Monday, December 16, 2013

စားဆီမ်ားကို ပီပါအေဟာင္းမ်ားႏွင့္ မထည့္ရန္ စီးပြား/ကူးသန္း ျပည္ေထာင္စု၀န္ႀကီး တိုက္တြန္း

စားဆီမ်ားကို ပီပါအေဟာင္းမ်ားႏွင့္ မထည့္ရန္ စီးပြား/ကူးသန္း ျပည္ေထာင္စု၀န္ႀကီး တိုက္တြန္း

16.12.2013

စားအုန္းဆီမ်ားကို ႀကံဳရာပီပါခြံမ်ားျဖင့္ထည့္သြင္းေနျခင္းသည္ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ အႏၱရာယ္ရွိႏိုင္ သျဖင့္ ျပည္ပမွပီပါမ်ား တင္သြင္းအသံုးျပဳရန္ ဆီကုန္သည္မ်ားအား စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္း၀ယ္ ေရး၀န္ႀကီးဌာန ျပည္ေထာင္စု၀န္ႀကီး ဦး၀င္းျမင့္က တိုက္တြန္း ေျပာၾကားလိုက္သည္။

ယင္းႏွင့္စပ္လ်ဥ္းကာ ဒီဇင္ဘာ ၁၄ ရက္တြင္ UMFCCI ၌ ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆီကုန္သည္ႏွင့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္း၏ ၂၁ ႀကိမ္ေျမာက္ ႏွစ္ပတ္လည္အစည္းအေ၀းတြင္ ဦး၀င္းျမင့္ကေျပာၾကားခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ ျပည္ပမွ စားအုန္းဆီမ်ားကို သေဘၤာမ်ားအတြင္း ေလွာင္ကန္မ်ားျဖင့္ တင္သြင္းလာ ၾကကာ ဆိပ္ကမ္းအနီးရွိ ဆီေလွာင္ကန္မ်ားတြင္ သိုေလွာင္ထားၿပီးေနာက္ ဆီ၀ယ္ယူသူမ်ားက ျပန္ လည္ေဆးေၾကာထားသည့္ စက္သုံးဆီပီပါမ်ား၊အက္ဆစ္ႏွင့္ ဓာတုေဆး၀ါးမ်ားထည့္ေသာ ပီပါ အေဟာင္းမ်ားျဖင့္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳလ်က္ရွိေၾကာင္း ယင္းကဆိုသည္။

ဦး၀င္းျမင့္က “စားအုန္းဆီေရာင္း၀ယ္တဲ့ေနရာမွာ ဓာတုေဗဒေဆးေပပီခြံေတြကုိ သုံးေနတာေတြ႔ေနရပါ တယ္။ စားသုံးသူေတြ က်န္းမာေရးထိခုိက္မႈျဖစ္လာခဲ့ရင္ ေနာင္တစ္ခ်ိန္မွာ တရားခံျဖစ္သြားႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ျပည္ပကေန ပီပါအခြံသြင္းတာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဒါမွမဟုတ္ ဆီသြင္းတာကုိ ပီပါနဲ႔တစ္ခါတည္းသြင္း တာျဖစ္ျဖစ္ေဆာင္ရြက္ၿပီး အားနည္းခ်က္ေတြကုိ ျပင္ဖုိ႔လုိပါတယ္”ဟုေျပာသည္။

သုိ႔ရာတြင္ စားအုန္းဆီကို ပီပါျဖင့္ တင္သြင္းျခင္းႏွင္ ့ ပီပါအခြံလြတ္မ်ားသီး သန္႔တင္သြင္းျခင္းတို႔သည္ ကုန္က်စရိတ္ႀကီးျမင့္ျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ေဆာင္ရြက္ရန္ အခက္အခဲရွိေနရာ ပီပါသန္႔စင္ျခင္း လုပ္ငန္းအား စနစ္တက်ရွိေစရန္ႏွင့္ အက္ဆစ္ေပပါကဲ့သုိ႔ အ႐ုိးေခါင္းအမွတ္တံဆိပ္ပါေသာေပပါမ်ားကုိ အသုံးျပဳျခင္း မရွိေစရန္ ၾကပ္မတ္မႈမ်ားကုိသာ ကနဦး ေဆာင္ရြက္ႏုိင္မည္ဟု မဇၩိမ၏ ေမးျမန္းမႈအား ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆီကုန္သည္ႏွင့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္းဥကၠ႒ ဦးသိန္းဟန္က ေျပာသည္။

ဦးသိန္းဟန္က “အရင္တုန္းကေတာ့ ပီပါခြံအသစ္ေတြနဲ႔တင္သြင္းၿပီး ေရာင္းတဲ့အခါမွာ ပီပါခြံစရိတ္ေတြ နဲ႔ဆုိရင္ ႐ႈံးတယ္။ အဲဒီအ႐ႈံးကုိကာမိေအာင္ ေရာင္းမယ္ဆုိရင္လည္း စားသုံးသူဆီမွာ ၀န္သြားပိတယ္။ အဲေတာ့ သုိေလွာင္ကန္ေတြ ရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံၿပီး သြင္းတာေပါ့။ ပီပါခြံသစ္ေတြ သြင္းတာထက္ အျခားစိတ္ ခ်ရတဲ့ နည္းလမ္းေတြသုံးၿပီး ေဆာင္ရြက္ဖုိ႔ေတာ့လုပ္သြားမွာပါ” ဟု ေျပာသည္။

လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ ျပည္ပမွစားအုန္းဆီတင္သြင္းရာတြင္ ေအးခဲအမွတ္ ၈ (Cloud Point အဆင့္ရွိ အဆင့္ျမင့္ဆီမ်ားကုိသာ တင္သြင္းခြင့္ျပဳထားေသာ္လည္း ေရေၾကာင္းမွ သေဘၤာမွတင္ေဆာင္စဥ္ ဆားငံေရမ်ား၀င္ေရာက္ျခင္းေၾကာင့္ ေအးခဲအမွတ္ ၁၀ ၊ ၁၂ သို႔အထိ အရည္အေသြး က်ဆင္းမႈမ်ား ရွိေၾကာင္း ဦးသိန္းဟန္က ဆက္လက္ေျပာသည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံအေနျဖင့္ တစ္ႏွစ္လွ်င္ ျပည္ပမွစားအုန္းဆီ မက္ထရစ္တန္ခ်ိန္ သံုးသိန္းခန္႔ တင္သြင္းလ်က္ရွိသည္။

Mizzima - News in Burmese
စားအုန္းဆီမ်ားကို ႀကံဳရာပီပါခြံမ်ားျဖင့္ထည့္သြင္းေနျခင္းသည္ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ အႏၱရာယ္ရွိႏိုင္ သျဖင့္ ျပည္ပမွပီပါမ်ား တင္သြင္းအသံုးျပဳရန္ ဆီကုန္သည္မ်ားအား စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္း ၀ယ္ ေရး ၀န္ႀကီး ဌာန ျပည္ေထာင္စု၀န္ႀကီး ဦး၀င္းျမင့္က တိုက္တြန္း ေျပာၾကားလိုက္သည္။

ယင္းႏွင့္စပ္လ်ဥ္းကာ ဒီဇင္ဘာ ၁၄ ရက္တြင္ UMFCCI ၌ ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆီကုန္သည္ႏွင့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္း၏ ၂၁ ႀကိမ္ေျမာက္ ႏွစ္ပတ္လည္အစည္းအေ၀းတြင္ ဦး၀င္းျမင့္ကေျပာၾကားခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး လက္ရွိ အခ်ိန္ တြင္ ျပည္ပမွ စားအုန္းဆီမ်ားကို သေဘၤာမ်ားအတြင္း ေလွာင္ကန္မ်ားျဖင့္ တင္သြင္းလာ ၾကကာ ဆိပ္ကမ္းအနီးရွိ ဆီေလွာင္ကန္မ်ားတြင္ သိုေလွာင္ထားၿပီးေနာက္ ဆီ၀ယ္ယူသူမ်ားက ျပန္ လည္ေဆးေၾကာ ထားသည့္ စက္သုံးဆီပီပါမ်ား၊အက္ဆစ္ႏွင့္ ဓာတုေဆး၀ါးမ်ားထည့္ေသာ ပီပါ အေဟာင္းမ်ားျဖင့္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳလ်က္ရွိေၾကာင္း ယင္းကဆိုသည္။

ဦး၀င္းျမင့္က “စားအုန္းဆီေရာင္း၀ယ္တဲ့ေနရာမွာ ဓာတုေဗဒေဆးေပပီခြံေတြကုိ သုံးေနတာေတြ႔ေနရပါ တယ္။ စားသုံးသူေတြ က်န္းမာေရးထိခုိက္မႈျဖစ္လာခဲ့ရင္ ေနာင္တစ္ခ်ိန္မွာ တရားခံျဖစ္သြားႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ျပည္ပကေန ပီပါအခြံသြင္းတာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဒါမွမဟုတ္ ဆီသြင္းတာကုိ ပီပါနဲ႔တစ္ခါတည္းသြင္း တာျဖစ္ျဖစ္ေဆာင္ရြက္ၿပီး အားနည္းခ်က္ေတြကုိ ျပင္ဖုိ႔လုိပါတယ္”ဟုေျပာသည္။

သုိ႔ရာတြင္ စားအုန္းဆီကို ပီပါျဖင့္ တင္သြင္းျခင္းႏွင္ ့ ပီပါအခြံလြတ္မ်ားသီး သန္႔တင္သြင္းျခင္းတို႔သည္ ကုန္က် စရိတ္ႀကီးျမင့္ျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ေဆာင္ရြက္ရန္ အခက္အခဲရွိေနရာ ပီပါသန္႔စင္ျခင္း လုပ္ငန္းအား စနစ္တက်ရွိေစရန္ႏွင့္ အက္ဆစ္ေပပါကဲ့သုိ႔ အ႐ုိးေခါင္းအမွတ္တံဆိပ္ပါေသာေပပါမ်ားကုိ အသုံးျပဳျခင္း မရွိေစရန္ ၾကပ္မတ္မႈမ်ားကုိသာ ကနဦး ေဆာင္ရြက္ႏုိင္မည္ဟု မဇၩိမ၏ ေမးျမန္းမႈအား ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆီကုန္သည္ႏွင့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္းဥကၠ႒ ဦးသိန္းဟန္က ေျပာသည္။

ဦးသိန္းဟန္က “အရင္တုန္းကေတာ့ ပီပါခြံအသစ္ေတြနဲ႔တင္သြင္းၿပီး ေရာင္းတဲ့အခါမွာ ပီပါခြံစရိတ္ေတြ နဲ႔ဆုိရင္ ႐ႈံးတယ္။ အဲဒီအ႐ႈံးကုိကာမိေအာင္ ေရာင္းမယ္ဆုိရင္လည္း စားသုံးသူဆီမွာ ၀န္သြားပိတယ္။ အဲေတာ့ သုိေလွာင္ကန္ေတြ ရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံၿပီး သြင္းတာေပါ့။ ပီပါခြံသစ္ေတြ သြင္းတာထက္ အျခားစိတ္ ခ်ရတဲ့ နည္းလမ္းေတြသုံးၿပီး ေဆာင္ရြက္ဖုိ႔ေတာ့လုပ္သြားမွာပါ” ဟု ေျပာသည္။

လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ ျပည္ပမွစားအုန္းဆီတင္သြင္းရာတြင္ ေအးခဲအမွတ္ ၈ (Cloud Point အဆင့္ရွိ အဆင့္ျမင့္ ဆီမ်ားကုိသာ တင္သြင္းခြင့္ျပဳထားေသာ္လည္း ေရေၾကာင္းမွ သေဘၤာမွတင္ေဆာင္စဥ္ ဆားငံေရမ်ား ၀င္ေရာက္ျခင္းေၾကာင့္ ေအးခဲအမွတ္ ၁၀ ၊ ၁၂ သို႔အထိ အရည္အေသြး က်ဆင္းမႈမ်ား ရွိေၾကာင္း ဦးသိန္းဟန္ က ဆက္လက္ေျပာသည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံအေနျဖင့္ တစ္ႏွစ္လွ်င္ ျပည္ပမွစားအုန္းဆီ မက္ထရစ္တန္ခ်ိန္ သံုးသိန္းခန္႔ တင္သြင္းလ်က္ ရွိသည္။

Mizzima - News in Burmese

No comments:

Post a Comment