Tuesday, April 30, 2013

ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္မ်ားအား ေရာေႏွာစားသံုးသင္႔ဟု ပညာရွင္တို႔အႀကံျပဳ

Photo: ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္မ်ားအား ေရာေႏွာစားသံုးသင္႔ဟု ပညာရွင္တို႔အႀကံျပဳ
Tuesday, April 30, 2013

အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္မ်ားတြင္္ လူ႔က်န္းမာေရးအတြက္အက်ဳိးရွိသည့္ အမွ်င္ဓါတ္၊ ဗီတာမင္ဓါတ္ႏွင့္ သတၱဳဓါတ္မ်ား မပါ၀င္သေလာက္ နည္းပါးၿပီး အႏၱရာယ္ေပးႏိုင္ေသာ သၾကားဓါတ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕ဓါတ္ႏွင့္ ဆိုဒီယမ္ဓါတ္မ်ား ပါ၀င္မႈႏႈန္းျမင္႔မားသည္႔အတြက္ ေရရွည္စားသံုးပါက အ၀လြန္ေရာဂါရရွိႏိုင္သည့္ အျပင္ က်န္းမာေရးအား အလြန္ထိခိုက္ႏိုင္သည္ဟု အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာ၀န္ေဒါက္တာျမင့္ဦးက ဆိုသည္။

"လူတစ္ေယာက္အတြက္ ေန႕စဥ္ပုံမွန္စားသုံးတဲ့ အစားစာထဲမွာ ပရုိတိန္း(၂၃)၊အဆီ(၂၈) ၊ ကာဗိုဟိုက္ ၿဒိတ္(၅၅)ရာခိုင္ႏႈန္းပါ၀င္ေနဖို႕လိုအပ္ပါတယ္။ဒါေပမယ့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္မွာ ၉။ ၃၆။ ၅၅ ျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ ပရုိတိန္းဓါတ္က နည္းၿပီး ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္နဲ႕ အဆီေတြမ်ား လြန္းေနပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ဟာ Junk Food လို႕ ေခၚတဲ့ အစားအစာအမ်ဳိးအစားထဲမွာ ပါ၀င္ေနတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႕ မညီညြတ္ပါဘူး အခ်ိန္မရလို႔ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကုိ ေရေႏြးထဲမွာ ၃ မိနစ္စိမ္ၿပိး စားသုံးရေတာ့မယ့္ဆိုရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသား၊ ငါး တစ္ခုခုနဲ႕ ေရာေႏွာ စားသုံးဖို႕ အၾကံျပဳလိုပါတယ္ "ဟု အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာ၀န္ ေဒါက္တာျမင့္ဦးက ေျပာသည္။

လူတစ္ေယာက္အတြက္ ဆုိဒီယမ္ဓါတ္ တစ္ေန႕တာ လိုအပ္ခ်က္မွာ ၁၅၀၀ မီလီဂရမ္သာရွိေၾကာင္းႏွင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ တစ္ထုတ္တြင္ ဆိုဒီယမ္ဓါတ္ ၂၇၀၀ အထိ ပါ၀င္ေနေသာေၾကာင့္ ေရရွည္စားသုံးပါက အ၀လြန္ ေရာဂါ စြဲကပ္ႏိုင္သည့္အျပင္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာရွင္မ်ား စားသုံးရန္ မသင့္ေလ်ာ္ဟု ၎က ဆက္ေျပာသည္။

"အသင့္စား အစားအစာေတြက ၾကာရွည္ခံေအာင္ ဓာတုပစၥည္းေတြနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရး အတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတာေတာ့ သိတယ္ ဒါေပမယ့္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္စားရတာက အခ်ိန္ကုန္လည္း သက္သာတယ္ ေငြကုန္လည္းသက္သာတယ္ ညဘက္ အိမ္ျပန္ေရာက္ရင္ လြယ္လြယ္ကူကူ ေခါက္ဆြဲပဲ ျပဳတ္စားလိုက္တာ မ်ားတယ္ ေခါက္ဆြဲဲျပဳတ္စားတာမ်ားရင္ ဆံပင္ကြ်တ္တယ္လို႔ေတာ့ ၾကားဘူးတယ္ "ဟု စမ္းေခ်ာင္းၿမိဳ႕နယ္ေန လူငယ္တစ္ဦးက ေျပာသည္။

အသင့္စား ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္ အဓိကေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုတ္လုပ္သည့္ Nissin Foods ကုမၸဏီတည္ေထာင္သူ မိုမိုဖူကူအန္တိုက ၁၉၅၈ ခုႏွစ္တြင္ တီထြင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။

၂၀၁၂ ခုႏွစ္တြင္ ကမာၻတစ္၀န္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္ေရာင္းအားမွာ ၁၀၁ ဒသမ ၄ ဘီလ်ံရွိေၾကာင္း ဂ်ပန္ အေျခစိုက္ ကမာၻ႔ေခါက္ဆြဲေျခာက္အသင္း World Instant Noodles က ထုတ္ျပန္ထားသည္။

မင္းဟိန္းထက္(ျမစ္မခ)

အသင့္စားေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္မ်ားတြင္္ လူ႔က်န္းမာေရးအတြက္အက်ဳိးရွိသည့္ အမွ်င္ဓါတ္၊ ဗီတာမင္ ဓါတ္ႏွင့္ သတၱဳဓါတ္မ်ား မပါ၀င္သေလာက္ နည္းပါးၿပီး အႏၱရာယ္ေပးႏိုင္ေသာ သၾကားဓါတ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕ ဓါတ္ႏွင့္ ဆိုဒီယမ္ဓါတ္မ်ား ပါ၀င္မႈႏႈန္းျမင္႔မားသည္႔အတြက္ ေရရွည္စားသံုးပါက အ၀လြန္ေရာဂါ ရရွိႏိုင္ သည့္ အျပင္ က်န္းမာေရးအား အလြန္ထိခိုက္ႏိုင္သည္ဟု အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာ၀န္ေဒါက္တာျမင့္ဦး က ဆိုသည္။

"လူတစ္ေယာက္အတြက္ ေန႕စဥ္ပုံမွန္စားသုံးတဲ့ အစားစာထဲမွာ ပရုိတိန္း(၂၃)၊အဆီ(၂၈) ၊ ကာဗိုဟိုက္ ၿဒိတ္(၅၅) ရာခိုင္ႏႈန္းပါ၀င္ေနဖို႕လိုအပ္ပါတယ္။ဒါေပမယ့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္မွာ ၉။ ၃၆။ ၅၅ ျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ ပရုိတိန္းဓါတ္က နည္းၿပီး ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္နဲ႕ အဆီေတြမ်ား လြန္းေနပါ တယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ဟာ Junk Food လို႕ ေခၚတဲ့ အစားအစာအမ်ဳိးအစားထဲမွာ ပါ၀င္ေနတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႕ မညီညြတ္ပါဘူး အခ်ိန္မရလို႔ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကုိ ေရေႏြးထဲမွာ ၃ မိနစ္စိမ္ၿပိး စားသုံး ရေတာ့မယ့္ဆိုရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသား၊ ငါး တစ္ခုခုနဲ႕ ေရာေႏွာ စားသုံးဖို႕ အၾကံျပဳလိုပါတယ္ "ဟု အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာ၀န္ ေဒါက္တာျမင့္ဦးက ေျပာသည္။

လူတစ္ေယာက္အတြက္ ဆုိဒီယမ္ဓါတ္ တစ္ေန႕တာ လိုအပ္ခ်က္မွာ ၁၅၀၀ မီလီဂရမ္သာ ရွိေၾကာင္းႏွင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ တစ္ထုတ္တြင္ ဆိုဒီယမ္ဓါတ္ ၂၇၀၀ အထိ ပါ၀င္ေနေသာေၾကာင့္ ေရရွည္ စားသုံးပါက အ၀လြန္ ေရာဂါ စြဲကပ္ႏိုင္သည့္အျပင္ ေသြးတိုးေရာဂါ ၊ ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္ ကပ္ေ၀ဒနာရွင္မ်ား စားသုံးရန္ မသင့္ေလ်ာ္ဟု ၎က ဆက္ေျပာသည္။

"အသင့္စား အစားအစာေတြက ၾကာရွည္ခံေအာင္ ဓာတုပစၥည္းေတြနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရး အတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတာေတာ့ သိတယ္ ဒါေပမယ့္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္စားရတာက အခ်ိန္ကုန္လည္း သက္သာတယ္ ေငြကုန္လည္းသက္သာတယ္ ညဘက္ အိမ္ျပန္ေရာက္ရင္ လြယ္လြယ္ ကူကူ ေခါက္ဆြဲ ပဲ ျပဳတ္စားလိုက္တာ မ်ားတယ္ ေခါက္ဆြဲဲျပဳတ္စားတာမ်ားရင္ ဆံပင္ကြ်တ္တယ္လို႔ေတာ့ ၾကားဘူးတယ္ "ဟု စမ္းေခ်ာင္းၿမိဳ႕နယ္ေန လူငယ္တစ္ဦးက ေျပာသည္။

အသင့္စား ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္ အဓိကေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုတ္လုပ္သည့္ Nissin Foods ကုမၸဏီတည္ေထာင္သူ မိုမိုဖူကူအန္တိုက ၁၉၅၈ ခုႏွစ္တြင္ တီထြင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။

၂၀၁၂ ခုႏွစ္တြင္ ကမာၻတစ္၀န္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုတ္ေရာင္းအားမွာ ၁၀၁ ဒသမ ၄ ဘီလ်ံရွိေၾကာင္း ဂ်ပန္ အေျခစိုက္ ကမာၻ႔ေခါက္ဆြဲေျခာက္အသင္း World Instant Noodles က ထုတ္ျပန္ထားသည္။

မင္းဟိန္းထက္(ျမစ္မခ)

No comments:

Post a Comment