Friday, June 28, 2013

ေစ်းကြက္ရႇိ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားတြင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ဇီ၀အဆိပ္ စစ္ေဆးေတြ႕ရႇိ

6.27.12
ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနသည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားအား ေတြ႕ရစဥ္ (ဓာတ္ပံု-၀င္းျမင့္ေက်ာ္)
ရန္ကုန္တုိင္း ေဒသႀကီး အတြင္းရႇိ ေစ်းမ်ား၌ ေရာင္းခ်ေနသည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားကို စမ္းသပ္စစ္ေဆးခဲ့ရာ
ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ဇီ၀အဆိပ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္သည့္ Aflatoxcin B1 ကိုစစ္ေဆးေတြ႕ရႇိ ခဲ့ေၾကာင္း ေဆးသုေတသန ဦးစီးဌာန (ေအာက္ျမန္မာျပည္) ဇီ၀အဆိပ္ေဗဒ သုေတသန ဌာနခြဲမႇ သိရသည္။
ေစ်းကြက္အတြင္းရႇိ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားကို စစ္ေဆးရာတြင္ ေစ်းဆိုင္မ်ားတြင္ အေလးခ်ိန္ျဖင့္ ခ်ိန္တြယ္ေရာင္း ခ်ေန သည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားႏႇင့္ ထုပ္ပိုးျပင္ဆင္ထားသည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ နမူနာ ၂၆ ခုကို စစ္ေဆးခဲ့ရာ ယင္းတို႔အနက္မႇ အေလးခ်ိန္ျဖင့္ ခ်ိန္တြယ္ေရာင္းခ်သည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ နမူနာေလးမ်ဳိးႏႇင့္ ထုပ္ပိုးျပင္ဆင္ ထားသည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ နမူနာ ႏႇစ္မ်ဳိးတို႔တြင္ ယင္းဇီ၀အဆိပ္ကို ေတြ႕ရႇိခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
''Aflatoxcin B1 ဆိုတာ စနစ္တက် သိုေလႇာင္သိမ္းဆည္းမႈ အားနည္းတဲ့ စားေသာက္ကုန္ ပစၥည္းေတြ မႇာ ေပါက္ဖြားေလ့ရႇိတဲ့ Aspergillus Species ေတြကတစ္ဆင့္ ျဖစ္လာတာပါ။ Aflatoxcin B1 က စားေသာက္ကုန္ေတြမႇာ ပါ၀င္ေနေပမယ့္ အေရာင္၊ အနံ႔၊ အရသာ ေျပာင္းလဲသြားတာမ်ဳိး မရႇိဘူး။ ဒီအဆိပ္က အပူေပးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ရင္လည္း အာနိသင္ ပ်က္ျပယ္မသြားဘူး။ သူက မျမင္ႏုိင္တဲ႔မႈိ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ တဲ့ အတြက္ စားေသာက္ကုန္ေတြမႇာ ပါ၀င္ေနတယ္ဆိုတာ အလြယ္တကူ မသိႏိုင္ဘူး'' ဟု ဇီ၀ အဆိပ္ ေဗဒ သုေတသန ဌာနခြဲမႇ ေဒါက္တာေသာင္းလႇက ေျပာၾကားသည္။
Aflatoxcin B1 ပါ၀င္သည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို စားသံုးမိပါက လတ္တေလာ အဆိပ္သင့္ လကၡဏာ ျဖစ္ ပြားျခင္းမ်ဳိး မရႇိေသာ္လည္း ေရရႇည္စားသံုးမိသူမ်ား အေနျဖင့္ အသည္းကင္ဆာကို ျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း လည္း သိရသည္။

From...EMG

No comments:

Post a Comment