အမ်ဳိးသားတို႔ စားသင့္ေသာ အစားအေသာက္ ၁၀ မ်ဳိး
အမ်ဳိးသားေတြအေနနဲ႔ ဘဝတစ္ေလွ်ာက္လံုး က်န္းမာေရး ေကာင္းေန ဖို႔ အတြက္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး အဆီနည္းတဲ့ အစာေတြကို မ်ားမ်ားစားသင့္ေပမယ့္ အဆင္သင့္ အစာေတြကိုပဲ ျဖစ္သလို စားၾကတာမ်ားပါတယ္။ အစားအေသာက္ ေရြးခ်ယ္မႈမွားယြင္းတဲ့အတြက္ အဝလြန္တာ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ တျခားေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ျမင့္တက္ လာပါတယ္။
ဒီလိုမျဖစ္ေစဖို႔ဆိုရင္ ဇနီးသည္ေတြက ဂ႐ုစိုက္ေပးသင့္တာေၾကာင့္ သင့္ခင္ပြန္း က်န္းမာ သက္ရွည္ဖို႔ အတြက္ ေအာက္ပါ အစားအေသာက္ ေတြကို ေကၽြးဖို႔ လိုပါတယ္။
၁။ ငွက္ေပ်ာသီး
အခြံခြာထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုးမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ႂကြက္သား ႂကြက္တက္ တာ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးကို စားရင္ အဆစ္နဲ႔ ႂကြက္ သားေတြကို နာက်င္မႈ ကင္းေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီး
မွာ ေရာင္ရမ္း မႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ပါဝင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ
အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မဂၢနီစီယမ္ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္ေဝဒနာ ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
၂။ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း
အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုး နံနက္စာက ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္းနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့
မုန္႔ (Oatmeal Snack) နဲ႔ ေကြကာ (Oatmeal Cereal) တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီအစားအေသာက္ေတြကို မုန္႔ပံုးေတြ၊ အဆင္သင့္စီမံ ထားတဲ့ ေကြကာအုတ္ေတြ အေနနဲ႔ City Mart ဆိုင္ႀကီးေတြမွာ ရႏိုင္ပါတယ္။
ဂ်ံဳမႈန္႔အၾကမ္းပါတဲ့ နံနက္စာ တစ္ႀကိမ္စားရင္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ား
ပါဝင္ၿပီး ဗိုက္ျပည့္ေစကာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ဟန္ခ်က္ ညီေနပါလိမ့္မယ္။
ဒါေပမဲ့ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆီ ေလ်ာ့က် ပါလိမ့္ မယ္။
ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္းေတြမွာ ခုခံအားစနစ္ ေကာင္းေစတဲ့ သြပ္ဓာတ္၊ စိတ္ဖိစီးမႈကို
တြန္းလွန္ေပးမယ့္ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စုနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ေပါမ်ားစြာ
ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္တို႔ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
၃။ ဘလူးဘယ္ရီသီး
ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ အေရာင္ျပာေစတဲ့ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ ဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔ရွိ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ထိခိုက္ ပ်က္စီးေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အိုမင္း မႈနဲ႔ တစ္သွ်ဴးထိခိုက္မႈတုိ႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ဆီးက်ိတ္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ လိုင္ကိုပင္းပါဝင္လို႔ပါ။ အစြမ္းထက္ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္
ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးအေရာင္ နီျမန္းရတာ ျဖစ္ၿပီး အမ်ဳိးသားတစ္ဦးရဲ႕
ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။ အထိေရာက္ဆံုး အာနိသင္ရဖို႔အ တြက္ မစားခင္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခ်က္ၿပီး စားသင့္ပါတယ္။ ခ်က္ၿပီး သား ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟင္းမွာပါတဲ့ လိုင္ကိုပင္းကို ခႏၶာကိုယ္က ပိုမိုစုပ္ယူႏိုင္ ပါတယ္။
၅။ သံလြင္ဆီ
တစ္ေန႔မွာ သံလြင္ဆီ ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း စားေပးရင္ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစကာ စိတ္ ခံစားမႈ ေကာင္းေစၿပီး ေရာဂါေဝဒနာ ျဖစ္ႏႈန္း ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ သံလြင္ဆီက ေကာင္းတဲ့ အဆီ ျဖစ္ၿပီး မျပည့္ ဝဆီျဖစ္တာေၾကာင့္ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္နဲ႔ ဗီတာမင္အီးေတြလို အင္တီေအာက္ ဆီးဒင့္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သံလြင္ဆီကို စားရင္ ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့ က်ေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ႀကီးထြားမႈကို ေလ်ာ့က်ေစကာ ရင္က်ပ္ပန္းနာနဲ႔ အဆစ္ေရာင္နာ ရဲ႕ ျပင္းထန္မႈ ကို ေလ်ာ့နည္းေစ ပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ ေရာင္ ရမ္းမႈနဲ႔ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစမယ့္ ေရာင္ရမ္းမႈ က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ပါ။
၆။ သီဟိုဠ္ေစ့
သီဟိုဠ္ေစ့မွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္နဲ႔
ဗီတာမင္အီးတို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီးက်ိတ္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
သီဟိုဠ္ေစ့မွာ အပင္ထြက္ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ ေကာင္း မြန္စြာ ပါဝင္ပါတယ္။
ေလ့လာမႈအရ သီဟိုဠ္ေစ့စားတဲ့ က်န္းမာေနတဲ့ သူကေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏ
ျမင့္တက္ေနၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့က်ေနတာေၾကာင့္
ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ အႏၲရာယ္ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္
၇။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေတြဟာ အသက္ ၃၅ ႏွစ္ေက်ာ္တဲ့ အမ်ဳိးသားေတြမွာ အျဖစ္မ်ားဆံုး က်န္းမာေရး အႏၲရာယ္ေတြ ျဖစ္ပါ တယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းဟာ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ ခုခံအားစနစ္ကို တိုးျမင့္ေစ တဲ့ ဗီတာမင္ေအ၊ စီနဲ႔ အီးတို႔ ပါဝင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို စားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဟိုမိုစစ္စတင္း အဆင့္ကို ေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဟိုမိုစစ္စတင္း အဆင့္မ်ားရင္ ႏွ လံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေဝဒနာနဲ႔ ႏွလံုးနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ တျခားက်န္း မာေရးျပႆနာေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏႈန္းကို တိုးေစပါတယ္။ အမ်ဳိးသားေတြ
အေနနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါ ကင္းေစဖို႔အတြက္ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊
ဘီတာကယ္႐ိုတင္းနဲ႔ ဆာဖိုရာဖိန္းေတြ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အစာေတြကို
စားေပးသင့္ပါတယ္။
၈။ အဆီမ်ားေသာ ငါး
အဆီမ်ားတဲ့ငါးေတြမွာ က်န္းမာေရးအာနိသင္ မ်ားမ်ားရွိပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ တူနာငါးနဲ႔ ဆာဒင္း ငါးေတြမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ ထရစ္ပတိုဖန္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ တစ္ေန႔လံုး စိတ္တည္ၿငိမ္ ေအးခ်မ္းၿပီး တက္ႂကြကာ အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္။
၉။ ပဲမည္း
ပဲမည္းမွာ ဆိုဒီယမ္၊ အဆီ၊ ကိုလက္စထေရာတို႔ ပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ပ႐ို တင္း ပံုစံပါဝင္ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပဲမည္း
ကို စားေပးတဲ့အခါမွာ တစ္ေန႔လံုး စြမ္းအင္တိုးေစၿပီး မေကာင္းတဲ့
ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ ပဲက ပိုမည္းေလေလ
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈမ်ားေလေလ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ထိထိေရာက္ ေရာက္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
၁ဝ။ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္
သင့္ခင္ပြန္းကို လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ တစ္ေန႔တစ္ခြက္ တိုက္ပါ။
လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ကက္တီခ်င္ ပါဝင္တာေၾကာင့္
ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ လႈပ္ရွားမႈကို တားဆီးေပးၿပီး ခုခံအားစနစ္ကို ေကာင္းေစတဲ့
အင္ဇိုင္းေတြ ထုတ္လုပ္မႈကို ေကာင္း မြန္ေအာင္ လႈံ႔ေဆာ္ေပးပါတယ္။
လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္မွာပါတဲ့ ကတ္တီခ်င္က တျခား လက္ဖက္ရည္ေတြမွာပါတဲ့
ပမာဏထက္ ပိုမ်ားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာကာကြယ္ေရးမွာ ပိုအစြမ္းထက္ပါတယ္။
Good Health
No comments:
Post a Comment