တစ္ခါက ေတာထြက္ႀကီးတစ္ပါး သားသတ္လြတ္ ဆြမ္းဘုဥ္းေပးေနသျဖင့္ ဆြမ္းလွဴေသာ ဒကာတစ္ဦးက ဘုန္းဘုန္း အဓိ႒ာန္ဝင္ၿပီး ဘုဥ္းေပးေနတာလား၊ ဘယ္ႏွစ္ရက္၊ ဘယ္ႏွစ္လ အဓိ႒ာန္လဲဟု ေလွ်ာက္ထားေလသည္။ ေတာထြက္ႀကီးက အဓိ႒ာန္ မဟုတ္ပါဘူး၊ သြားနာေနလို႔ပါဟု ေျဖေလသည္။ ေရွးက ေသြးတိုးေရာဂါ ဖိစီးႏွိပ္စက္ေနသူ တစ္ဦးသည္ ေဆးအမ်ိဳးမ်ိဳး စားေသာ္လည္း မသက္သာ၊လူကလည္း တစ္ေန႔တျခား ဝလာသျဖင့္
သားသတ္လြတ္စားရန္ စိတ္ကူးမိသည္။ သို႔ေသာ္ သူသားသတ္လြတ္ စားသည္မွာ အသားတုမ်ား စားေနသျဖင့္ စိတ္ကအသားကိုသာ ေရာက္ေနေတာ့သည္။ အသားတုစားသည္မွာ အသားအစစ္ စားရသလို ျဖစ္ေနသျဖင့္ သူ႔ေသြးတိုးေရာဂါမွာ ထူးထူးျခားျခား မက်ဟု ဆိုသည္။ ေနာက္ဆံုး အသားတုကိုပါ ေရွာင္ၿပီး အသီးအရြက္ စားမိသည္ႏွင့္ ေနာက္တစ္ရက္တြင္ ေျခမဆစ္၊ ဒူးဆစ္ႀကီးမ်ား ေရာင္လာေလ့ ရွိသည္။ ငါးစားလွ်င္ ယူရစ္အက္ဆစ္ မတက္၊ ေကာင္းေသာ အဆီကိုလက္စထေရာ မတက္ဟု ေျပာၾကသည္။ ငါးမွရေသာ အဆီဓာတ္တြင္ အိုမီဂါ ၃၊ ဖက္တီအက္ဆစ္ ပါသျဖင့္ ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာအဆီ အားေကာင္းေစသည္ဟု ဆိုၾကသည္။ သို႔ေသာ္ အခ်ိဳ႕ငါးမ်ားတြင္ ေမြးျမဴေရး အစာေကၽြးရာတြင္ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းပါဝင္မႈ မ်ားျခင္း၊ အစာစပ္ရာတြင္ ငါးအတြက္ အသားတိုးေဆး၊ ေရာဂါကာကြယ္ေဆးမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း ေဆးပညာဂ်ာနယ္ တစ္ေစာင္တြင္ မၾကာေသးမီက ဖတ္႐ႈလိုက္ရပါသည္။ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းမ်ား ငါးမ်ားတြင္ပါ မလြတ္ကင္းေတာ့ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။
ဝက္ႏွင့္ၾကက္မ်ားတြင္ အသားတိုးေစရန္ ေကၽြးေသာအစာတြင္ သဘာဝမဟုတ္ေသာ ဓာတုပါဝင္သည့္ ေဆးမ်ား ေရာစပ္ထားသည္။ ေရာစပ္စာတြင္ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ဝက္ႏွင့္ၾကက္မ်ားတြင္ အသားတိုးၿပီး ရက္တိုတိုႏွင့္ ႀကီးထြားၾကသည္။ ၎အစာကို စားသူမ်ားတြင္ ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ေရာဂါျဖစ္ဖို႔ အလားအလာ မ်ားေနသည္ဟု သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။ ထိုဓာတုေဗဒ ပစၥည္း ႀကီးထြားေဆးေတြကို အသီးအရြက္ စားသံုးသူမ်ားတြင္ လြတ္ကင္းသည္ဟု ထင္လွ်င္ မွားပါလိမ့္မည္။ အသီးအရြက္ ႀကီးထြားေစရန္ ေျမၾသဇာတြင္သာမက အပင္ဖ်န္းေဆး၊ အေရာင္လွေအာင္ အသီးမွည့္ျမန္ေအာင္ သုတ္ေသာေဆးမ်ားပါ ေပၚေနၿပီး သံုးစြဲေနၿပီ ျဖစ္သည္။ ဤသည္မွာ တိုးတက္ေသာေခတ္၏ ဆုတ္ယုတ္ေသာ က်န္းမာေရးက႑ ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ပင္ ေလးဖက္နာအတြက္ သားသတ္လြတ္စားလွ်င္ အက်ိဳးရွိေၾကာင္း တိုက္တြန္းလိုေသာ္လည္း မည္သည့္အစာကို မည္သို႔ေရွာင္ၾကဥ္ စားေသာက္မွသာလွ်င္ သတ္သတ္လြတ္စားသည့္ အက်ိဳးရမည္ကိုပါ သတိေပးဖို႔ လိုအပ္လာပါသည္။ သဘာဝၿခံထြက္၊ ေတာထြက္၊ အသီးအႏွံမ်ားသည္ အရြယ္အစားေသးသည္။ သို႔ေသာ္ ဓာတုေဗဒ ကင္းစင္သည္။ ေခတ္မီ စနစ္တက် စိုက္သည့္ ၾသဂဲနစ္ အစားအစာမ်ားမွာကား စိတ္ခ်ရေသာ္လည္း ၃ ဆ ၄ ဆမွ် ေစ်းႀကီးသည္။ လူလတ္တန္းစားႏွင့္ ဆင္းရဲသားမ်ား မစားႏုိင္၊ ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္ မိမိအိမ္တြင္ စိုက္ပ်ိဳးေသာ အသီးအႏွံသာလွ်င္ စိတ္အခ်ရဆံုးဟု ေျပာရမလို ျဖစ္ေနေလၿပီ။ သားသတ္လြတ္ အစာတြင္လည္း ေဂါက္ေရာဂါႏွင့္ မတည့္ေသာအစာ ရွိေသးသည္။
အေစ့မွအပင္၊ အေညႇာင့္ထြက္လာေသာ အစာ၊ ဥပမာ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲတီခ်ဥ္စသည္မ်ား အဆစ္ေရာင္ေရာဂါႏွင့္ မတည့္ပါ။ ထို႔အတူ အေစ့မ်ားစြာ ပါဝင္ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပန္ေထြေဖ်ာ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဆာ့မ်ားသည္ ေဂါက္ေရာဂါ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါႏွင့္ အဆင္မေျပေသာ အစာမ်ား ျဖစ္ေလသည္။ စစ္ကိုင္းေခ်ာင္တြင္ ငယ္စဥ္က ေလးဘက္နာဒဏ္ရာ အျပင္းအထန္ ခံခဲ့ရဖူးေသာ သီလရွင္တစ္ပါး ေတြ႕ဖူးသည္။ ယခုအခါ အသက္ႀကီးၿပီ ျဖစ္သည္။ ေန႔စဥ္ ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္ ထန္းလ်က္ျဖင့္သာ ဆြမ္းကိစၥၿပီးသည္ဟု ဆိုသည္။ ေရေအးမေသာက္၊ ေရေႏြး၊ ေရက်က္ေအးသာ ေသာက္သည္ဟု ဆိုသည္။ ထိုသို႔ အစားအေသာက္ပံုစံ ေျပာင္းၿပီးကတည္းက သူငယ္စဥ္ကတည္းက မုိးအံု႔လွ်င္ အစားမွားလွ်င္ျဖစ္ေသာ အဆစ္မ်ားေရာင္သည့္ ေရာဂါမွာ အလ်ဥ္း ေပ်ာက္ကင္းသြားသည္ဟု ဆိုပါသည္။ ေရေႏြးၾကမ္း၊ ေရက်က္ေအး ေသာက္ျခင္းသည္ ေလးဖက္နာ၊ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ည္း ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေစေသာ နည္းလမ္းေကာင္း ျဖစ္သည္။ ဝလြန္းသူမ်ား တကယ္အဆီခ်ခ်င္လွ်င္ ေရေႏြးၾကမ္း ေသာက္ျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။ ေရခဲေရကို လံုးဝေရွာင္သင့္သည္။ ကေလးငယ္တစ္ဦးသည္ ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္ႏွင့္ ကေလး ေလးဖက္နာ ျဖစ္သည္။ ထိုကေလးမွာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္မ်ား ႀကိဳက္သည္။ အာလူးေၾကာ္ဆိုလွ်င္ အလြန္ႀကိဳက္သည္။ ထိုကေလးတြင္ အဆစ္မ်ား နာက်င္ကိုက္ခဲလာသျဖင့္ အ႐ိုးအဆစ္ေရာဂါ အထူးကုဆရာဝန္ႀကီးႏွင့္ ျပသည္။ ဆရာဝန္ႀကီး၏ ရွင္းျပခ်က္အရ ထိုကေလးမွာ ပိုးမရွိ၊ ေလးဖက္နာမဟုတ္၊ ပင္နီဆလင္ေပးရန္လည္း မလိုဟု ဆိုသည္။ ကေလးတြင္ျဖစ္ေသာ ေလးဖက္နာမွာ အစားအေသာက္ေၾကာင့္ ႀကီးထြားမႈျမန္ၿပီး Growing Pain ႀကီးထြားမႈေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ ေဝဒနာျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ထိုကဲ့သို႔ေသာ ကေလးမ်ိဳးကို သူႀကိဳက္သည့္ အစားမ်ားကိုျဖတ္ၿပီး အသီးအႏွံမ်ား ပါေသာ အစာကို အဓိကထား ေကၽြးၾကည့္လွ်င္ သက္သာလာပါလိမ့္မည္။ ပထမတြင္ ကေလးမစားခ်င္ ျဖစ္ႏုိင္ေသာ္လည္း ေနာင္တြင္ အဆင္ေျပသြားႏုိင္ပါသည္။ သို႔မဟုတ္လွ်င္ ထိုကေလးတြင္ နာတာရွည္ ေလးဖက္နာ ရသြားပါလိမ့္မည္။ မိတ္ေဆြ ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ဦး၏ ေျမးငယ္ေလးတြင္ ထိုကဲ့သို႔ ေလးဖက္နာျဖစ္သျဖင့္ ညဘက္တြင္ မအိပ္ရ၊ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးမ်ားကို ကေလးအသက္အရြယ္နဲ႔ ခ်ိန္ၿပီး ေပးေနရသည္။ ပရက္ဒီစလုန္းကဲ့သို႔ ေဆးျပင္းမ်ားကိုလည္း ေျမးငယ္ေလးကို မေပးခ်င္သျဖင့္ အေတာ္ ဒုကၡေရာက္ခဲ့သည္။ ေနာက္မွ သားသတ္လြတ္ ဓာတ္စာကုထံုးကို သတိရသျဖင့္ ကေလးကို သားသတ္လြတ္ စားႏုိင္ေအာင္ စီစဥ္ရေတာ့သည္။ အာလူးကိုျပဳတ္ၿပီး ႏူးေအာင္ေခ်ၿပီး ပဲရာဇာျပဳတ္ရည္ ခ်ိဳခ်ိဳႏွင့္ ထပ္မံေရာေမႊၿပီး ေကၽြးသည္။ ငွက္ေပ်ာသီး မွည့္မွည့္ကို ပူတင္းကဲ့သို႔ မီးဖုတ္ေကၽြးသည္။ သားသတ္လြတ္ ဆိုေသာ္လည္း ငွက္ေပ်ာေပါင္းႏွင့္ ပူတင္းျပဳလုပ္ရာတြင္ ၾကက္ဥႏွင့္ ႏြားႏို႔မွာ မကင္းႏုိင္ေပ။ ကေလးပါးစပ္ အရသာေတြ႕ေစရန္ ထည့္ေပးရသည္။ အသားႏွင့္ ဂက္စ္ပါေသာ အခ်ိဳရည္မ်ား မစားလွ်င္ ေတာ္ၿပီဟု ယူဆရမည္ျဖစ္သည္။ ကေလး၏ စားေသာက္ပံု၊ အေလ့အက်င့္ကို စိတ္ရွည္ရွည္ထား ေျပာင္းေပးလွ်င္ ရႏုိင္ပါသည္။ ဥပမာ အ႐ုပ္လိုခ်င္လွ်င္ အစာစားရမည္ဟု ေတာင္းဆိုၿပီး ေကၽြးေမြးျခင္းမ်ိဳး သူသိပ္မႀကိဳက္ေသာ အစာကို ဝင္ေအာင္ ေခ်ာ့ေကၽြးရပါသည္။ သားသတ္လြတ္ကို ရက္ရွည္လမ်ား ႏွစ္ႏွင့္ခ်ီစားသူမ်ားလည္း ရွိပါသည္။ ဤကဲ့သို႔ ရက္ရွည္စားခ်င္လွ်င္ အသားဓာတ္ မခ်ိဳ႕တဲ့ေအာင္ဘဲ စားေပးဖို႔ လိုပါသည္။ ပဲမ်ိဳးစံုစားလွ်င္ အသားဓာတ္ ရႏုိင္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ ကုလားပဲသည္ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ၊ ေလးဖက္နာႏွင့္ သိပ္မသင့္ပါ။ ပဲရာဇာ၊ ပဲနီေလး၊ ပဲျဖဴေလး၊ ဗိုလ္စားပဲ၊ ပဲစဥ္းငံု၊ ပဲၾကား၊ စြန္တာနီ၊ စားေတာပဲ၊ ပဲႀကီးမ်ား စားသံုးႏုိင္ပါသည္။ ပဲျပားကိုလည္း စားႏုိင္ပါသည္။ ပဲပင္ေပါက္ကိုေတာ့ ေရွာင္ရပါမည္။
သတ္သတ္လြတ္ စားသူမ်ားတြင္ မံုညင္းရြက္၊ ကိုက္လန္ရြက္၊ အသားဓာတ္ပါေသာ အရြက္မ်ား အစားမ်ားလွ်င္ ေလပြတတ္ပါသည္။ သတ္သတ္လြတ္ ၉ ရက္စားျခင္း၊ ၁၀ ရက္စားျခင္း၊ ၂၁ ရက္စားျခင္း၊ ၄၉ ရက္စားျခင္း စသည္ျဖင့္ မိမိႀကိဳက္ရာ အယူအဆ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္လည္း စားႏုိင္ပါသည္။ အဓိ႒ာန္ျပဳသည္ ျဖစ္ေစ၊ မျပဳသည္ ျဖစ္ေစ၊ ရက္တုိျဖစ္ေစ၊ ရက္ရွည္ျဖစ္ေစ အက်ိဳးရွိႏုိင္ပါသည္။ တစ္စံုတစ္ရာကို ေစာင့္ထိန္းရေသာ သူတြင္ စိတ္ဓာတ္ျမႇင့္တင္ရသျဖင့္ စိတ္ဓာတ္စြမ္းအား တက္လာႏုိင္ပါသည္။ ထိုစိတ္ဓာတ္ စြမ္းအားေၾကာင့္ ကိုယ္ခံအား ျမင့္တက္လာသျဖင့္ ေရာဂါေဝဒနာမွာလည္း သက္သာသြားတတ္ပါသည္။ ငါ သားသတ္လြတ္စားေနတာ ေကာင္းတယ္။ အသားေတြ မစားခ်င္ဘူး၊ မျမင္ခ်င္ဘူး၊ ေရွာင္မယ္ဟု စိတ္ဓာတ္ကို ျမႇင့္တင္ထားျခင္းျဖင့္ အျခားစိတ္စြမ္းအင္ will power မ်ားအလုိလို ေရာက္ရွိလာပါလိမ့္မည္။ သားသတ္လြတ္စားျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ ဘာသာေရး အျငင္းပြားမႈ အေတာ္မ်ားမ်ား ရွိခဲ့ပါသည္။ သားသတ္လြတ္စားလွ်င္ ငါးပါးသီလထဲမွ “ပါဏာတိပါတာ” သူတစ္ပါးအသက္ကို သတ္ျဖတ္ညႇင္းဆဲျခင္း တည္းဟူေသာ ေရွာင္ၾကဥ္ရာ သိကၡာပုဒ္ကို ေစာင့္ထိန္းၿပီးသား ျဖစ္သည္ဟုလည္း ဆိုၾကသည္။ အခ်ိဳ႕ကလည္း ဘုရားက သားသတ္လြတ္စားဖို႔ မေဟာ၊ ဘုရားရွင္ ကိုယ္ေတာ္တိုင္ကလည္း သားသတ္လြတ္ ဘုန္းေပးသည္ဟုလည္း မရွိ။ လွဴဒါန္းသူ၏ ဆႏၵျပည့္ေျမာက္ေစရန္ ရဟန္းတို႔အားလည္း အသားစားျခင္းကို ခြင့္ျပဳေတာ္မူသည္ဟု ေရးသားၾကသည္မ်ားကို ဖတ္႐ႈဖူးပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ရာသက္ပန္ သားသတ္လြတ္စားပါဟု မတိုက္တြန္းလိုပါ။ မိမိခံစားေနရေသာ ေရာဂါသည္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ အေၾကာတက္ေရာဂါ၊ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ ေရာဂါ၊ ေလးဘက္နာေရာဂါ၊ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ၊ ဒူလာေရာဂါ၊ ေဂါက္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ျပန္လွ်င္ အေၾကာင္းေၾကာင္းေၾကာင့္ ရာသီဥတုေၾကာင့္၊ အစာအာဟာရေၾကာင့္ ေရာဂါဆိုလွ်င္ ေဆးမ်ိဳးစံု ေသာက္ေနရေသာ္လည္း ေဝဒနာမွာ သက္သာေပ်ာက္ကင္းမႈ ေႏွးေကြးလွ်င္ တစ္နည္းတစ္လမ္းအားျဖင့္ သားသတ္လြတ္ စားၾကည့္ပါ။ အေထာက္အကူ ျပဳပါလိမ့္မည္ဟု အႀကံေပး ေရးသားလိုက္ရေပသည္။
ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)
Ref:Shade The Mandalay Hill
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/news/article-65438
No comments:
Post a Comment