Tuesday, April 30, 2013

တစ္ေန႔ ဘီယာ (၄)ခြက္ထက္ ပိုေသာက္ပါက ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္

တစ္ေန႔ ဘီယာ (၄)ခြက္ထက္ ပိုေသာက္ပါက ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္

တစ္ေန႕လွ်င္ ဘီယာ(၄)ခြက္ထက္ ပိုမိုေသာက္သုံးျခင္းေၾကာင္႔ ခႏၶာကုိယ္တြင္း အသည္းပ်က္စီးမႈႏူန္း ျမန္ဆန္ကာ ကင္ဆာေရာဂါကုိ ပိုမိုျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ေၾကာင္း ဆရာ၀န္ႀကီးမ်ားထံက သိရွိရသည္။ "ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ ဘီယာေသာက္သုံးတာ မ်ားလာတယ္ဆုိရင္ ဘီယာထဲမွာပါတဲ႔ အရက္ပမာဏက က်န္းမာေရးကုိ ထိခုိက္ ႏုိင္တယ္။ အရက္ပါတယ္ဆုိမွေတာ႔ အသည္းကုိ ထိခိုက္ မယ္၊ ၿပီးရင္ ကင္ဆာျဖစ္ဖုိ႔ အတြက္ ပုိၿပီးျဖစ္ႏုိင္ေျခ ရွိသြား တယ္။"ဟု အလုံၿမိဳ႕နယ္ ၀င္းေဆးခန္းမွ အေထြေထြေရာဂါကု ေဒါက္တာျမင့္ဦးက ေျပာသည္။ ဘီယာသည္ ဘာလီေစ႔အား ကေစာ္ ေဖာက္ထားသည္႔ အရက္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ၄င္းထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာအရက္ပမာဏသည္(၄)ရာခုိင္ႏူန္းမွ(၁၂)ရာခုိင္ႏူန္းအထိ
ပါ၀င္ကာကစီဓါတ္၊မဂၢနီဆီယမ္၊ဆယ္လင္နီယမ္၊ပိုတက္ဆီယမ္၊
ေဖာ့စေဖာရပ္စ္၊ ဘိုင္အိုတင္ႏွင္႔ ဘီတာမင္ဓါတ္မ်ားပါ၀င္ေၾကာင္း ဆရာ၀န္ႀကီး မ်ားက ဆိုသည္။ ဘီယာတြင္ အရက္ပါ၀င္ေနျခင္းေၾကာင္႔ အသည္းအား ေရာင္ယမ္းျခင္း၊ အစာအိမ္အား ေရာင္ယမ္း ေစျခင္း၊ ပန္ကရိယအား ေရာင္ယမ္းေစျခင္း၊ဆီးခ်ဳိေရာဂါမ်ားႏွင္႔ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေပၚ ႏုိင္ေၾကာင္းကိုလည္း သိရသည္။ "ကၽြန္ေတာ္ အရင္ကဆုိ တစ္ေန႔ကုိ (၃)ခြက္ေလာက္ ပုံမွန္ေသာက္ျဖစ္တယ္။ သိတဲ႔ အတုိင္းပဲ ဗုိက္ကနည္းနည္း ထြက္လာတယ္။ ေနရထုိင္ရလည္း အဆင္မေျပဘူး။ ဟုိေရာဂါျဖစ္ ဒီ ေရာဂါျဖစ္ျဖစ္လာေတာ႔ ျဖတ္လုိက္တယ္။ အခုဆုိ ဘီယာရဲ႕ဆုိးက်ဳိးလားမသိဘူး ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ အစာအိမ္ေတာ႔ ကုိယ္ေတ႔ြႀကဳံလာခဲ႔ရတယ္"ဟု ဒဂုံၿမဳိသစ္ေျမာက္ပုိင္းမွ ကုိတုံက ေျပာသည္။ ဘီယာေသာက္သုံးမႈမ်ားလာျခင္းေၾကာင္႔ ျဖစ္ေပၚတက္ေသာ ဗိုက္ဆူ (ဘီယာဗုိက္)လာသည္႔ လကၡဏာသည္ ဘီယာကုိ ၿမဳံ႕ေသာက္ရင္းျဖင္႔ အစားမ်ားစြာ စားမိျခင္းေၾကာင္႔ ခႏၶာကုိယ္အတြင္းရွိ အဆီဓါတ္မ်ားသည္ ဗိုက္ပတ္လည္တြင္ စုစည္းကာ အ၀လြန္ကဲလာျခင္းျဖစ္ၿပီး ၄င္းကတစ္ဆင္႔ အျခား ေရာဂါမ်ားသို႔ပိုမိုကူးစပ္လြယ္ကူႏုိင္ျခင္းေၾကာင္႔
ေသာက္သံုးသူမ်ားအေနျဖင္႔ ဂရုျပဳဆင္ျခင္ ေသာက္သုံးသင္႔ေၾကာင္း ဆရာ၀န္ႀကီးမ်ားက အႀကံျပဳေျပာၾကားသည္။ ဘီယာသည္ ကမၻာတစ္၀ွမ္း ေရပမ္းအစားဆုံး ယမကာျဖစ္ၿပီး တစ္ႏွစ္လွ်င္ ဂါလံေပါင္း (၃၅)ဘီလီယံ ေက်ာ္ ေရာင္းခ်ေန ရေၾကာင္း ကုိလည္း ဆရာ၀န္မ်ားမွ ေကာက္ယူထားေသာ စစ္တမ္းမ်ားအရ သိရွိ ရၿပီး လက္ရွိတြင္ ကမၻာေပၚ၌ အမ်ိဳးသားမ်ားပါမက အမ်ဳိးသမီးမ်ားပါ ေသာက္သုံးမႈမ်ားလာသည္။

Credit - ယမင္း(ျမစ္မခ)
တစ္ေန႕လွ်င္ ဘီယာ(၄)ခြက္ထက္ ပိုမိုေသာက္သုံးျခင္းေၾကာင္႔ ခႏၶာကုိယ္တြင္း အသည္းပ်က္စီး မႈႏူန္း ျမန္ဆန္ကာ ကင္ဆာေရာဂါကုိ ပိုမိုျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ေၾကာင္း ဆရာ၀န္ႀကီးမ်ားထံက သိရွိရသည္။ "ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ ဘီယာေသာက္သုံးတာ မ်ားလာတယ္ဆုိရင္ ဘီယာထဲမွာပါတဲ႔ အရက္ပမာဏက က်န္းမာေရးကုိ ထိခုိက္ ႏုိင္တယ္။ အရက္ပါတယ္ဆုိမွေတာ႔ အသည္းကုိ ထိခိုက္ မယ္၊ ၿပီးရင္ ကင္ဆာျဖစ္ ဖုိ႔အတြက္ ပုိၿပီးျဖစ္ႏုိင္ေျခ ရွိသြားတယ္။"ဟု အလုံၿမိဳ႕နယ္ ၀င္းေဆးခန္းမွ အေထြေထြေရာဂါ ကု ေဒါက္တာျမင့္ဦးက ေျပာသည္။ ဘီယာသည္ ဘာလီေစ႔အား ကေစာ္ ေဖာက္ထားသည္႔ အရက္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ၄င္းထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာအရက္ပမာဏသည္(၄)ရာခုိင္ႏူန္းမွ(၁၂) ရာခုိင္ႏူန္းအထိ ပါ၀င္ကာ ကစီဓါတ္၊မဂၢနီဆီယမ္၊ဆယ္လင္နီယမ္၊ပိုတက္ဆီယမ္၊
ေဖာ့စေဖာရပ္စ္၊ ဘိုင္အိုတင္ႏွင္႔ ဘီတာမင္ဓါတ္မ်ားပါ၀င္ေၾကာင္း ဆရာ၀န္ႀကီးမ်ားက ဆိုသည္။ ဘီယာတြင္ အရက္ပါ၀င္ေနျခင္းေၾကာင္႔ အသည္းအား ေရာင္ယမ္းျခင္း၊ အစာအိမ္အား ေရာင္ ယမ္း ေစျခင္း၊ ပန္ကရိယအား ေရာင္ယမ္းေစျခင္း၊ဆီးခ်ဳိေရာဂါမ်ားႏွင္႔ ေနာက္ ဆက္တြဲ ေရာဂါ မ်ားျဖစ္ေပၚ ႏုိင္ေၾကာင္းကိုလည္း သိရသည္။ "ကၽြန္ေတာ္ အရင္ကဆုိ တစ္ေန႔ကုိ (၃)ခြက္ေလာက္ ပုံမွန္ေသာက္ျဖစ္တယ္။ သိတဲ႔အတုိင္းပဲ ဗုိက္ကနည္းနည္း ထြက္လာတယ္။ ေနရထုိင္ရလည္း အဆင္ မေျပဘူး။ ဟုိေရာဂါျဖစ္ ဒီ ေရာဂါျဖစ္ျဖစ္လာေတာ႔ ျဖတ္လုိက္တယ္။ အခုဆုိ ဘီယာရဲ႕ ဆုိးက်ဳိးလား မသိဘူး ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ အစာအိမ္ေတာ႔ ကုိယ္ေတ႔ြႀကဳံလာခဲ႔ရတယ္"ဟု ဒဂုံၿမဳိသစ္ေျမာက္ပုိင္းမွ ကုိတုံက ေျပာသည္။ ဘီယာေသာက္သုံးမႈမ်ားလာျခင္းေၾကာင္႔ ျဖစ္ေပၚတက္ေသာ ဗိုက္ဆူ (ဘီယာဗုိက္) လာသည္႔ လကၡဏာသည္ ဘီယာကုိ ၿမဳံ႕ေသာက္ရင္းျဖင္႔ အစားမ်ားစြာ စား မိျခင္းေၾကာင္႔ ခႏၶာကုိယ္ အတြင္းရွိ အဆီဓါတ္မ်ားသည္ ဗိုက္ပတ္လည္တြင္ စုစည္းကာ အ၀လြန္ ကဲလာျခင္းျဖစ္ၿပီး ၄င္းကတစ္ဆင္႔ အျခား ေရာဂါမ်ားသို႔ပိုမိုကူးစပ္လြယ္ကူႏုိင္ျခင္းေၾကာင္႔
ေသာက္သံုးသူမ်ားအေနျဖင္႔ ဂရုျပဳဆင္ျခင္ ေသာက္သုံးသင္႔ေၾကာင္း ဆရာ၀န္ႀကီးမ်ားက အႀကံျပဳေျပာ ၾကားသည္။ ဘီယာသည္ ကမၻာတစ္၀ွမ္း ေရပမ္းအစားဆုံး ယမကာျဖစ္ၿပီး တစ္ႏွစ္လွ်င္ ဂါလံေပါင္း (၃၅)ဘီလီယံ ေက်ာ္ ေရာင္းခ်ေန ရေၾကာင္း ကုိလည္း ဆရာ၀န္မ်ားမွ ေကာက္ယူထားေသာ စစ္တမ္းမ်ား အရ သိရွိ ရၿပီး လက္ရွိတြင္ ကမၻာေပၚ၌ အမ်ိဳးသားမ်ားပါမက အမ်ဳိးသမီးမ်ားပါ ေသာက္သုံး မႈမ်ားလာ သည္။

Credit - ယမင္း(ျမစ္မခ)

No comments:

Post a Comment