး တာက အမွ်င္ဓာတ္ ကုိ ရရွိ ေစတာ ေၾကာင့္ သင္ရဲ႕ ကိုယ္အ ေလးခ်ိန္ ကုိ ထိန္းသိမ္း ရာ ေရာက္ပါ တယ္။
(၂) အစာစား ခ်ိန္ သီးသန္႔ထားပါ
အစာစား ဖုိ႔ အခ်ိန္မိနစ္ ၂ဝ ေပးၿပီး ျဖည္းျဖည္း စားပါ။ ဒါဟာ ရွင္းလင္း လြယ္ ကူၿပီး ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ က်ဆင္း ေစႏိုင္ တဲ့ ထိပ္တန္း နည္းလမ္း တစ္ခုပါ။ အ စာ ကို တစ္လုတ္ ခ်င္း၊ တစ္ကိုက္ ခ်င္း အရသာ ခံစား သံုးပါက အစာစား ခ်ိန္ သိသိ သာသာ ေႏွးေကြး သြား ေစပါတယ္။ အစာ ကို အျမန္ စားသံုး ပါက တင္းတိမ္ သြားၿပီး ဆာေလာင္မႈ ေျပေပ်ာက္ သြားၿပီ ဆိုတဲ့ သတင္း အခ်က္အလက္ ကုိ ဦးေႏွာက္ ဆီ ပို႔ေဆာင္ တဲ့ ေနရာ ကို ပိတ္ဆို႔ လိုက္တာေၾကာင့္ အစာ ပုိစား မိေစပါတယ္။
(၃) ပန္ကန္ျပားေသးေသး အသံုးျပဳပါ
ေန႔လယ္စာ နဲ႔ ညစာ ထမင္း ပန္းကန္ ေတြက လည္း သင့္ ခႏၶာကိုယ္ ထိန္းသိမ္းေရး မွာ အေရး ပါပါ တယ္။ သင္စား တဲ့ ထမင္းစား ပန္းကန္ျပား အရြယ္ အ စားကို စားေနက် အရြယ္ အစား ေအာက္ ႏွစ္ လက္မ ေလာက္ေသးတဲ့ အရြယ္ အစား နဲ႔ စားပါ။ ဒီလုိပန္း ကန္ျပား အရြယ္ အစား ကို ေလွ်ာ့ခ် လုိက္တာ က တစ္ ေန႔ကို ကယ္လုိရီ ၁ဝဝ-၂ဝဝ ေလာက္အထိ ေလွ်ာ့ခ် စားမိေစၿပီး တစ္ႏွစ္ကို ၁ဝ ေပါင္ကေန ေပါင္ ၂ဝ အထိ ေလ်ာ့နည္း က်ဆင္း ေစပါတယ္။
(၄) ဖန္ခြက္ ေသးေသး ရွည္ရွည္ နွင့္ ေသာက္ပါ
သင္ဟာ အခမ္း အနား တစ္ခုခု မွာ ျဖစ္ေစ၊ အ ေပါင္းအသင္း မိတ္ေဆြ ေတြနဲ႔ သြားလာ စားေသာက္ ရတဲ့ အခါ ျဖစ္ေစ၊ ေရွာင္လႊဲ လုိ႔မရတဲ့ အေျခ အေနမ်ဳိး မွာ မျဖစ္မေန အခ်ဳိရည္တစ္ခုခု ေသာက္တဲ့ အခါျဖစ္ ေစ ဖန္ခြက္ ေသးေသး ရွည္ရွည္ ကို အသံုး ျပဳၿပီး ေသာက္ သံုးပါ။ အဲဒီ ဖန္ခြက္မ်ဳိး အသံုးျပဳ တာေၾကာင့္ သင္ရဲ႕အ ခ်ဳိရည္ ေသာက္သံုးမႈေတြ ေလ်ာ့နည္း သြားေစ ပါတယ္။
(၅) ၈၀/ ၂၀ စဥ္းမ်ဥ္းကို လိုက္နာပါ
သင္ဟာ အစာစားတဲ့အခါ ဗုိက္ျပည့္သြားေအာင္ စားမယ့္အစား ၈ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိပဲ ျပည့္ေအာင္ စားၿပီး က်န္တဲ့ ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ေတာ့ ေလွ်ာ့ စားေပးပါ။ ဒါဟာ သင့္ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ ခ်ရာမွာ လုိက္နာ သင့္တဲ့ စည္းမ်ဥ္းတစ္ခုပါ။
(၆) ကယ္လိုရီ ၁၀၀ ေလာင္ကြ်မ္းေအာင္ လုပ္ပါ
တစ္ေန႔ကုိ ကယ္လုိရီ ၁ဝဝ ေလာင္ကြ်မ္းေစ တာက သင့္ကို တစ္ႏွစ္ အတြင္းမွာ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ၁ဝ ေပါင္ က်ဆင္း သြားေအာင္ စြမ္းေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ ကို အိမ္သန္႔ရွင္းေရး မိနစ္ ၃ဝ ၾကာေအာင္ လုပ္ပါက ကယ္လုိရီ ၁ဝဝ ေလာင္ကြ်မ္း ေစပါတယ္။
ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါး တကၠသိုလ္)
Good Health
အသားမပါဘဲ သက္သတ္ လြတ္ ဟင္းလ်ာေတြကို စားေပးတာ က သင့္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္း သိမ္းရာမွာ အဓိက က်တဲ့ နည္းလမ္း တစ္ခု ပါပဲ။ ပဲ ႏြယ္ပဲၫြန္႔၊ ပဲေပါင္မုန္႔ နဲ႔ ပဲဟင္းခ်ဳိေတြ စားေပး တာက အမွ်င္ဓာတ္ ကုိ ရရွိ ေစတာ ေၾကာင့္ သင္ရဲ႕ ကိုယ္အ ေလးခ်ိန္ ကုိ ထိန္းသိမ္း ရာ ေရာက္ပါ တယ္။
(၂) အစာစား ခ်ိန္ သီးသန္႔ထားပါ
အစာစား ဖုိ႔ အခ်ိန္မိနစ္ ၂ဝ ေပးၿပီး ျဖည္းျဖည္း စားပါ။ ဒါဟာ ရွင္းလင္း လြယ္ ကူၿပီး ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ က်ဆင္း ေစႏိုင္ တဲ့ ထိပ္တန္း နည္းလမ္း တစ္ခုပါ။ အ စာ ကို တစ္လုတ္ ခ်င္း၊ တစ္ကိုက္ ခ်င္း အရသာ ခံစား သံုးပါက အစာစား ခ်ိန္ သိသိ သာသာ ေႏွးေကြး သြား ေစပါတယ္။ အစာ ကို အျမန္ စားသံုး ပါက တင္းတိမ္ သြားၿပီး ဆာေလာင္မႈ ေျပေပ်ာက္ သြားၿပီ ဆိုတဲ့ သတင္း အခ်က္အလက္ ကုိ ဦးေႏွာက္ ဆီ ပို႔ေဆာင္ တဲ့ ေနရာ ကို ပိတ္ဆို႔ လိုက္တာေၾကာင့္ အစာ ပုိစား မိေစပါတယ္။
(၃) ပန္ကန္ျပားေသးေသး အသံုးျပဳပါ
ေန႔လယ္စာ နဲ႔ ညစာ ထမင္း ပန္းကန္ ေတြက လည္း သင့္ ခႏၶာကိုယ္ ထိန္းသိမ္းေရး မွာ အေရး ပါပါ တယ္။ သင္စား တဲ့ ထမင္းစား ပန္းကန္ျပား အရြယ္ အ စားကို စားေနက် အရြယ္ အစား ေအာက္ ႏွစ္ လက္မ ေလာက္ေသးတဲ့ အရြယ္ အစား နဲ႔ စားပါ။ ဒီလုိပန္း ကန္ျပား အရြယ္ အစား ကို ေလွ်ာ့ခ် လုိက္တာ က တစ္ ေန႔ကို ကယ္လုိရီ ၁ဝဝ-၂ဝဝ ေလာက္အထိ ေလွ်ာ့ခ် စားမိေစၿပီး တစ္ႏွစ္ကို ၁ဝ ေပါင္ကေန ေပါင္ ၂ဝ အထိ ေလ်ာ့နည္း က်ဆင္း ေစပါတယ္။
(၄) ဖန္ခြက္ ေသးေသး ရွည္ရွည္ နွင့္ ေသာက္ပါ
သင္ဟာ အခမ္း အနား တစ္ခုခု မွာ ျဖစ္ေစ၊ အ ေပါင္းအသင္း မိတ္ေဆြ ေတြနဲ႔ သြားလာ စားေသာက္ ရတဲ့ အခါ ျဖစ္ေစ၊ ေရွာင္လႊဲ လုိ႔မရတဲ့ အေျခ အေနမ်ဳိး မွာ မျဖစ္မေန အခ်ဳိရည္တစ္ခုခု ေသာက္တဲ့ အခါျဖစ္ ေစ ဖန္ခြက္ ေသးေသး ရွည္ရွည္ ကို အသံုး ျပဳၿပီး ေသာက္ သံုးပါ။ အဲဒီ ဖန္ခြက္မ်ဳိး အသံုးျပဳ တာေၾကာင့္ သင္ရဲ႕အ ခ်ဳိရည္ ေသာက္သံုးမႈေတြ ေလ်ာ့နည္း သြားေစ ပါတယ္။
(၅) ၈၀/ ၂၀ စဥ္းမ်ဥ္းကို လိုက္နာပါ
သင္ဟာ အစာစားတဲ့အခါ ဗုိက္ျပည့္သြားေအာင္ စားမယ့္အစား ၈ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိပဲ ျပည့္ေအာင္ စားၿပီး က်န္တဲ့ ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ေတာ့ ေလွ်ာ့ စားေပးပါ။ ဒါဟာ သင့္ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ ခ်ရာမွာ လုိက္နာ သင့္တဲ့ စည္းမ်ဥ္းတစ္ခုပါ။
(၆) ကယ္လိုရီ ၁၀၀ ေလာင္ကြ်မ္းေအာင္ လုပ္ပါ
တစ္ေန႔ကုိ ကယ္လုိရီ ၁ဝဝ ေလာင္ကြ်မ္းေစ တာက သင့္ကို တစ္ႏွစ္ အတြင္းမွာ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ၁ဝ ေပါင္ က်ဆင္း သြားေအာင္ စြမ္းေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ ကို အိမ္သန္႔ရွင္းေရး မိနစ္ ၃ဝ ၾကာေအာင္ လုပ္ပါက ကယ္လုိရီ ၁ဝဝ ေလာင္ကြ်မ္း ေစပါတယ္။
ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါး တကၠသိုလ္)
Good Health
No comments:
Post a Comment